logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid SANYO VHR-245G - brak reakcji silnika po upadku, jak sprawdzić napięcia?

gawi80 22 Mar 2006 19:54 1199 2
REKLAMA
  • #1 2445305
    gawi80
    Poziom 11  
    Witam,
    Podczas podłączania przypadkowo upuściłem tylną część magnetowidu z wys ok 10cm. Po tym zdarzeniu przestał działać, tzn. nie ciągnie kasety. Nie działa play ani przewijanie. Wszystko inne jest w porządku. Rozkręciłem go żeby sprawdzić czy to przypadkiem nie jest jakieś uszkodzenie mechaniczne. Niestety nie w tym tkwi problem. Może to wina silnika? Niestety nie mam schematu i nie wiem jak sprawdzić napięcia na złączach. Mógłby mi ktoś powiedzieć co mogło się stać i ewentualnie jak to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2445561
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    gawi80 napisał:
    Rozkręciłem go żeby sprawdzić czy to przypadkiem nie jest jakieś uszkodzenie mechaniczne. Niestety nie w tym tkwi problem.

Nie wiem na jakiej podstawie można dojść do takiego stwierdzenia. Jeżeli VCR upadł z nawet niewielkiej wysokości to można się spodziewać, że płyta główna na której jest zamontowany mechanizm ma prawo ulec uszkodzeniu. Zwykle objawia się to słabo widocznymi pęknięciami mozaiki druku, co w konsekwencji prowadzi do różnych objawów niesprawności.
  • #3 2445756
    gawi80
    Poziom 11  
    Sorry..zle sie wyrazilem..chodziło mi o uszkodzenie mechanizmu a nie mechaniczne..Znalazłem już usterkę:) Zrobiła się przerwa na styku łączącym silniczek z płytą. Już wszystko działa prawidłowo.
    Temat zamknęty.
    Pozdrawiam
REKLAMA