witam wszystkich ! mam pytanko czy istnieja jakies programy do sprawdzania przez siec czy dany komp jest wlaczony ? znajac np numer IP danego kliijenta ?
prosze opodpowiedzi z gory dzieki
ping numer_IP - pozwoli mniej wiecej to stwierdzic, jezeli sygnal wroci.
Oczywiscie, jezeli wlasciciel sprawdzanego komputera nie zablokowal takiej mozliwosci.
Moze dlatego ze mozna za pomoca firewalla wylaczyc odpowiadanie na pingi? Wtedy trzeba porty skanowac a jak i to nic nie pokaze to tylko sniffer moze pomoc chyba ze komputer jest wylaczony...
Jest taki programik DCC. Program służy do obsługi tunerów sat Dreambox, ale ma fajną aplikację, wpisujesz zakres np. 192.168.1.1 do 192.168.1.250 i widzisz ile komputerów jest w danym momencie podłączonych do sieci LAN.
W tabeli masz wszystkie urządzonka w sieci tzn. router jak jest, komputery, tunery sat itd. , ogólnie wszystko ca ma kartę sieciową.
pozdrawiam
PS>
Program można sciągnąć z każdego forum o tematyce DREAMBOX/DBOX
Skanowanie portów to chyba niezbyt dobre rozwiązanie bo firewalle wykrywają takie coś i niedopuszczają do skanowania. Ponadto firewall np. Panda ukrywa porty tak, że nie wiadomo, który jest otwarty a który zamknięty.
Sniffowanie dziala tylko w sieciach oparty o huby a nie o switche (albo innych w ten sposob rozbitych) - bo wtedy odpowiedz na pakiety trafia wszedzie - w przypadku switchy - tylko do nadawcy. Mozesz uzyc AMAC do wyszukania MACow komputerow podlaczonych do sieci przy czym wcale nie musza odpowiadac na PING zeby znalezc sie na tej liscie. Oczywiscie mowa tutaj o sieciach LAN. W sieciach rozleglych nie wiem jak sobie to powyzszy kolega wyobraza.
Programy dostepne w sieci ( bez problemu ) darmowe i zalatwiajace w 100% ta robote:
IPSCAN ; LANNETSCAN ; LANSCAN ; PSCAN ; WHOIS
Pozdrowka
PS. polecam IPSCAN
Mam siec opartą na swichach. Jest mozliwe sniffowanie, wiec prosze bez pisania bzdur.
To, ze sie nie da to jakis mit.
Kiedys robilem z kolegą test podsluchiwania gg.
Sprawdzalismy czy widac co dana osoba pisze. Widać bylo co on pisze, ale nie bylo widać odpowiedzi jego rozmowcy.
Ale to juz inna historia. Swiche, to zadne zabezpieczenie. Choc na pewno lepsze niz huby.
Mam siec opartą na swichach. Jest mozliwe sniffowanie, wiec prosze bez pisania bzdur.
To, ze sie nie da to jakis mit.
wzajemnie - nie da sie, a jak komus trojana kolega zainstalowal czy cus to owszem - moze sobie "podsluchiwac". poza tym ataki man-in-the-middle sie nie licza - wiadomo ze jak kolega robi za czyjes proxy to moze zrobic wszystko z przechodzaca informacja. GG tez obecnie uzywa SSLa, wiec trzeba sie troche naskakac zeby ta informacja latala w czytelnej postaci.
bez trojanow. Tylko poprzez odpowiednie programy dostepne w sieci. Nikt nie robi za proxy. W sieci nie ma serwera. Siec oparta na swichach i modemie routerze. Ja jestem podpiety pod switcha, kolega bezposrednio w modem/router.
Rowniez gdy jestesmy wpieci w tego samego switcha, to jest mozliwosc podgladywania rozmow.
Ale jak juz pisalem tylko rozmow wychodzących, a nie przychodzących.
Na codzien uzywam WinArp Spoofer. Sluzy mi on do sprawdzania ile kto robi ruchu w sieci. Podsluchiwanie jest złe, sumienie by mnie gryzlo pozniej To tak jakbym wyciagal ludziom listy ze skrzynki.
GG ma już SSL. Jest ono defaultowo wlaczone, czy tak jak kiedys trzeba instalowac dodatkowe wtyczki np. powergg.
Tak sie pytam, bo nie uzywam gadu-gadu i nie wiem czy petycja jest nadal aktualna:
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=857
✨ Do sprawdzenia, czy dany komputer jest włączony w sieci, można użyć polecenia ping na znany adres IP, o ile nie jest ono zablokowane przez firewall. Alternatywnie stosuje się skanowanie portów, jednak jest ono często blokowane przez zapory sieciowe, które ukrywają status portów. W sieciach lokalnych (LAN) można wykorzystać programy takie jak DCC, IPSCAN, LANNETSCAN, LANSCAN, PSCAN czy WHOIS do wykrywania aktywnych urządzeń w zadanym zakresie adresów IP. Sniffowanie ruchu sieciowego pozwala na obserwację aktywności urządzeń, ale jest skuteczne głównie w sieciach opartych na hubach, natomiast w sieciach z switchami wymaga specjalnych metod, np. ARP spoofingu (np. WinArp Spoofer) lub dedykowanych narzędzi do wykrywania adresów MAC (np. AMAC). W przypadku sieci rozległych (WAN) i komputerów za NAT-em standardowe metody pingowania są nieskuteczne. Dyskusja porusza także kwestie bezpieczeństwa i ograniczeń technicznych związanych z monitorowaniem sieci oraz ochroną prywatności użytkowników. Wygenerowane przez model językowy.