No ja akurat mam tą płytę to patrząc na instrukcję tą papierową (na płytę CD nawet nie zaglądałem, pewnie jest ta sama) mogę Ci przetłumaczyć parę rzeczy:
JP1 - Clear CMOS jumper (zworka czyszcząca pamięć przechowującą ustawienia BIOS)
Normalna praca: zwarte piny 1-2
Czyszczenie pamięci: odłączyć zasilanie, kabel zasilający płytę główną, zewrzeć na kilka sekund piny 2-3
Po zakupie płyty warto to zrobić, żeby wyzerować poprzednie ustawienia.
JP2 - USB port 1-2 wake-up jumper (zezwalanie na włączanie zasilania komputera poprzez sygnał z urządzenia podpiętego do USB)
Wyłączenie tej funkcji: zwarte piny 1-2
Włączenie tej funkcji: zwarte piny 2-3
Z tej opcji nigdy nie korzystałem, jest raczej mało przydatna dla typowych użytkowników. Polecam jej wyłączenie.
JP4 - Codec selector jumper (wybór karty dźwiękowej wbudowanej w płytę lub slotu AMR)
Włączenie karty dźwiękowej: zwarte piny 1-2
Włączenie slotu AMR: zwarte piny 2-3
Jak masz jakąś kartę dźwiękową na PCI to wybierz slot AMR, w przeciwnym wypadku korzystaj z wbudowanej na płycie
JP5 - BIOS write protect jumper (ochrona przez zapisem BIOSu)
Wyłączona: zwarte piny 1-2
Włączona: zwarte piny 2-3
Obowiązkowo włącz, tylko jakbyś chciał robić upgrade BIOSu to wtedy tymczasowo się wyłącza
JP6 - USB port 3-4 wake-up jumper (to samo co JP2, tyle że dotyczy portów dostępnych na złączu szpilkowym na płycie głównej)
JP7 - Onboard codec mode (funkcja kodeka jako master lub slave)
Master: otwarty
Slave: zwarty
Szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi, normalnie otwarty
JP9/10: FSB 100/133 select jumpers (wybór szyny FSB)
100MHz FSB: zwarte 2-3/JP9 i 1-2/JP10
133MHz FSB: zwarte 1-2/JP9 i 2-3/JP10
Obsługiwane jedynie przez płyty z chipsetem VIA VT8363A. Wszystko zależy od tego jakiego masz procka
Panel1 - podlączasz do niego diody kontrolne, włączniki
włącznik zasilania: 22, 23
kontrolka dysku twardego: +20, -21 (diody mają polaryzację)
głośnik: +15, 16, 17, 18
reset: 12, 13
zielona dioda: +7, +8, -9
przycisk sleep: 4, 5
wskaźnik zasilania: +1, +2 -3
USB2 - panel do podłączania dodatkowych dwóch portów USB
SIR1 - panel do podłączania kabla podczerwieni
Co do BIOSu to najnowszy jest zdaje się 3.7, ale słyszałem o nim złe rzeczy, ponoć temperatura procka jest wyższa o 10st niż na poprzednich, a potrzebny tylko do procków bodajże AMD Athlon XP+ 2200 i 2400. Ja mam obecnie 3.6a, czyli prawie najnowszy (już ma obsługę dysków twardych powyżej 136GB czy jaka to tam granica jest, choć nie miałem okazji jeszcze sprawdzić).