logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementu C839 z płyty sterującej maszyny do buraków – co to jest?

efis 21 Mar 2006 20:03 1094 4
  • #1 2441696
    efis
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Nie wiem w jakim dziale. Spróbuje tu.
    Jestem serwisantem RTV. Znajomy elektryk samochodowy przyniósł mi płytę sterującą "koputerek" z maszyny do zbierania buraków (podobno nie można kupić nowej), która pali bezpieczniki (właściciel coś kombinował - źle podłączył, czy coś takiego). Sprawdzałem kilka elementów i zauważyłem, że na wejściu są obok siebie 3 elementy o takich samych oznaczeniach. Wymontowałem je i tak: jeden jest zwarty (pełne zwarcie - 0ohm) kolejne dwa ( wtym jeden pęknięty) całkowita przerwa (nawet na zakresie 100Mohm). Sa na nich oznaczenia (nie ma oznaczenia diody, jak inne elementy) C839 - nigdzie nie znalazłem. czy to dioda (z wyglądu podobna), czy jakieś zabezpieczenie - ale tu problem, czy ma mieć przerwę, czy przejście.
    Identyfikacja elementu C839 z płyty sterującej maszyny do buraków – co to jest?
    C839
  • Pomocny post
    #2 2441768
    R.Paja
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Przypomina mi to diode zabezpieczająca typu "Transila" - zabezpiecza przed wzrostem napięcia ponad zaprojektowany próg napięciowy.
  • Pomocny post
    #3 2441793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2442374
    efis
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    To co piszecie ma sens. Prawdopodobnie to jest faktycznie Transil lub Trisil, ale jaka będzie pełen symbol C839 - tak abym mógł tego szukać. A może zaproponujecie mi coś podobnego (tam wystepuje napiecie 24 V). Zastanawiam się , czy nie zastosować dużej diody zenera na 32 V (problem aby uzyskać duży prąd przy małych gabaryrtach)

Dochodzę do wniosku, że to chyba trisil, ale jaki, o jakich parametrach

(dodano 2006-03-22 ; 11:35)

Po nitce do kłębka - sprawdziłem na zasilaczu wymontowany element (ten sprawny, który na miernik miał przerwę) - dopiero przy napięciu 40V zaczyna przewodzić (wcześniej sprawdzałem przy niższych, ponieważ wydawało mi się, że jak jest zasilanie 24V, to nie powinno być zabezpieczenie większe jak 30-32V). Dochodzę do wniosku, że w symbolu C839 ostatnie dwie cufry oznaczają napięcie - czyli 39V.
    Dziękuję za pomoc.
    Temat zamykam, chyba, że chcecie coś jescze dodać.
REKLAMA