logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq P 910 - rozjeżdżający się obraz w poziomie.

yogi0660 21 Mar 2006 18:20 876 2
REKLAMA
  • #1 2441276
    yogi0660
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mam monitorek jak w temacie i dopadła go jakas dziwna usterka. przy stałej rozdzielczości 1280 x 1024 zmieniając częstotliwośc odświerzania powyżej 75 Hz rozjeżdża sie obraz w poziomie. co ciekawsze nie towarzyszy temu zeden dzwiek - typu pisk, monitor pracuje normalnie tyle ze obraz jest rozjechany próbujac zwezac go z osd jest to mozliwe ale jakby brakuje skali. Przy częstotliwości 75 Hz wszystko jest ok. prosze o pomoc na razie nie mam punktu zaczepienia co to moze byc. czy moze to byc np wyschniety/padniety kondensator- bo poki co tylko to przychodzi mi na mysl.???

pomozcie jak macie jakis pomysł
  • REKLAMA
  • #2 2442092
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Hmm przyczyn może być kilka, najpierw zainteresuj sie układem korekcji S - w tym monitorze mosfety moga byc zintegrowane w jednym układzie scalonym. Dokonaj tam stosownych pomiarów, sprawdź ewentualne dokładane dodatkowe N-fety, pojemności stałe. To tyle na początek.
    pozdro.
  • #3 2967762
    yogi0660
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    probowalem znalezc ten uklad korekcji S ale nie bardzo wiem gdzie go szukac w ktorym miejscu przyznam ze troche skomplikowany ten monitor
REKLAMA