logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przytrzymywanie na podwzszonych obrotach SEAT IBIZA 1.4 MPI

Hary1 26 Mar 2006 12:49 3604 6
REKLAMA
  • #1 2458744
    Hary1
    Poziom 11  
    Witam,mam maly problem z Ibiza 1.4 MPI.Podczas eksploatacji ostatnich dwoch tygodni zaczela po puszczeniu na luz trzymac 2000 obr.i nawet gdy auto zatrzymam nie spadaja. Dopiero musze wyaczyc zaplon i uruchomic jeszcze raz. Podlaczelem VAG-a i mam kod od regulacji biegu jalowego.Stwierdzili fachowcy ze musze wymienic cala przepustnice.Czy moze ktos mial taki problem.Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • #2 2458950
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Silnik krokowy, czujnik polozenia przepustnicy. Temat wielokrotnie omawiany. Poszukaj.
  • REKLAMA
  • #3 2459974
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Spróbuj wymyć przepustnicę ,można kupić środek przeznaczony konkretnie do tego celu.Po wymyciu należy zrobić adaptację przepustnicy.
  • #4 2460277
    MRSZAKAL
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Pomoglo???
  • REKLAMA
  • #5 2515249
    Hary1
    Poziom 11  
    koledzy wszystko to zrobilem i jeszcze mialem uwalony czujnik tem.Dzieki pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2595152
    romeo2
    Poziom 11  
    A czasami na wolnych obrorach silnik nie pracował Ci nierówno?? Bo ja mam takie objawy że silnik nierówno pracuje poza tym dodaje sobie sam gazu, nie spada z obrotów. I wydaje mi się że to czujnik temperatury chłodzącej mi padł. Kiedyś już miałem takie coś i był to czujnik. Teraz za bardzo nie mam gdzie sprawdzić tego - tzn-gdzie podpiąć pod kompa.
  • #7 2708041
    hubi2006
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    ja mialem to samo ze dodawal sobie sam gazu,bylem u 3 mechanikow ale nikt nie wiedzial o co chodzi. w koncu u jednego sie dowiedzialem ze padl sterownik od komutera benzyny, wina gazu..........

i przy okazji czujnik temperatury musieli wymienic bo oszukiwal.....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W SEAT Ibiza 1.4 MPI pojawił się problem z utrzymywaniem podwyższonych obrotów (około 2000 obr./min) po puszczeniu pedału gazu i zatrzymaniu pojazdu, który nie spada do normalnych obrotów jałowych. Diagnostyka VAG wskazała błąd związany z regulacją biegu jałowego. Sugerowano wymianę przepustnicy, jednak dyskusja wskazuje na inne możliwe przyczyny: zabrudzenie przepustnicy wymagające jej wyczyszczenia i adaptacji, uszkodzony silnik krokowy, czujnik położenia przepustnicy oraz czujnik temperatury silnika. Wymiana czujnika temperatury chłodzącej oraz ewentualna naprawa sterownika silnika (komputera benzyny) również mogą rozwiązać problem. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualna wymiana wymienionych elementów przed decyzją o wymianie całej przepustnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA