logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat BESTER 1600 - Identyfikacja i zamienniki diod T9640-4 w PMS84

Kaczmarczyk 22 Mar 2006 07:30 5309 6
REKLAMA
  • #1 2442969
    Kaczmarczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    W migomacie BESTER 1600 w prostowniku o symbolu PMS84 zostały uszkodzone diody o symbolu T9640-4, może ktoś wie co to za wynalaski, a może ktoś ma coś takiego na zbyciu. Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2444406
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 192
    Nowy mostek PMS84 kosztuje ok 100zł.
    Można naprawiać są podobne diody w Dacpolu ale wg mnie nie ma to sensu. Wyciśnięcie diody i wciśnięcie nowej powoduje że nie ma tam już dobrego styku co przy prądach spawania powoduje grzanie się w tych miejscach.
    Bardzo często wówczas następuje ponowne uszkodzenie.
    Jedyny skuteczny sposób naprawy takiego mostka to wymiana całych płyt z inego też uszkodzonego (z dwóch spalonych złożyć jeden sprawny).
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #3 2505094
    Kaczmarczyk
    Poziom 13  
    Witam

Dostałem informacje, że można wsadzić w mostek diody z prostowników samochodowych, ale przy 5 diodach uszkodzonych koszt i tak by wyniósł około 60 zł. Dlatego kupiłem cały mostek w sklepie Bestera za 77 zł. Pozdrawiam i temat zamykam.
  • REKLAMA
  • #4 2505099
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Kaczmarczyk napisał:
    Witam

Dostałem informacje, że można wsadzić w mostek diody z prostowników samochodowych, ale przy 5 diodach uszkodzonych koszt i tak by wyniósł około 60 zł. Dlatego kupiłem cały mostek w sklepie Bestera za 77 zł. Pozdrawiam i temat zamykam.
    A to ciekawa informacja - dzwoniłem niedawno do Bestera to mi krzyknęli za 3-fazowy mostek 700 PLN netto
  • REKLAMA
  • #5 2506335
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 192
    Cytat:
    A to ciekawa informacja - dzwoniłem niedawno do Bestera to mi krzyknęli za 3-fazowy mostek 700 PLN netto

Rzeczywiście "ciekawa sprawa"
    Midimagster 1600 jest półautomatem ok 150A na 230V więc gdzie tu mostek trójfazowy.
    Mostek PMS 84 jest zwykłym mostkiem, nie trójfazowym i naprawdę może tyle kosztować.
    Mostek trójfazowy PTS 440 (trójfazowy 400A kosztuje nie pamiętam dokładnie ale ok 250-300 zł. Ok 700 zł to może kosztował mostek do MAGSTERA 500 na domiar że w magsterach są nietypowe mostki z rosyjskimi diodami produkowane przez Bestera (diody pojeduńcze w Besterze kosztują ok 10zł ale trzeba uważać na polaryzację bo są czerwone i czarne oznaczenie D cośtam )
  • #6 2506560
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Chodziło mi właśnie o ten do Magstera , Bester robi dwa typy właśnie na rosyjskich diodach ; pytałem ich o cenę tego mniejszego :|
    Typ podam w poniedziałek...
  • #7 2901049
    Kaczmarczyk
    Poziom 13  
    Chyba doszło do małego nieporozumienia z tym mostkiem do migo-mata, bo okazało się, że mostek jest jedno fazowy. Za całe zamieszanie wszystkich przepraszam i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W migomacie BESTER 1600 uszkodzone zostały diody T9640-4 w prostowniku PMS84. Naprawa pojedynczych diod jest problematyczna ze względu na słabe styki po wymianie, co prowadzi do przegrzewania i ponownych uszkodzeń. Zalecana jest wymiana całego mostka prostowniczego PMS84 lub użycie płyt z innych uszkodzonych urządzeń do złożenia sprawnego mostka. Alternatywnie można zastosować diody z prostowników samochodowych, jednak koszt wymiany wszystkich uszkodzonych diod jest zbliżony do ceny nowego mostka. Cena oryginalnego mostka PMS84 w sklepie BESTER wynosi około 77 zł, podczas gdy ceny innych mostków, np. trójfazowych do innych modeli, mogą być znacznie wyższe. Mostek PMS84 jest mostkiem jednofazowym, odpowiednim do półautomatu spawalniczego Midimagster 1600 o prądzie około 150A na 230V. W przypadku modeli Magster stosowane są inne, droższe mostki z rosyjskimi diodami, które wymagają uwagi przy polaryzacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA