logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 1000U - jak poprawić jakość nagrywanego dźwięku?

format 19 Maj 2003 23:24 1442 6
REKLAMA
  • #1 219750
    format
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kamera ta odtwarza głos natomniast nagrywa bardzo słabiutko.Nie mam do niej żadnej dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #2 219859
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Sprawdz gniazdo mikrofonowe - moze tam byc problem bo dolaczany MIC odpina ten na kamerze.
  • REKLAMA
  • #3 220275
    format
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprawdziłem to od razu ale usterka jest gdzieś dalej
  • #4 221234
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Zapytam tak pro forma czy czysciłes glowice?
  • REKLAMA
  • #5 221247
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Starsze Canony i Sony miały problemy z elektrolitami (aluminiowe kapsle SMD) niestety padały jak muchy i w duzych ilościach je sie wymieniało.
    Proponuje zapodac na wejście jakiś sygnał z generatora, najlepiej niska czestotliwość ok. 50Hz i oscyloskopem poogladac przebiegi przed i za elektrolitami - poczynając od gniazda mikrofonowego. z obu stron powinien być taki sam. Może to być też elektrolit w zasilaniu mikrofonu i stopni wejściowych.
    Mozna ewentualnie w ciemno powymieniać te które sie grzeja po min.30minutach nagrywania - najczęsciej sie trafia.
  • #6 239977
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    :arrow: dwaserwis ma rację, to elka

ale to kupa roboty, u mnie leży Canon E850Hi na to samo, ale nie miałem cierpliwości wywalać tych maleństw jest ich z 50szt na płytce SMD wzmacniaczy.
  • REKLAMA
  • #7 257430
    janux
    Poziom 12  
    miałem ten sam efekt w E890 Hi. Dopiero jak wywaliłem wszystkie elektrolity, zdiąłem cynę po nich, umyłem płytkę i wstawiłem nowe to pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabej jakości nagrywanego dźwięku w kamerze Canon 1000U nie wynika z gniazda mikrofonowego, które zostało sprawdzone. Możliwą przyczyną są uszkodzone elektrolity SMD (aluminiowe kapsle) w układzie audio, co jest typową usterką w starszych modelach Canon i Sony. Zaleca się podanie sygnału testowego (np. 50 Hz) na wejście mikrofonowe i obserwację przebiegów oscyloskopem przed i za elektrolitami, aby zlokalizować uszkodzone kondensatory. W praktyce często konieczna jest wymiana wszystkich elektrolitów, szczególnie tych, które się nagrzewają podczas pracy. Przykłady podobnych problemów i rozwiązań podano dla modeli Canon E850Hi i E890 Hi, gdzie wymiana elektrolitów i oczyszczenie płytki znacząco poprawiły jakość nagrywanego dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA