logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

od czego zacząć podkręcanie kompa ?? prosze o rady i pomysły

szuli 22 Mar 2006 11:21 1313 5
  • #1 2443528
    szuli
    Poziom 2  
    witam czytałem już topic o podkręcaniu dla opczątkujących ale tak nic z tego nie rozumiem, wiec pisze:)
    =PIV 1,7
    =płyta główna Procesor:P4Titan533motherboard845E Series GA-8IEX
    Intel845Chipset
    =garta grficzna siluro GF 4 mx.64mb ddr.
    =ram: 512mb 400mhz, 256mb 266mhz
    to dane jakie spisąłem z pudełek:)
    i chciałbym przy niiedużych kosztach podkręcić tego kompa bo gierki już raczej kipsko chodzą.
    chciałbym kupic karte grafiki za około 200 zł, pewnie też nowe chłodzenie.
    i tu mam prośbę prosze o opisanie krok po kroku od czego muszę zacząć, jakieoprogramowanie jest potrzebne, bądź link do literatury która mi pomoże i jaka karata graficzna najlepiej wybrac oscylując przy kwocie około 200zl.
    Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam!:)
  • #2 2443653
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Kolego nie bądź leniem .Jest cała masa wypowiedzi na ten temat na forum.
    Jeśli Twoja wiedza w temacie jest żadna, to nie męcz się.Jeszcze narobisz szkód,i 200 zł nie pomoże Ci w reanimacji komputera.
  • #3 2443688
    szuli
    Poziom 2  
    kolo 200 juz widiząłme radeony 9550 na allegro wiec nie jest zle do tego chłodzenie kolo 70 no i nie wime co z zasilaczem czy też musze zmienić. a jak takiś madry to chociaz wytłumacz mi jak podkręcić procka w biosie, bo jesli chodiz o karte graficzna to juz wiem co i jak, pozdrawiam
  • #4 2443803
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Procka podkręcasz przez zmianę FSB.
    W manualu do płyty masz opisane opcje.
  • #5 2444378
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podkręcanie to trzeba zacząć od porządnego,wydajnego zasilacza i odpowiedniego chłodzenia.A potem cała reszta.
  • #6 2447306
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    ---> tronic1

Ale autor postu nie ma zadnego pojecia o tym... Wiec na poczatek radzilbym zaznajomic sie z informacjami dla naprawde bardzo poczatkujacych... no... co to jest magistrala systemowa... mnoznik w procesorze... dlaczego nie da sie go zmienic w intelach :p

Dla goscia bylo by bez roznicy, jakbys mu powiedzial, ze ma wyjac kosc biosu z mobo, i tam jest srobka, i ze trzeba ja przekrecic (ale delikatnie)... Czy powiedzialbys, ze musi wprowadzic nowa wartosc FSB i uwazac na temp. i dzielniki, co by mu cos sie nie sfajczylo... ;]

Autorze postu...
    ----> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic338618.html <---- Prosze to przeczytaj i pytj o zeczy, ktorych nie rozumiesz...

Zapytales... jak podkrecic proca w biosie... Odpowiadam. wejdz do biosu i zmien FSB na wyzsze ;] Ale raczej i tak nie wiesz o czym mowa...
REKLAMA