logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RF-28CB80RX -co dwa miesiące uszkadza tranzystor linii

rusiek 24 Mar 2006 20:44 1874 7
REKLAMA
  • #1 2453161
    rusiek
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Mam spory problem z OTVC LG jak w temacie, sprawa powtórzyła sie trzeci raz mniej więcej reguralnie co dwa miesiące. Wdzięczny będę za informacje odnośnie tego telewizora, schemat, tryb serwisowy i oczywiście wszystkie sugestie odnośnie podanej wady. Z relacji klijenta wynika, że telewizor uszkadza się w momencie wyłączenia do czuwania.Tranzystory montowałem dobre i bardzo dobre, trzeba będzie chyba przeanalizować zasilacz.
  • REKLAMA
  • #2 2453401
    Jankos
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Na początek przelutować sterownie (trafko lub trasnoptor - zależy co tam siedzi... nie znam tej marki) hota i obowiazkowo wymiana elektrolitów w przetwornicy (po stronie pierwotnei i wtórnej). Elektrolity na 105oC. Dodatkowo wymiana kondensatorów gaszących w obwodzie colektora hota. Jeśli pada w momencie wyłaczania może to także sugerować uszkadzanie trafopowielacza... (przepięcia) lub faktycznie coś niedobrego z zasilaczem.
    Tyle na początek..
    Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #3 2454582
    rtvilawa
    Poziom 12  
    Witam,proszę założyć oryginalny tranzystor najlepiej z LG oraz przelutować złącze przy kineskopie - cewki odchylania.Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 2457199
    rusiek
    Poziom 15  
    Jakie to chassis?
  • REKLAMA
  • #5 2458446
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Dla modelu RE-28CB80RX - chassis MC-022A, ale w temacie jest RF.... którego wyszukiwarka nie znajduje.
  • #6 2487269
    czarownica
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    myślę ,że trzeba sprawdzić połączenia masy kineskopu na samym kineskopie i do chassis sprawdzić lutowania przy cewkach ,sprawdzic napięcie przetwornicy po uruchomieniu czy jest wieksze od podanego nie zawsze zarówką wyregulujesz napięcie przetwornicy . Miałam taki przypadek w panasoniku zdenerwował mnie i założyłam C5588 zamontowałam diody dwie i jest spokój .

Moderowany przez oldboy:

Pisownia. Regulamin

p/s kolego oldboy temat jest o uszkadzaniu się tranzystora a nie czy wyszukiwarka znajduje ten post kolegi to chyba do komputerów
  • #7 2487583
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    rusiek napisał:
    Jakie to chassis?

:arrow: czarownica
    Na życzenie autora tematu podałem nr chassis, jednocześnie zwracając uwagę na błąd w nazwie modelu. Nie widzę żadnej niestosowności w moim komentarzu do tematu.
  • #8 2501443
    rusiek
    Poziom 15  
    Dzięki za zinteresowanie i wskazówki. Z dalszym rozwojem tematu czekamy do następnej wizyty u klijenta.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora LG RF-28CB80RX, w którym co około dwa miesiące dochodzi do uszkodzenia tranzystora linii podczas przełączania urządzenia w tryb czuwania. Sugerowane działania serwisowe obejmują przelutowanie sterowania (trafopowielacza lub optoizolatora), wymianę elektrolitów w przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej na kondensatory 105°C oraz wymianę kondensatorów gaszących w obwodzie kolektora tranzystora linii. Możliwe jest również uszkodzenie trafopowielacza wskutek przepięć lub problemy z zasilaczem. Zalecane jest stosowanie oryginalnych tranzystorów LG oraz przelutowanie złącza przy kineskopie i cewek odchylania. Należy sprawdzić połączenia masy kineskopu z chassis oraz lutowania przy cewkach odchylania. Kontrola napięcia przetwornicy po uruchomieniu powinna wykazać zgodność z wartościami nominalnymi, gdyż nie zawsze można je wyregulować żarówką. W jednym przypadku zastosowano tranzystor C5588 wraz z dodatkowymi diodami, co poprawiło stabilność. Model telewizora jest mylnie podany jako RF-28CB80RX, prawidłowy model to RE-28CB80RX z chassis MC-022A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA