logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

k7vza ver3 - gdzie mogę znaleźć instrukcję po polsku?

jasieczek1 23 Mar 2006 14:21 1789 6
REKLAMA
  • #1 2447824
    jasieczek1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam.
    nabyłem płytę z odzysku z instrukcją niestety po angielsku- czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie znajdę polskie tłumaczenie?.
    płyta na czarnym laminacie.
    k7vza ver3 bios podobno auktulniony na najnowszy.
    proszę o pomoc - pozdrawiam jasieczek1.
  • REKLAMA
  • #2 2447845
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Nie znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 2447859
    jasieczek1
    Poziom 14  
    szkoda bo bardzo liczyłem na pomoc szczególnie w sprawie w sprawie ustawienia zworek kturych jest kilka. pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #4 2448029
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Niech kolega przetłumaczy sobie manuala. Nic prostszego
  • REKLAMA
  • #5 2448074
    jasieczek1
    Poziom 14  
    witam instrukcję mam na płytce i jest tego nie dość że po angielsku to jeszcze bardzo dużo. uczylem się w czasach gdy podstawowym obcym byl rosyjski- niestety.
  • Pomocny post
    #6 2448270
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    No ja akurat mam tą płytę to patrząc na instrukcję tą papierową (na płytę CD nawet nie zaglądałem, pewnie jest ta sama) mogę Ci przetłumaczyć parę rzeczy:

JP1 - Clear CMOS jumper (zworka czyszcząca pamięć przechowującą ustawienia BIOS)
    Normalna praca: zwarte piny 1-2
    Czyszczenie pamięci: odłączyć zasilanie, kabel zasilający płytę główną, zewrzeć na kilka sekund piny 2-3
    Po zakupie płyty warto to zrobić, żeby wyzerować poprzednie ustawienia.

JP2 - USB port 1-2 wake-up jumper (zezwalanie na włączanie zasilania komputera poprzez sygnał z urządzenia podpiętego do USB)
    Wyłączenie tej funkcji: zwarte piny 1-2
    Włączenie tej funkcji: zwarte piny 2-3
    Z tej opcji nigdy nie korzystałem, jest raczej mało przydatna dla typowych użytkowników. Polecam jej wyłączenie.

JP4 - Codec selector jumper (wybór karty dźwiękowej wbudowanej w płytę lub slotu AMR)
    Włączenie karty dźwiękowej: zwarte piny 1-2
    Włączenie slotu AMR: zwarte piny 2-3
    Jak masz jakąś kartę dźwiękową na PCI to wybierz slot AMR, w przeciwnym wypadku korzystaj z wbudowanej na płycie

JP5 - BIOS write protect jumper (ochrona przez zapisem BIOSu)
    Wyłączona: zwarte piny 1-2
    Włączona: zwarte piny 2-3
    Obowiązkowo włącz, tylko jakbyś chciał robić upgrade BIOSu to wtedy tymczasowo się wyłącza

JP6 - USB port 3-4 wake-up jumper (to samo co JP2, tyle że dotyczy portów dostępnych na złączu szpilkowym na płycie głównej)

JP7 - Onboard codec mode (funkcja kodeka jako master lub slave)
    Master: otwarty
    Slave: zwarty
    Szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi, normalnie otwarty

JP9/10: FSB 100/133 select jumpers (wybór szyny FSB)
    100MHz FSB: zwarte 2-3/JP9 i 1-2/JP10
    133MHz FSB: zwarte 1-2/JP9 i 2-3/JP10

Obsługiwane jedynie przez płyty z chipsetem VIA VT8363A. Wszystko zależy od tego jakiego masz procka

Panel1 - podlączasz do niego diody kontrolne, włączniki
    włącznik zasilania: 22, 23
    kontrolka dysku twardego: +20, -21 (diody mają polaryzację)
    głośnik: +15, 16, 17, 18
    reset: 12, 13
    zielona dioda: +7, +8, -9
    przycisk sleep: 4, 5
    wskaźnik zasilania: +1, +2 -3

USB2 - panel do podłączania dodatkowych dwóch portów USB

SIR1 - panel do podłączania kabla podczerwieni

Co do BIOSu to najnowszy jest zdaje się 3.7, ale słyszałem o nim złe rzeczy, ponoć temperatura procka jest wyższa o 10st niż na poprzednich, a potrzebny tylko do procków bodajże AMD Athlon XP+ 2200 i 2400. Ja mam obecnie 3.6a, czyli prawie najnowszy (już ma obsługę dysków twardych powyżej 136GB czy jaka to tam granica jest, choć nie miałem okazji jeszcze sprawdzić).
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #7 2448799
    jasieczek1
    Poziom 14  
    serdeczne dzięki. twój post jest dla mnie jako zielonego ogromnie przydatny. myślę że jak dojdzie do mnie procek to będę mógł sprubować się zmierzyć z problemem.
    serdeczne dzięki. powodzenia i miłego dnia.
    jasieczek1

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano polskiej instrukcji do płyty głównej k7vza ver3 z najnowszym BIOS-em, jednak nie znaleziono oficjalnego tłumaczenia. Użytkownik otrzymał sugestię samodzielnego tłumaczenia manuala. Jeden z uczestników dyskusji udzielił szczegółowego tłumaczenia kluczowych zworek (jumperów) na płycie: JP1 służy do czyszczenia pamięci CMOS, JP2 kontroluje funkcję włączania komputera przez USB, a JP4 wybiera między wbudowaną kartą dźwiękową a slotem AMR. Zalecane jest wyzerowanie ustawień BIOS po zakupie oraz wyłączenie funkcji wake-up przez USB, jeśli nie jest potrzebna. Instrukcje te okazały się pomocne dla początkującego użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA