logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATTINY 2313 - Zawieszanie się autoalarmu, współpraca z PIC, Bascom

Majk2003 23 Mar 2006 19:02 1077 3
REKLAMA
  • #1 2448889
    Majk2003
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich odwiedzających forum !
    Zbudowałem autoalarm samochodowy w oparciu o ATTINY 2313.
    Wszystko dziłała jak należy z małym wyjątkiem. Co jakiś czas układ "zawiesza się" - przestaje reagować w dowolnym, nieustalonym momencie.
    W urządzeniu pracują dwa mikrokontrolery - PIC jako dekoder i Attiny jako układ wykonawczy. Dekoder na PIC działa bez problemów w jednym układzie zasilającym z ATTINY.
    Program na ATTINY napisany w Bascomie, myślę że jest wystarczająco prosty i czytelny aby wykluczyć wadę oprogramowania.
    Układ resetu wyłączony, zabezpieczenia na ukł we/wy oczywiście są.
    Budowałem już układy na PIC i nie było problemów, ale skończyła się możliwośc programowania w asm co i tak nie było wdzięczne, nie wspominając o ciągłych problemach w testowaniu i czasie poświęconym na pisanie - a w tych czasach czas to pieniądz.
    Po to ktos stworzył kompilatory aby z nich kożystać.
    Powrót do PIC wiąże się w moim wypadku do zakupu dość kosztownego PICBASIC-a a tego wolałbym uniknąc mając podobne narzędzie do AVR.
    Byłbym wdzięczny za każdą pomoc , sugestię osób mających doświadczenie w AVR a w szczególniości układów ATTINY.
  • REKLAMA
  • #2 2449186
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie podajesz żadnych szczegółów technicznych, liczysz na jakaś wróżke która powie na podstawie fusów albo szklanej kuli?
  • REKLAMA
  • #4 2456940
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Mam alarm i sterownik centralnego zamka w samochodzie zbudowany na AT90S2313. Działa bez zarzutu. Nawet jak się zająknie, co zdarza się bardzo rzadko, to watchdog go wyprostuje. Zamontowany jest z tyłu, zatem może zakłócenia nie są tam takie duże.
REKLAMA