logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini wieża SONY MHC RG22 - brak zegara na wyświetlaczu

pmitus 24 Mar 2006 11:45 2552 2
REKLAMA
  • #1 2451201
    pmitus
    Poziom 12  
    Ocena: 62
    Witam!!!

Mam dwa problemy w mini wiezy Sony MHC RG22.

1. Ostatnio po przełączeniu wieży w pozycję standby, nie wyświetla mi się zegar na wyświetlaczu - poprostu znikł. Nie wiem co może być przyczyną, może naprawa takiej dolegliwości to nieskomplikowana operacja, która mógłbym wykonać sam - proszę o pomoc i poradę.

2. W tej samej wieży od czasu do czasu przestaje grać jedna z kolumn. Kabelki posprawdzałem wszystko ok, nie wiem jaka może być jeszcze przyczyna - proszę o pomoc i poradę.
    Jeżeli nie będę miał wyjścia to pewno będzie potrzeban pomoc serwisu:cry:
  • REKLAMA
  • #2 2452027
    plustek
    Poziom 31  
    Ocena: 200
    Witam.
    Zależy od tego, czy łapiesz coś z elektroniki, żeby samemu pogrzebać w środku, czy wolisz oddać do serwisu. Firma Sony jakoś lubi oszczędzać na cynie i w kwestii przerywania jednego kanału to sugeruję posprawdzać, czy nie ma zimnych lutów w okolicy końcówki mocy i gniazd głośnikowych. Co do zegara też może być to kwestia zimnego lutu, albo czasem uszkodzenie kondensatora podtrzymującego w okolicy procesora albo brak lub zaniżone któreś napięcie z zasilacza spowodowane utratą pojemności elektrolitu. Czy po załączeniu wieży wyświetlacz świeci i czy po wyłączeniu kasują Ci się zaprogramowane stacje radiowe?
  • #3 2453457
    pmitus
    Poziom 12  
    Ocena: 62
    Z elektroniki coś łapię, więc jakieś nieskomplikowane naprawy nie stanowią problemu. :D Dzięki za szybką odpowiedź. Postaram się posprawdzać wszystkie luty jeśli chodzi o przerywanie kanału.
    Po załączeniu wieży wyświetlacz funkcjonuje normalnie, stacje radiowe się nie kasują, tylko i wyłącznie nie świeci zegar w pozycji standby. Zauważyłem jeszcze,że odkąd znikł mi zegar z wyświetlacza, to po wyłaczeniu wieży słychać takie dodatkowe tyknięcie jakby jakiegoś przekaźnika, może w tym tkwi problem? Zdażyło się mi przy wyłączeniu,że zegar przez ułamek sekundy błysnął i znikł.
    Pozdrawiam :|
REKLAMA