logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Nordmende F17 - uszkadzanie układu TEA 2029 po kilku minutach pracy

józek69 23 Mar 2006 10:19 1479 7
REKLAMA
  • #1 2447097
    józek69
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam .Mam problem z ustaleniem przyczyny uszkadzania się układu scalonego TEA 2029 .wygląda to tak jakby przetwornica nie pracowała a przyczyną braku startu jest właśnie TEA2029 .Po wymianie układu scalonego TV pracuje prawidłowo bez zarzutu jednak po kilku minutach wyłącza się tak jakby na stanby i koniec jest już po scalaku.Posadziłem już dwa .Co może być przyczyną takiego faktu .Może ktoś spotkał się z taką usterką i zechciał by mi podpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2448839
    kristofm1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    podmien kwarc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2448941
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Na wszelki wypadek zabezpiecz zasilanie tego układu rezystorem w szereg plus Dioda Zenera do masy. Zabezpieczy przed wzrostem napięcia zasilającego.
  • #4 2463401
    józek69
    Poziom 20  
    Witam.Jeszcze raz pousuwałem podejżane zimne luty wstawiłem TEA2029 i telewizorek ruszył ale bez wyświetlanych funkcji OSD obraz jest w całości ,nie mogę go zestroić na żaden kanał ,reaguje na pilota.Co może być przyczyną braku osd może ktoś spotkał sie z czymś takim i zechciał by mi podpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny. Przez gniazdo euro sygnał z np.magnetowidu jest dźwięk również.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2464215
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Brak OSD: Prawdopodobnie brak lub złe impulsy H i V dochodzące do procesora. Powinno dać się namierzyć oscyloskopem (lub zmianę napięcia miernikiem) impulsy RGB wychodzące z procesora. Sprawdź, czy tam coś się pojawia.
  • REKLAMA
  • #6 2470469
    józek69
    Poziom 20  
    Witam.Nie mogę nic namierzyć na procku może ktoś by podał z której nogi procesora mają wychodzić impulsy RGB odpowiadające za OSD i na jaką nogę procesora mają wchodzić impulsy H i V byłbym bardzo wdzięczny.Procesor to HD404919.Pozdrawiam
  • #7 2471142
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam, sprawdź tu:http://www.datasheet4u.com/html/H/D/4/HD404918_HitachiSemiconductor.pdf.html
  • #8 2474239
    józek69
    Poziom 20  
    Witam .Uszkodzenie znalazłem .Brak OSD spowodowane było uszkodzeniem rezystora 4.7oma w bloku teletextu zasilanie 12V.Za zainteresowanie moim problemem wszystkim dziękuję ,temat uważam za zamknięty.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uszkadzania się układu scalonego TEA2029 w telewizorze Nordmende F17, objawiającego się brakiem pracy przetwornicy i wyłączaniem się urządzenia po kilku minutach. Po wymianie układu telewizor działał poprawnie, lecz po pewnym czasie układ ulegał uszkodzeniu ponownie. Sugerowano wymianę kwarcu oraz zabezpieczenie zasilania układu rezystorem i diodą Zenera, aby chronić przed wzrostem napięcia. Dodatkowo pojawił się problem z brakiem wyświetlania OSD, mimo obecności obrazu i dźwięku z wejścia euro. Przyczyną braku OSD okazał się uszkodzony rezystor 4,7 Ω w bloku teletextu zasilanym napięciem 12 V. Wskazano również na konieczność sprawdzenia impulsów synchronizacji H i V oraz sygnałów RGB na procesorze HD404919, co pomogło w diagnozie usterki. Po wymianie rezystora problem z OSD został rozwiązany, a temat uznano za zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA