logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie mp3 playera 1GB zmniejszyło pojemność do 512MB - co robić?

Asienka 26 Gru 2005 03:03 4771 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak przywrócić pełną pojemność 1 GB w odtwarzaczu MP3, który po formatowaniu pokazuje tylko około 512 MB?

Spróbuj najpierw sformatować odtwarzacz narzędziem producenta z płyty, wybierając pełny format (Full, nie Quick), i sprawdź, czy w ustawieniach nie ma trybu „online mode”/„multi drive”, który trzeba scalić programem z playera [#2296529][#2210869] W threadzie padło też, że takie odtwarzacze często powinny być formatowane jako FAT, czyli FAT16, a nie FAT32 [#2119699] Jeśli po tym urządzenie nadal pokazuje około 497 MB, kilka osób stwierdziło, że format nie zmienia fizycznej pojemności i że najpewniej masz w praktyce 512 MB albo wadliwy egzemplarz, więc pozostaje reklamacja [#2149877][#2142767]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2115597
    Asienka
    Poziom 11  
    oto moja sytuacja :

http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/74/7467/746759/74675996
    nie moglam usunąć paru plików z mp3 playera, więc zrobiłam format w FAT 32.Po formacie pokazało mi sie że dysk jst niesformatowany wiec sformatowalam go jeszcze raz.
    Wrzucilam pliczki,wszystko ok,leci leci...aż tu nagle ,że na dysku mp3 brak juz miejsca!! A wrzucilam zaledwie jakieś 500 MB. (a moj player ma pojemność 1 GB,przynajmniej tyle miał przed formatem,bo tyle weszło........) No i na mp3 playerze w opcjach pokazuje że jest 98% załadowany już i pokazuje 500 MB . (a powinno wejść 1 GB!!!!!!!!) Co sie stało z moimi 512 MB...zniknely po formacie... (przed formatem na dysku było załadowane 512 MB) Usunelam wszystkie dane,folder dysku w windowsie xp jest pusty,a w mp3 playerze nadal pokazuje ze jest zaladowane 496 MB (01%) I weź tu zrozum cokolwiek????
    Gdzie znikło miejsce na dysku????????? Z 1 GB zrobił mi sie player 512 MB :cry::cry::cry:

pomozcie prosze....
  • REKLAMA
  • #2 2115653
    Marchewa
    Poziom 12  
    Może spróbuj sformatować na FAT16. Mój Creative chyba na tym systemie właśnie chodzi. Zajrzyj do instrukcji.
  • REKLAMA
  • #3 2115970
    biszat
    Poziom 12  
    Jezeli kupilas noname to formatuj w FACie.Ponoc najlepiej obsluguje ten format.A moze przypadkowo programem zrobilas partycje na playerku i na jednej zmiescisz tylko 512 MB . Jest jeszcze jedna rada , wchodzisz do progsa gdzie robi partycje ,
    w MP3 Player Utilities to jest w pakiecie MP3 Player Disc Tool. Przejdz do drugiej zakladki , ustaw mu niby partycje tak aby jeden dysk mial minimalna wartosc a drugi maks.I niech to progs wykona.Pozniej zmien to tak aby nie bylo partycji i powinnas miech okolo 1GB . Pamietaj robisz to na swoja odpowiedzialnosc.Na moim pomoglo .Acha i nie kombinuj ze zmiana oporgramowania swojego plajerka bo go zabijesz.Lepszy rydz niz nic
  • REKLAMA
  • #4 2116474
    Asienka
    Poziom 11  
    Marchewa napisał:
    Może spróbuj sformatować na FAT16. Mój Creative chyba na tym systemie właśnie chodzi. Zajrzyj do instrukcji.

jak jest "fromatuj" i opcje potem to jest do wyboru tylko FAT 32 i FAT :/
    Formatowałam juz i na jednym i na drugim...i nadal to samo.
    A partycje mogly sie same zrobić?? bo ja nic nie ruszałam...

mam zainstalowane mp3 player Utilities i mam tam trzy katalogi i jeden RDiskUtility <---to jest do partycji????
  • #5 2118224
    Asienka
    Poziom 11  
    a to co :O moje zagubione MB? :|
    (dysk wlasciwie podpiety itp wszystko ok)
    --> Formatowanie mp3 playera 1GB zmniejszyło pojemność do 512MB - co robić?

a tu???
    czy total disk space znaczy ze mam nadal 1 GB tak napawde?? (tylko gdzies znikla?? zagubila sie? :|)

a to final :
  • #6 2118316
    biszat
    Poziom 12  
    Hmmm wyglada mi to na to ze zostalas oszukana i dostalas dysk 512 na co by wskazywaly fotki 2 i 3
    To co zaznaczylas jest iloscia sektorow. Capacity po ang. to pojemnosc a wykazuje Ci jej 497 MB.Zastanawiajace . Moze sie myle bo jestem "swiezy" w tym temacie , ale tak to wyglada
  • #7 2118341
    Asienka
    Poziom 11  
    no ale wcześniej przed formatem wrzucilam prawie 1 GB plików
    a co jest zastanawiajace najbardziej....na opakowaniu playera jest tak :"Digital mp3 player : 32 MB,64MB,128MB,256MB,512MB"
    no ale moze temu nie ma o wzmaince nic o 1 GB bo moze temu ze zawartosc opakowania to player 1 GB
  • #8 2118389
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    a na samym plajuze pusze ze jest 1gb??? moze to jest 2x 512 w srodku i jednak kość poległa? albo jest bład na niej ktory jest widziany jako znacznik końca partycjii?? otwóż ten dysk z jakiegoś programu do zazą dzania dyskami :partition magic..
  • #10 2118482
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    ten program windowsowy to straszny szit... mówie! PowerQuest Partiton Magic 8.0!
  • #11 2118489
    Asienka
    Poziom 11  
    nom zainstalowalam ,podlaczylam playerka i taki oto rezultat:
    nie widze tu dysku playerka
  • #12 2119699
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    Masz dwie opcje - FAT32 i FAT

FAT=FAT16

Pozdrawiam :)
  • #13 2120006
    Asienka
    Poziom 11  
    hmmm...juz formatowalam na FAT 16......
  • #14 2121711
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    Nie masz gdzieś w instrukcji playera opisu jak zrobić master reset? W niektórych są takie opcje, jakaś kombinacja przy włączeniu zasilania etc. Często pomaga powtórne wgranie softu, tylko trzeba być pewnym że zadziała (sam bym się tego podjął tylko programem dołączonym na płytce).

Jaki to player?
  • #15 2121982
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2123086
    Tyczek
    Poziom 11  
    Czytalem gdzies ze playery mozna formatowac tylko na fat 16 bodajze... bo jak na innych formatujesz to potem sa tego oplakane skutki takie jak teraz ty masz
  • REKLAMA
  • #17 2124604
    Asienka
    Poziom 11  
    vespereq napisał:
    hmm formatowalaś tym magicznym programem mp3tool cośtam??? spróbuj w windowsie tak jak dysk
    mój komputer->dysk wymienny->kliknąć na nim PPM wybrać formatuj--> formatowanie pełne, fat 32, w sony'm pomogło w jakimś chińczyku też... ale z poziomu standartowego formatowania windows a nie sterownikówdołączonych do playera

Boże..przeciez napisalam ze formatowalam z poziomu Windowsa i dlatego zniknelo mi 500 MB!!! nie doradzaj na przyszlosc nikomu formatowania w Windowsie bo tez im zniknie polowe pamieci tak jak mi....jesli czegos nie jestes pewny to lepiej nic nie pisz :| brak slow
  • #18 2124834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 2142767
    trapatt
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ważną sprawą jak opisali wyzej jest formatowanie, robienie w inny sposób niż programem producenta jest dopuszczalne o ile wykonuje się partycję "FAT",
    Wykonanie formatem "FAT32" pojawia się komunikat incoret format".
    Jak opisałaś wyżej widzi 497 mb czyli równe 512 MB nie licząc miejsca na oprogramowanie, możliwe jest umieszczenie dwóch pamięci zależnie od wersji płyty i ustawia się tryb rezystorami "0" jeżeli ktoś dorzucał dodatkowo nie patrząc na zworki to tego również może być efekt.

Dla użytkowników forum radzę dokładnie sprawdzać ściągane aktualizacje!!!! Akurat te błędy są bolączką reklamacji.
    Miłego użytkowania.
  • #20 2149877
    fraga
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    nie wygląda mi to na kwestię formatowania, jeśli sam mp3 wypisuje, że ma ~500 mb pamięci to na pewno PC niczego innego nie wypisze, bo m.in. właśnie informację o wolnej pamięci bierze z mp3 playerka.

Format na FAT32 też raczej tego nie zepsuł, bo to jest TYLKO system plików
    na partycji i jeśli pamięć fizycznie była by ok, windows ciągle widział by 1GB pojemności dyskowej.

Jednym słowem, proponował bym poszukać gwarancji, jeśli taka jeszcze jest...:|

:arrow: Trapatt

w tym przypadku od początku było by 512 lub 0, albo wcale by się nie włączył.
  • #21 2150290
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Ja bym się skontaktował z osobą sprzedającą. Możliwe że wcześniej coś takiego jyż się komuś działo i problem jest do rozwiązania bez zbędnego głowienia się i formatowania.
  • #22 2151870
    czulkin
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ludzie ludzie

zajmujac sie jednym tematem nic nie zdzialacie wejdzcie na temat mp3player update upgrade i tam na 21 stronie zmaiecscilem przetlumaczony transatorem artykol ktory mowi ze producenci specjalnie oszukują klientow i wsadzaja kosci 512 MB ale piszą ze jest 1GB ja tak mialem i po 2 formatowaniu partycji w xp sp2 tez mi zniklo 512mb

wystarczy czytac wszystkie artykoly o tym temacie i juz cos wiecej bedzie.

jednak zastanawiajace jest jakto zrobili ze z 512MB zrobilo sie 1 GB wprawdzie na krotki czas
  • #23 2164411
    Belkot
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    maiłem podobny problem z formatowałem mp3 player przez windows i znikła mi cała pamięć ale w opcjach mp3 dałem formatowanie i wszystko wróciło do normy po wyjęciu i właożeniu baterij pomogło:)
  • #24 2164617
    czulkin
    Poziom 13  
    jak w playerze?? dales formatuj? wrocilo? dziwne cos nowego ;d
  • #25 2164924
    fraga
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    co to za player? w żadnym z tych noname'ów takiej opcji nie widziałem..
  • #26 2165750
    Belkot
    Poziom 11  
    posiadam player samsung w seting jest coś takiego jak format memory zrobił se format nic nie działało ale po wyciagnieciu baterji wróciło do normy
  • #27 2208275
    caroracer
    Poziom 12  
    witam, u mnie srtalo sie tak samo tylko ze mialem 256 mega a teraz mi sie zrobilo 119 mega, rowniez stalo sie to po formacie, ktory bylem zmuszony zrobic bo nie bylo szans nic wgrac na playera badz z niego sciagnac, jest na to jakas rada?? czy trzeba sie przyzwyczaic?? bo 256 to malo a co dopiero 119 :(
  • #28 2210869
    Trainer
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Sprawdzcie w ustawieniach playera czy niema tam takiego czegos jak"online mode" lub cos w tym stylu. Jesli jest takie cos to ustawcie na "multi drive" na kompie powinny sie pojawic 2 dyski i trzeba je scalic programem z playera. Jesli niema takiego czegos to najlepiej isc z reklamacja.
    PS. Ja tez mam playera i mi chodzi lepiej na FAT 32 niz na FAT
  • #29 2258966
    Asienka
    Poziom 11  
    zareklamowalam :) na dniach przyjdzie nowy do mnie :) Zobaczymy czy jak nastepnym razem bede formatowala programem cyz znowu nie zniknie polowa
  • #30 2289963
    zikmaster
    Poziom 15  
    Asienka i jak dostalas nowy playerek??u wielu osob zniknela pamiec i jak narazie brak jakiegokolwiek rozwiazania na ten problemi...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z mp3 playerem o nominalnej pojemności 1 GB, który po formacie w systemie FAT32 i ponownym formatowaniu pokazywał jedynie około 500 MB dostępnej pamięci. Próby usunięcia plików i ponownego formatowania nie przywróciły pełnej pojemności. Dysk w systemie Windows oraz w narzędziach do zarządzania partycjami wskazywał na partycję o rozmiarze około 497 MB. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z błędnego podziału partycji, uszkodzenia kości pamięci lub celowego oszustwa producenta, który mógł zastosować kości 512 MB oznaczając je jako 1 GB. Rekomendowano formatowanie w systemie FAT16 (FAT), użycie dedykowanych narzędzi producenta do zarządzania partycjami (np. MP3 Player Utilities, MP3 Player Disc Tool), wykonanie pełnego formatu (nie szybkiego) oraz ewentualny master reset urządzenia. Wskazano, że formatowanie wyłącznie z poziomu Windows może powodować utratę części pamięci. Niektórzy użytkownicy sugerowali kontakt ze sprzedawcą lub skorzystanie z gwarancji. W jednym przypadku formatowanie z poziomu menu odtwarzacza i wyjęcie baterii przywróciło pełną pojemność. Dyskusja podkreśliła, że system plików FAT32 może nie być w pełni kompatybilny z niektórymi modelami, a producenci czasem stosują różne metody ukrywania faktycznej pojemności pamięci. Zalecane jest korzystanie z oryginalnego oprogramowania do formatowania i partycjonowania oraz ostrożność przy aktualizacjach firmware'u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA