logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z połączeniem COM między Windows 98 a XP - udostępnianie folderów

adam_b 14 Sie 2006 07:53 1651 3
REKLAMA
  • #1 2913671
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Łącze dwa komputeru przez com (wiem że to prymityw itd). Na jednym jest windows 98 a na drugim XP. Odpalam na Win 98 bezposrednue polączenie kablowe, komputery się łącza alw wyskakuje okienko: wyswietlenie udostępnionych folderów komputera-hosta przez program bezpośrednie połączenie kablowe było niemożliwe. Aby obejżeć udostępnione foldery należy wpisać nazwę komputera hosta.
    Co zrobić albo czego nie zrobiłem że to niedziała.
  • REKLAMA
  • #2 2913690
    mskalski
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Uruchomiłeś również na XP Bezpośrednie połączenie kablowe w trybie 'master, czy jakoś tak?

Możliwe też, że trzeba do tego zainstalować sterownik na XP (jako 'dziwną' kartę sieciową), choć może być już zainstalowany.

Z tego co pamiętam kabel powinien być krosowany (czyli połączenie nóżki 2 jednej wtyczki z nóżką 3 z drugiej i na odwrót oraz połączone nóżki numer 5).

Sprawdź, czy masz to wszystko i powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2914136
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3596
    łączyłem tak 2 komputery (starego laptopa bez cd-romu) z moim (działa na w2k) do przesyłania danych używałem programu term90 ( dodatek do nc)
    przesłanie instalki win98 trwało ok 6h
    Pzd
  • #4 2916696
    adam_b
    Poziom 14  
    Witam
    Dziękuję za odpowiedzi. Wiem że przesyłanie danych a tym bardziej instalki systemu przez com czy ltp jest troche śmieszne ale jeżli istnieje taka możliwośc to dlaczego nie skorzystać. Zawsze pracowałem przez karty sieciowe i nie posiadam żadnej praktyki w obsłudze takiego połączenia. Kabel powinien być dobry ponieważ używany jest do programowania tunerów i jest ok.
    Zainstaluję nc na komuterach i zobaczę jak to będzie. Narazie dziękuję i pozdrawiam
    Adam
REKLAMA