logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 kolumny do unitry ws442 8ohm i 15ohm? Czy można?

__maciej__ 24 Mar 2006 20:01 1457 6
REKLAMA
  • #1 2452934
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Mam unitre ws442 ma 4wyjścia na głośniki i mam pytanie: Czy moge podłączyć 2 kolumny 8Ω i 2 kolumny 15Ω? Czy nic się nie stanie jak tak podłącze?
  • REKLAMA
  • #2 2453044
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    __maciej__ napisał:
    Mam unitre ws442 ma 4wyjścia na głośniki i mam pytanie: Czy moge podłączyć 2 kolumny 8Ω i 2 kolumny 15Ω? Czy nic się nie stanie jak tak podłącze?

Stać to się nic nie stanie ale moc spadnie przy wykorzystaniu wszystkich 4-ech (głośniki par są łączone szeregowo- więc na kanał będzie 23 ohmy)jak i przy używaniu samych kolumn 15ohm. Najbardziej optymalne rozwiązanie to podłączenie 4 kolumn 4 ohmowych. (impedancja 8 ohm na kanał)

Zresztą widzę że kolega już wcześniej się pytał i otrzymał wystarczające wyjaśnienia :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic448019.html
  • REKLAMA
  • #3 2453152
    __maciej__
    Poziom 18  
    Dzięki, ale mam jeszcze małe pytanko nie na temat(nie chce stwarzać nowego tematu): Kupiłem dziś 2 głośniki do kolumny (niskotonowe 4ohm) i facet zaradził mi połączyć je szeregowo i kolumna będzie miała wtedy 8ohm. Czy to prawda? Pokazałem mu nawet wzrotnice :P i powiedział że nie trzeba nic zmieniać
  • Pomocny post
    #4 2453220
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    __maciej__ napisał:
    Dzięki, ale mam jeszcze małe pytanko nie na temat(nie chce stwarzać nowego tematu): Kupiłem dziś 2 głośniki do kolumny (niskotonowe 4ohm) i facet zaradził mi połączyć je szeregowo i kolumna będzie miała wtedy 8ohm. Czy to prawda? Pokazałem mu nawet wzrotnice :P i powiedział że nie trzeba nic zmieniać

Tak
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #5 2453235
    __maciej__
    Poziom 18  
    Czyli dobrze podłączyłem? Jesteś pewien? I kolumna ma 8ohm?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2455285
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Jeśli połączysz szeregowo dwa głośniki to impedancja wypadkowa jest sumą impedancji poszczególnych głosników.
  • #7 2455483
    __maciej__
    Poziom 18  
    No właśnie o to mi chodzi bo 2głośniki 4ohm połączone szeregowo tworzą 8ohm a ja włąśnie chciałem aby kolumna miała 8ohm. Chciałem się tylko upewnić.

Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia do wzmacniacza Unitra WS442 czterech kolumn o różnych impedancjach: dwóch 8 Ω i dwóch 15 Ω. Podłączanie takich głośników jest możliwe, jednak skutkuje wzrostem impedancji na kanał do około 23 Ω (głośniki łączone są szeregowo), co powoduje spadek mocy wyjściowej wzmacniacza. Optymalnym rozwiązaniem jest stosowanie kolumn o impedancji 4 Ω, co daje 8 Ω na kanał. Dodatkowo omówiono połączenie szeregowe dwóch głośników niskotonowych 4 Ω w kolumnie, co skutkuje sumowaniem impedancji i uzyskaniem 8 Ω, co jest prawidłowe i nie wymaga modyfikacji zwrotnicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA