logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-V550 - czy uszkodzona końcówka mocy ?

jaqbas2 23 Mar 2006 21:11 6278 5
REKLAMA
  • #1 2449459
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Dostałem do naprawy powyższy wzmacniacz. Niestety "po przejściach".
    Po włączeniu napięcia zasilające dochodzące do hybrydowej końcówki mocy SVI 3205 wynoszą +/-43V. Wzmacniacz nie włącza przekaźnika glośników. Po pomiarach okazało się, że na obu wyjścich jest +42V. Nie ma się wobec tego co dziwić, że układ kontroli składowej stałej na wyjściu nie załącza przekaźnka odcinającego głośniki. Jednocześnie pomiary wykazują +42V na każdym z wejść tego hybryda. Trudno mi teraz dalej wgryzać się w ten wzmacniacz nie mając schematu - posiłkowałem się schematem SU-A700MKII- mam nadzieję, że zastosowany tam SVI3205A nie odbiega zbyt wiele od SVI 3205. Jednak już układ sterujący jest inny - w naprawianym przeze mnie jest tranzystorowy stopień AA na tranzystorach 2SC 3944A /2SA 1535A. Brak napiecia na pin-ie 18 SVI 3205 może sugerować, że układ działa prawidłowo zabezpieczając się i głośniki.
    Jak w takiej sytuacji zrobić test sprawności SVI 3205 ?
    Może ktoś z Państwa dysponuje schematem tego wzmacniacza ?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 2450364
    mietas
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Miałem podobny problem, wymieniałem z innego modelu ten ukłąd i działał więc była to wina układu. Gdzieś też czytałem, że zamiennik tego układu to RSN6000B. Wzmacniacz ten i tak wywaliłem bo ukłąd musiałem włożyć do tego, z którego wyciągnołem a w sklepie zawołali za nowy 180zł.
  • REKLAMA
  • #3 2450821
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam skoro na wejsciu SVI masz 43V to odłacz wejscie i zobaczysz czy na wyjsciu SVI masz dalej 43V.Z tego co pamiętam to starsze wersje miały na wejsciu AN 7060 który sterował koncówką na tych co napisałeś tranzystorach, z tranzystorów część sygnału idzie na głośnik(przez rezystory) a część wysterowywuje układ SVI który oddaje przez rezystor 0,1om i cewki sygnał bezpośrednio na głośniki.
  • REKLAMA
  • #4 2453251
    gacek1435
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam ! miałem kiedys tez taki sam problem ale ze wzmacniaczem su-v650 tez był po przejsciach .poprzedni własciciel dał mi go bo niby była uszkodzona koncowka mocy SVI 3205b . po wszelkich pomiarach wskazywało ze jest uwalony przedzwmacniacz czyli AN 7062 bo juz na jego wyjsciach było napiecie stałe az do samej koncowki mocy . ale przpadkowo podczas pomiarow zauwazyłem ze kabel na fotce zaznaczony na zołto był wyrwany z płytki (dokładnie chodziło o mase) po przylutowaniu tej masy wzmacniacz normalnie sie załancza, znikło napiecie stałe z układu svi z pinow 3,6 15,13 czyli wejscia i wyjscia. :D
    Załączniki:
    • Technics SU-V550 - czy uszkodzona końcówka mocy ? su-v650 ..jpg (132.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3020080
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Apropo RSN6000b niejest zamiennikiem svi3205 to calkiem inny wzmacniacz.jeden pracuje jako pradowy drugi jako napieciowy.Pozdrawiam Arek
  • #6 3193376
    marcinran
    Poziom 2  
    czy ktos wie moze gdzie kupie do niego
    potencjometru logarytmicznego obrotowego 100kOhm podwójnego, długi, nieradełkowany.
REKLAMA