logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX28XD1E. Jak przełączyć fonię BG na DK?

serwis_rtv 25 Mar 2006 21:44 1362 6
REKLAMA
  • #1 2457273
    serwis_rtv
    Poziom 11  
    Witam
    Bardzo proszę o pomoc.
    Panasonic TX28XD1E.
    W jaki sposób można przełączyć fonię BG na DK,w stereo odbiera bardzo dobrze w mono jest fonia zaszumiona.Wejscie w tryb serwisowy niema problemu.Brak jest informacji do przełączenia z BG na DK. Czy tylko pozostaje fonia równoległa.
    Z góry dziękuję.

Z poważaniem
  • REKLAMA
  • #2 2457468
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    witam
    zastosuj RYMI i po problemie
    pozrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 2457767
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Chassis EURO2. Pilotem po kolei Menu, Setup menu, Tuning menu, TV system - ustawiamy na SC2 dla każdego programu.
    Przy okazji polski alfabet w TXT. Pilotem po kolei Menu, Setup menu, Text language - ustawiamy na East2. Język OSD - angielski GB.
  • REKLAMA
  • #4 2462257
    HenrykB
    Poziom 22  
    W odpowiedzi na Twojego emaila podaję, że takie informacje znalazłem w materiałach i fizycznie sprawdziłem na TV Panasonic TX-25XD1C, który mam w tej chwili na warsztacie.
    Otwierając Tuning menu mamy w ramce po kolei:

Manual tuning
    ATP
    Fine tuning
    Station naming
    TV system : SC2
    Color system:
    AUTO
    Programme edit

Po ustawieniu TV system na SC2 masz od razu fonię 6,5MHz, chyba że menu w Twoim TV jest inne.
  • #5 2464216
    serwis_rtv
    Poziom 11  
    Witam
    Szanowny Kolego
    Przesyłam dane z menu.Bardzo proszę jeżeli jest to możliwe o przesłanie
    wsad epromu do tego TX 25 XD1E (24c08),może ten wsad pomoże
    pszełączyć w programie i ukaże się informacja TV sc.
    Za tak serdeczną pomoc z góry dziekuję.
    Otwierając Tuning menu mamy w ramce po kolei:

Manual tuning
    ATP
    Fine tuning
    Station naming
    Color system:
    AUTO
    Programme edit
    27-03-2006
    Z poważaniem
    Stanisław
  • #6 2464857
    HenrykB
    Poziom 22  
    Widocznie w tym modelu nie ma takiej opcji i pozostaje wstawienie fonii równoległej. Nie jestem w stanie przesłać wsadu do pamięci.
  • REKLAMA
  • #7 2469644
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Miałem ostatnio taki tv - to jest euro 2 jak pisali poprzednicy i w zalezności od zawartosci pamieci pokazywał albo menu bez zmiany fonii albo ze zmiana fonii , wydaje mi sie ze masz złą zawartośc pamięci , wsady do tego tv są na forum w bazie , wystarczy ściągnąć i ma chodzić z dwoma foniami tylko uwaga jak wyświetli tylko SC1 to trzeba dać w prawo i zrobi sie SC2 ( czasem pokazuje obie obok siebie a czasem jedną tylko ) i trzeba tylko podświetlić odpowiednią , szukaj a znajdziesz jak mówi stare przysłowie pszczół , pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przełączenia fonii z systemu BG na DK w telewizorze Panasonic TX28XD1E. W trybie stereo odbiór jest dobry, natomiast w mono fonia jest zaszumiona. Wejście w tryb serwisowy nie ujawnia opcji zmiany fonii. W modelach z podwoziem EURO2, takich jak TX-25XD1C, w menu strojenia (Tuning menu) dostępna jest opcja TV system, którą można ustawić na SC2, co powoduje odbiór fonii 6,5 MHz (DK). W przypadku TX28XD1E brak jest jednak takiej opcji w menu, co sugeruje, że model ten może nie obsługiwać przełączania fonii BG/DK lub wymaga odpowiedniego wsadu pamięci EPROM (24c08). W bazie forum dostępne są wsady do tego modelu, które mogą umożliwić przełączenie fonii. Czasami w menu pojawia się tylko SC1 i należy przesunąć wybór w prawo, aby aktywować SC2. Jeśli opcja zmiany fonii nie jest dostępna, pozostaje stosowanie fonii równoległej. Dodatkowo, w menu można ustawić polski alfabet w teletext (TXT) na East2 oraz język OSD na angielski (GB).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA