logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do sprawdzania przez sieć czy dany PC jest włączony

stefaniszyno44 21 Mar 2006 22:58 5053 14
  • #1 2442470
    stefaniszyno44
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam wszystkich ! mam pytanko czy istnieja jakies programy do sprawdzania przez siec czy dany komp jest wlaczony ? znajac np numer IP danego kliijenta ?
    prosze opodpowiedzi z gory dzieki

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 2442647
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    ping numer_IP - pozwoli mniej wiecej to stwierdzic, jezeli sygnal wroci.
    Oczywiscie, jezeli wlasciciel sprawdzanego komputera nie zablokowal takiej mozliwosci.
  • #3 2442703
    [GD]-Zami
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    No albo skan portow :) tez mozna sprawdzic czy dziala o ile jak wyzej nie sa poblokowane odpowiedzi :)
  • #4 2442783
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    [GD]-Zami napisał:
    No albo skan portow

Pomyśl chwilkę: żebyś wykonał skan portów to przecież musisz wskazać komputer, czyli podać jego IP. To po co cudujesz?
  • #5 2442883
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Moze dlatego ze mozna za pomoca firewalla wylaczyc odpowiadanie na pingi? Wtedy trzeba porty skanowac a jak i to nic nie pokaze to tylko sniffer moze pomoc :) chyba ze komputer jest wylaczony...

---edit---
    to moj piecsetny post na Elektrodzie :)
  • #6 2443632
    szpital
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jest taki programik DCC. Program służy do obsługi tunerów sat Dreambox, ale ma fajną aplikację, wpisujesz zakres np. 192.168.1.1 do 192.168.1.250 i widzisz ile komputerów jest w danym momencie podłączonych do sieci LAN.
    W tabeli masz wszystkie urządzonka w sieci tzn. router jak jest, komputery, tunery sat itd. , ogólnie wszystko ca ma kartę sieciową.
    pozdrawiam

PS>
    Program można sciągnąć z każdego forum o tematyce DREAMBOX/DBOX
  • #7 2443731
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Skanowanie portów to chyba niezbyt dobre rozwiązanie bo firewalle wykrywają takie coś i niedopuszczają do skanowania. Ponadto firewall np. Panda ukrywa porty tak, że nie wiadomo, który jest otwarty a który zamknięty.
  • #8 2444268
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    ale snifujac siec mozemy zobaczyc, ze dany komp wysyla/odbiera pakiety
  • #9 2447898
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Sniffowanie dziala tylko w sieciach oparty o huby a nie o switche (albo innych w ten sposob rozbitych) - bo wtedy odpowiedz na pakiety trafia wszedzie - w przypadku switchy - tylko do nadawcy. Mozesz uzyc AMAC do wyszukania MACow komputerow podlaczonych do sieci przy czym wcale nie musza odpowiadac na PING zeby znalezc sie na tej liscie. Oczywiscie mowa tutaj o sieciach LAN. W sieciach rozleglych nie wiem jak sobie to powyzszy kolega wyobraza.

A tutaj cos dla nadgorliwych :

http://lcamtuf.coredump.cx/p0f.shtml
  • #10 2448014
    karol_plocha
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Mam taki program, który pokazuje nazwe komputera, jego ip i czy jest włączony :) Jak cos to na mail.
  • #11 2449945
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Programy dostepne w sieci ( bez problemu ) darmowe i zalatwiajace w 100% ta robote:
    IPSCAN ; LANNETSCAN ; LANSCAN ; PSCAN ; WHOIS
    Pozdrowka
    PS. polecam IPSCAN
  • #12 2456363
    stasiaktel2
    Poziom 12  
    a co jak komp jest za Natem?? Pingiem sie nieda..
  • #13 2456457
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Mam siec opartą na swichach. Jest mozliwe sniffowanie, wiec prosze bez pisania bzdur.
    To, ze sie nie da to jakis mit.

Kiedys robilem z kolegą test podsluchiwania gg.
    Sprawdzalismy czy widac co dana osoba pisze. Widać bylo co on pisze, ale nie bylo widać odpowiedzi jego rozmowcy.
    Ale to juz inna historia. Swiche, to zadne zabezpieczenie. Choc na pewno lepsze niz huby.
  • #14 2457098
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    ralph03 napisał:
    Mam siec opartą na swichach. Jest mozliwe sniffowanie, wiec prosze bez pisania bzdur.
    To, ze sie nie da to jakis mit.

wzajemnie - nie da sie, a jak komus trojana kolega zainstalowal czy cus to owszem - moze sobie "podsluchiwac". poza tym ataki man-in-the-middle sie nie licza - wiadomo ze jak kolega robi za czyjes proxy to moze zrobic wszystko z przechodzaca informacja. GG tez obecnie uzywa SSLa, wiec trzeba sie troche naskakac zeby ta informacja latala w czytelnej postaci.
  • #15 2457231
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    bez trojanow. Tylko poprzez odpowiednie programy dostepne w sieci. Nikt nie robi za proxy. W sieci nie ma serwera. Siec oparta na swichach i modemie routerze. Ja jestem podpiety pod switcha, kolega bezposrednio w modem/router.
    Rowniez gdy jestesmy wpieci w tego samego switcha, to jest mozliwosc podgladywania rozmow.
    Ale jak juz pisalem tylko rozmow wychodzących, a nie przychodzących.

Na codzien uzywam WinArp Spoofer. Sluzy mi on do sprawdzania ile kto robi ruchu w sieci. Podsluchiwanie jest złe, sumienie by mnie gryzlo pozniej :) To tak jakbym wyciagal ludziom listy ze skrzynki.

GG ma już SSL. Jest ono defaultowo wlaczone, czy tak jak kiedys trzeba instalowac dodatkowe wtyczki np. powergg.
    Tak sie pytam, bo nie uzywam gadu-gadu i nie wiem czy petycja jest nadal aktualna:
    http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=857

Podsumowanie tematu

✨ Do sprawdzenia, czy dany komputer jest włączony w sieci, można użyć polecenia ping na znany adres IP, o ile nie jest ono zablokowane przez firewall. Alternatywnie stosuje się skanowanie portów, jednak jest ono często blokowane przez zapory sieciowe, które ukrywają status portów. W sieciach lokalnych (LAN) można wykorzystać programy takie jak DCC, IPSCAN, LANNETSCAN, LANSCAN, PSCAN czy WHOIS do wykrywania aktywnych urządzeń w zadanym zakresie adresów IP. Sniffowanie ruchu sieciowego pozwala na obserwację aktywności urządzeń, ale jest skuteczne głównie w sieciach opartych na hubach, natomiast w sieciach z switchami wymaga specjalnych metod, np. ARP spoofingu (np. WinArp Spoofer) lub dedykowanych narzędzi do wykrywania adresów MAC (np. AMAC). W przypadku sieci rozległych (WAN) i komputerów za NAT-em standardowe metody pingowania są nieskuteczne. Dyskusja porusza także kwestie bezpieczeństwa i ograniczeń technicznych związanych z monitorowaniem sieci oraz ochroną prywatności użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA