logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy elektronika z ST340017A pasuje do Barracuda ST380023A ATA V 80G?

Wiesiek B. 24 Mar 2006 10:03 2847 9
REKLAMA
  • #1 2450880
    Wiesiek B.
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam wszyskich znawców tematu.
    Moje pytanie związane jest z wymianą elektroniki. a mianowicie, mój dysk "ST380023A ATA V 80G Firmware 3,31" ma uszkodzoną elektronikę(zwęglony 2P102 i przebarwiony sąsiedni układ 80-100 pin) dysk nie startuje, nie kręci, totalna cisza.
    I teraz moje pytanie, czy podstawiając elektronikę np. od ST340017A Firmware 3,31 dysk zadziała, i da się sformatować?
    Może ktoś z obserwatorów ma niepotrzebną elektronikę kompatybilną zmoim dyskiem?
    Będę wdzięczny za sugestie

Wiesiek.
  • REKLAMA
  • #2 2450966
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Elektronika może być z mniejszego dysku...
    W tym wypadku (zwęglony 2P102) występuje jednak bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia preampa...
    O tym co i jak należy sprawdzić przed podłączeniem sprawnej elektroniki pisałem już na forum więc wystarczy poszukać...

PS Ja poszukuję PCB Firmware z takiego dysku...
    (PCB Firmware - zawartość pamięci serial flash AT25F... / M25P... )

Mikippp
  • REKLAMA
  • #3 2451358
    Wiesiek B.
    Poziom 12  
    Witam ponownie i dziękuję za odpowiedż
    Poczytałem posty ale nie znalazłem 100% odpowiedzi czy sterownik mechaniki jest sprawny i jak to sprawdzić (poza podstawieniem sprawnej elektroniki)

Pozdrawiam.
  • #4 2451615
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    chyba zle szukałeś, 8 pinowy jedyny mały scalak i pomiar napiecia na 1 pinie.
    powinno być -5V, w jakims topiku podawali nawet pomiary rezystancji.

:arrow:
  • REKLAMA
  • #5 2451732
    Wiesiek B.
    Poziom 12  
    Na 1 pinie jest 0v
    Niewiem czy się rozumiemy, w każdym razie mnie chodzi o układy poza główną płytką elektroniki, wewnącz dysku.
  • REKLAMA
  • #6 2453697
    Mikippp
    Witam ponownie,
    Jeżeli układ 2P102 jest zwęglony to trudno oczekiwać żeby występowało napięcie -5V...
    (napięcie -5V jest "wytwarzane" właśnie przez ten układ...2P102...)

Napięcie -5V służy do zasilania preampa...
    Dlatego należy sprawdzić czy preamp nie zwiera tego napięcia (-5V) do masy...
    Sprawdzić to można mierząc rezystancję pomiędzy 1 wyprowadzeniem 2P102 i masą (pomiaru dokonujemy po podłączeniu sprawnej elektroniki, lub po wylutowaniu 2P102)
    Ewentualnie bez podłączonej elektroniki mierzymy rezystancję pomiędzy odpowiednimi wyprowadzeniami złącza w HDA)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic449165.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic358492.html

Mikippp
  • #7 2454297
    Wiesiek B.
    Poziom 12  
    Witam
    Jestem w tej chwili w pracy, w domu jeszcze raz pomierzę i dam odpowiedż, a narazie dziękuję i pozdrawiam.

Wiesiek
  • #8 2458150
    Wiesiek B.
    Poziom 12  
    Witam
    Tak więc wylutowałem 2P102 i zmierzyłem na plytce elektroniki 1 pin=3,8Ω, dioda w układzie 2P102 wydaje się dobra i ma napięcie przebicia okolo 0,235v, więc chyba jest nadzieja że nie ugotuje następnej płytki, co Ty na to?
  • Pomocny post
    #9 2470002
    Mikippp
    Witam,
    Wprawdzie to co teraz piszę powinno być oczywiste, ale widzę że nie dla wszystkich jest to takie oczywiste...
    Rezystancja mierzona pomiędzy masą a 1 pin'em 2P102 powinna wynosić kilka kΩ (kilka tysięcy Ω) !!!
    Jeżeli ta rezystancja wynosi kilka Ω to świadczy to o tym że uszkodzony jest preamp!!!

Mikippp
  • #10 2477990
    Wiesiek B.
    Poziom 12  
    Witam
    Kończę tę nierówną walkę z dyskiem, dziękuję za cierpliwość i pozdrawiam

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST380023A ATA V 80G z uszkodzoną elektroniką (zwęglony układ 2P102 i przebarwiony sąsiedni układ) nie uruchamia się, nie kręci talerzami. Pytanie dotyczyło możliwości podmiany elektroniki z modelu ST340017A o tym samym firmware 3,31. W odpowiedziach podkreślono, że uszkodzenie 2P102, który generuje napięcie -5V zasilające preamp, wskazuje na prawdopodobne uszkodzenie preampa w głowicy dysku. Zalecane jest sprawdzenie rezystancji między pinem 1 układu 2P102 a masą, która powinna wynosić kilka kiloohmów; niska rezystancja świadczy o zwarciu preampa i jego uszkodzeniu. Wymiana samej elektroniki bez sprawnego preampa jest nieskuteczna. Pomiar napięć i rezystancji oraz ewentualne wylutowanie 2P102 to metody diagnostyczne. Ostatecznie autor zakończył temat, co sugeruje brak powodzenia w naprawie. Poszukiwano również kompatybilnej elektroniki z tym samym firmware do wymiany pamięci flash PCB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA