logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS432 - Podłączenie 4 kolumn (2x35W) i sterowanie przód/tył + budowa urządzenia

fbb6 14 Kwi 2023 23:33 462 7
REKLAMA
  • #1 20540105
    fbb6
    Poziom 3  
    Witam, chcę podpiąć kolejną parę kolumn pod ws432, ale chcę uzyskać tez po 35w. Do tego, chciałbym mieć sterowanie, powiedzmy przód tył, więc muszę zrobic sobie jakieś urządzenie, ale jak? Jesli dobrze rozumuję, to jak się wepne 4 kolumnami we wzmacniacz, to będzie po 17,5w? Z góry przepraszam za brak wiedzy
  • REKLAMA
  • #2 20540121
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    fbb6 napisał:
    chcę podpiąć kolejną parę kolumn pod ws432, ale chcę uzyskać tez po 35w.

Przy takich założeniach to tylko jedna rada - kup drugi wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20540258
    neo_ns
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    78db78 napisał:
    Możesz podpiąć 4 kolumny po 4Ω ale jak przełączysz przez pomyłkę na 1 parę wtedy spalisz wzmacniacz.

Raczej 4 po 8 ohm ponieważ przy włączeniu głośników A+B następuje połączenie równoległe a nie szeregowe więc przy 4 ohm owych głośnikach impedancja wyniesie 2 ohm a to już grozi usmazeniem rezystorów zabezpieczających lub spaleniem tranzystorów mocy.
  • REKLAMA
  • #6 20540851
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    fbb6 napisał:
    Witam, chcę podpiąć kolejną parę kolumn pod ws432, ale chcę uzyskać tez po 35w.
    O wiele lepszym, optymalnym rozwiązaniem jest nabycie zestawów głośnikowych o lepszej skuteczności.
    Chcieć można wiele, ale realia są inne- wzmacniacz posiada rzeczywiste parametry,w tym moc znamionową.

• #7 20543194
    fbb6
    Poziom 3  
    Chodzi raczej o klasykę, zależy mi na tym wzmacniaczu i właśnie tych głośnikach.
  • #8 20543833
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    fbb6 napisał:
    tych głośnikach
    "klasycznie", mianowicie jakich?
    Szczerze mnie to "klasycznie" wygląda na optymizm wynikający z niewiedzy, a podpowiadający będzie:-"że jak podłączy się dodatkowe dwa zestawy o małej skuteczności do wzmacniacza o danej mocy znamionowej to, uzyska sie większe natężenie dźwięku... wielokrotnie większe". Niestety to nie jest prawdą jak wyżej zostało to już przedstawione w jednym z filmów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć dodatkową parę kolumn (2x35W) do wzmacniacza Unitra WS432, z zamiarem uzyskania pełnej mocy 35W na każdą kolumnę oraz z możliwością sterowania przód/tył. W odpowiedziach podkreślono, że podłączenie czterech kolumn o impedancji 4Ω może prowadzić do uszkodzenia wzmacniacza, ponieważ przy połączeniu równoległym impedancja spadnie do 2Ω. Zamiast tego, zaleca się użycie kolumn o impedancji 8Ω. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem może być zakup drugiego wzmacniacza lub zestawów głośnikowych o wyższej skuteczności, aby uniknąć problemów z mocą i jakością dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA