logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat Bester Magster 316, 1999 rok - uszkodzone diody i trafo

Andrzej Ł 10 Sie 2021 10:20 1272 10
REKLAMA
  • #1 19557678
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    Dostałem takie coś do naprawy od znajomego,po naprawie u innego fachowca. Jako że przez kilku pośredników to dokładnie nie mogłem się dowiedzieć o co chodzi. Teraz żałuje że to w ogóle wziąłem, bo myślałem że coś z płytką sterującą ,a tu się okazało, (tak mi potem właściciel doniósł), że słabo spawa/nie ma łuku:
    Sprawdziłem wszystko na odłączonym styczniku -posuw drutu i sterowanie ok.
    Potem sprawdziłem mostek i jest zwarcie:

1. Uszkodzone dwie ruskie diody D204-20 anoda na obudowie.
    2. Właściciel dodał jeszcze, że poprzednik rozbierał transformator ponieważ:

W transformatorze uszkodzone było pierwsze uzwojenie wtórne,urwała się taśma miedziana wychodząca z karkasu, ponoć błąd fabryczny. Wymieniał też chyba jakieś diody, taśmę tylko znitował a nie polutował.

Migomat wytrzymał jedną całodniową sesję spawalniczą.

Teraz mnie właściciel błaga abym to ratował,na dzień dobry rozebrał znowu rdzeń,i polutował to miejsce nitowania.
    Zastanawia mnie ponowne uszkodzenie, wina trafa?

Układ jest też inny niż zwykle bo uzwojenia s wtórne są dzielone na dwa,z uzwojeń wychodzą szyny zbiorcze plus i minus a mostek jest wpięty po środku uzwojeń.

Teraz pytania:
    Czy wymieniać tylko te dwie diody,czy lepiej komplet(6X5=30 sztuk)?
    Problem z dostaniem tych ruskich diod w tej ilości, może lepiej dać komplet mocniejszych KYZ 35A2 lub 4?
    Czy wymiar będzie pasował,bo kyz są z tego co widzę 0,3 mm grubsze.
    Trzeba by zgrzać do nich plecionki z oczkami,czy można dolutować ?
    Na schemacie fabrycznej instrukcji są rezystory i kondensatory na wtórnych uzwojeniach trafa, tu ich niema.
  • REKLAMA
  • #2 19557764
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1121
    Parę problemów.
    Diody do wymiany na wszystkie z jednej serii.
    Są mocniejsze jak oryginał (link na PW). Montaż bez lutowania.
    Są diody + i - to poszukaj które są potrzebne.
    Uzwojenie- kłopotliwe. Bez rozbierania na kawałki bo za każdym razem jest gorzej składany.
    Do sprawdzenia jak podpięte pierwotne uzwojenie do wyłącznika- kolejność.
    Powodzenia w naprawie.
  • REKLAMA
  • #3 19557848
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    ten slang alternatorowców +/-.
    Diody mają anodę na masie .Poproszę link.
  • REKLAMA
  • #4 19557987
    trojan 12
    Poziom 40  
    To nie slang alternatorowców- nawet na Allegro tak opisują. Każdy wie że plus albo minus na obudowę tym bardziej że dokładnie takie same diody idą do spawarki.
    Oczywiście możesz kupić cały nowy prostownik jak nie potrafisz naprawić starego.
    Link dostałeś w prywatnych wiadomościach to przeczytaj.
  • #5 19558158
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Potrafię,i wiem jakie,a każda dioda ma anodę i katodę, i to jest KONKRETNY PARAMETR ,czy anoda ,czy katoda na obudowie.Moje mają ANODĘ na obudowie.
    Te opisy plus i minus to jest właśnie taki slang dla mechaników itp. Jeżeli te diody nie będą pracowały w alternatorze ,to takie plusowanie i minusowanie to nie ma sensu. W jakimś urządzeniu to zależy jak producent sobie ustali i wykona .Dioda taka może mieć różne funkcje .Nie tylko pracę w prostowniku :)

Innym takim slangiem na allegro to tranzystory w obudowach TO-3 to piszą "kapeluszowe|",ciekawe czy panama ,melonik,czy może cylinder.
  • #6 19558197
    trojan 12
    Poziom 40  
    Widzę że nie chcesz porady więc żegnaj. Powodzenia w naprawie.
  • #7 19558942
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Faktycznie odczepy w tych trafach się urywały, ale jak widziałem w Besterze nikt nie rozbierał rdzenia, oni to spawali Tigiem na żywca. Napięcie jest tak niskie, między zwojami, że nawet jak się spaliła przekładka papierowa, to nie było problemu ;) A jeżeli chodzi o diody, to wkładałem SY170/1 DDR-owskie, od poloneza, urywałem ogonki z D204 i je lutowałem do SY. Rozbierałem wszystkie płyty i mierzyłem po kolei diody, w jedną i drugą stronę, te co odbiegały od średniej wymieniałem. Nigdy nie parowałem, a maszyny działały wiele lat...
  • #8 19558960
    trojan 12
    Poziom 40  
    Najprościej wymienić całą gałąź- 5x3zł. 15 zł jak się nie ma dokładnego miernika żeby dobrać diody?.
  • #9 19559305
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    uszkodzona jest jedna w jednej i druga w drugiej gałężi.
    Uzwojenie jest urwane na dole na początku także bez rozbierania rdzenia nie dojdziesz,nawet tego nie widać co tam robili,tylko własciciel mi o tym powiedział i żeby to "poprawić" bo poprzednik to tylko znitował.Jak wada fabryczna i się urwało pierwsze,to trzeba by obejrzeć jeszcze resztę czy gdzieś nie pęka.
    Ogólnie to ten magster ma ciężką służbę u swojego "Pana", bo gość zawodowo spawa konstrukcje stalowe na ponad 200A.

Dlatego dla spokojności chciałbym wymienić wszystkie diody i właśnie na mocniejsze .
  • #10 19559353
    trojan 12
    Poziom 40  
    Cieszy mnie że chcesz wymienić wszystkie diody na mocniejsze tak jak radziłem.
    Jak podałem cenę i uzgodniłeś z właścicielem?.
  • REKLAMA
  • #11 19559388
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Mam ratować jego "dziecko" za wszelką cenę.
    Tymi diodami co mi poleciłeś się zainteresuję i je zakupię z tego lub innego źródła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy migomatu Bester Magster 316 z 1999 roku, który ma problemy z diodami i transformatorem. Użytkownik otrzymał urządzenie do naprawy, które wcześniej było serwisowane, ale nadal nie działa prawidłowo, nie spawając lub nie wytwarzając łuku. Zidentyfikowano uszkodzone diody D204-20 oraz problem z uzwojeniem transformatora, które miało fabryczną wadę. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę wszystkich diod na mocniejsze oraz dokładne sprawdzenie uzwojenia transformatora, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wskazano również na możliwość użycia diod SY170/1 jako zamienników. Użytkownik planuje wymienić wszystkie diody, aby zapewnić lepszą wydajność urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA