logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PEUGEOT 405 termowentylator włącza się dopiero przy 100*C.

larry_23 25 Mar 2006 18:08 2792 7
REKLAMA
  • #1 2456339
    larry_23
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. mam peugeota *93 1,6 po silnika wymianie silnika na 1,9 benzyna na wielopunktowym wtrysku i taki problem, po wymianie chłodnicy termowentylator załącza mi się dopiero przy 100*C.
    Podczas jazdy temperatura wacha się w granicach 85*C.
    Chłodnica nie jest z peugeota ale pasuje, czujnik jest po lewej stronie a nie tak jak w orginalnych po prawej. Czy da się coś z tym zrobić? może są czujniki które wcześniej włączają termowentylator?
  • REKLAMA
  • #2 2456535
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Jeśli jest jeden wentylator z jedną prędkością to temeratura 100°C nie jest zbyt wysoką. Trzeba pamiętać że w układzie nie ma wody tylko płyn chłodnicy o wyższej temperaturze wrzenia a w dodatku jest tam podwyższone ciśnienie. Poza tym wskazówka wskaźnika temperatury może nie być dobrze wyskalowana. Jeśli jednak są dwie prędkości wentylatora(ów) to pierwsza prędkość powinna się włączać przy niższej temperaturze. W takim przypadku konieczna będzie zmiana termowłącznika. Sprawdź też czy układ nie jest zapowietrzony (modne oststnio słowo) :D
  • REKLAMA
  • #3 2456985
    larry_23
    Poziom 11  
    Wentylator jest jeden ale prędkości są dwie.
    Wymiana termowłącznika powinna pomóc? Wcześniej pracował w chłodnicy którą musiałem wymienić i wolny bieg włączał się przy 90*C.
  • REKLAMA
  • #4 2458166
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Sprawdź czy włączają się obie prędkości po zwieranu odpowiednich styków termowyłącznika. Musisz też sprawdzić czy układ chłodzenia jest drożny na przykład czy puszcza termostat.
  • #5 2458172
    Artur062
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Sprawdż czujnik temp. płynu chłodzącego, w poprzednim silniki były inne wartości.
    A dla pewności sprawdz miernikiem temperatury czy aby na pewno jest to 100 stopni.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2463539
    larry_23
    Poziom 11  
    Wszysto pracowało na tym silniku jakieś pół roku i było wpożo dopiero po wymianie chłodnicy tak się porobiło.
    Wcześniej w tej chłodicy był czujnik dwu przewodowy ja włożyłem swój z tej starej chłodnicy on ma trzypinową złączkę dwa są grube a jeden cienki.
    Jak wspominałem czujnik teraz jest po lewej stronie, aby go tam umieścić musiałem przedłużyć przewody.Może to jest przyczyną?
    Muszę coś z tym zrobić bo jezdzę na gazie i muszę mieć "stan" cieczy chłodzącej. A w momencie jak temperatura dojdzie do ok. 100* to mi wywala z chłodnicy petrygo.
  • #7 2464261
    vulkan21
    Poziom 11  
    witam posiadam peugeota 405 z silnikiem 1.9 u mnie wentylator posiada dwa biegi pierwsze załączenie jest przy 88 stopniach C , a drugi przy 93 lub 94 nie pamiętam dokładnie i nigdy nie gotuje płynu chlodzącego . Jeśli będzie pan miał więcej pytań w sprawie peugeota to służe pomocą
  • #8 2464850
    larry_23
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jeden problem a mianowicie praca silnika jest nieprawidłowa, najgorzej jest zimą nie chodzi mi o odpalanie bo pali jak malina ale póżniej jest gorzej. Jak na dworze jest ponirzej 10*C to najpierw muszę zagrzać silnik bo inaczej nie da się jechać, na wolnych obrotach silnik pracuje ok. tak na benzynie jak i na gazie. Jak mam na benzynie i na zimnym silniku dodam gazu to zaczyna chodzoć na 3 garach, jak puszczę pedał gazu to wraca do normy (na gazie tak się nie dzieje)
    Jak wspominałem na wolnych obrotach chodzi dobrze, ale jak chcę ruszyć to zaras gaśnie, jak już uda się ruszyć to szarpie jak cho...ra, po rozgrzaniu silnika takie mocne szarpanie ustaje natomiast kiedy jadę na obojętnie jakim biegu i ustawię pedał gazu tak że silnik ani nie ciągnie ani nie chamuje to są takie sekundowe spadki mocy przez co też wychodzą sarpania.
    Swiece wymieniałem, kable też są nowe (BUGICORD) czy coś takieg. Jaka może być tego przyczynaza?

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 405 z silnikiem 1.9 benzyna po wymianie chłodnicy termowentylator włącza się dopiero przy 100°C, podczas gdy temperatura pracy silnika utrzymuje się około 85°C. Chłodnica nie jest oryginalna, czujnik temperatury został przeniesiony na lewą stronę i wymagał przedłużenia przewodów, co może wpływać na działanie układu. Wentylator ma dwie prędkości, a wcześniejsza chłodnica z czujnikiem dwupinowym włączała wentylator przy 90°C. Zalecane jest sprawdzenie termowyłącznika, drożności układu chłodzenia, działania termostatu oraz kalibracji czujnika temperatury płynu chłodzącego. Wymiana termowyłącznika na model z niższym progiem temperaturowym może rozwiązać problem. Dodatkowo zgłoszono problemy z pracą silnika na zimno, objawiające się szarpaniem i nierówną pracą na benzynie, mimo nowych świec i kabli zapłonowych (marka BUGICORD). Problemy te ustępują po rozgrzaniu silnika i nie występują na gazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA