logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Universum Dynamic's system HiFi 2500 - brak basu

ktomeq 22 Mar 2006 23:55 1929 3
REKLAMA
  • #1 2446444
    ktomeq
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Mam wzmacniacz jak w tytule, jego problem polega na tym że jeden kanał gra dobrze zaś drugi gra zdecydowanie ciszej i nie ma w nim basu.
    Zamieniłem miejscami sygnał doprowadzany do końcówek i usterka się przeniosła zatem końcówki są w porządku.Potencjometry także sprawdziłem ale nie znalazłem usterki.
    Proszę o pomoc co mogę jeszcze sprawdzić Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!!!

Ps. nie posiadam schematu tego wzmacniacza więc jeśli ktoś takowym dysponuje to proszę o przesłanie.
  • REKLAMA
  • #2 2446851
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Może być wyschnięty kondensator elektrolityczny sprzęgający poszczególne stopnie w torze sygnałowym.
  • REKLAMA
  • #3 2447472
    ktomeq
    Poziom 11  
    Witam oczywiście sprawdze kondensator ale trudno mi tu dojść do czegoś nie mam schematu!!
    Chciałem dodać że ten kanał praktycznie nie reaguje na potencjometr można kręcić a on coś tam pogłaśnia ale to jest znikome no i wogóle bardzo cicho gra!!
  • #4 2449047
    ktomeq
    Poziom 11  
    Podczas wymiany kondensatorów zauważłem ze poprzedni właściciel dokonywał już napraw znalazłem tranzystor z oznaczeniem 2n6552
    który ma zwarte wyprowadzenia C-B nie wiem dlaczego, rozdzieliłem je i wzmak przestał wogóle reagować po ponownym złączeniu ich ze sobą sytuacja wygląda tak jak na początku czemu to jest tak zwarte wiem że fabrycznie tego nie było, usterki nadal nie odnalazłem Proszę Pomóżcie mi!!!
REKLAMA