logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 28DC2075 D16 - Co oznacza ERROR 13 i migające diody?

elektronikus 26 Mar 2006 15:06 1460 9
REKLAMA
  • #1 2459290
    elektronikus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam mam taki tv do naprawy włącza sie normalnie, ekran ciemny tylko wyswietla ERROR 13 i migają trzy led-y -czerwona -zielona i RGB nie "łapie" programów ale jak podam sygnał na eurozłącze obraz jest wygląda na uszkodzoną głowice ale nie jestem pewien co oznacza ten ERROR 13 może ktoś sie spotkał z takim "zabytkiem"?
  • REKLAMA
  • #2 2459437
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Witam.
    W/g trybów serwisowych, error 13-uszkodzony scalak IC7235 SAA1300.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2459498
    elektronikus
    Poziom 13  
    dzieki za podpowiedz musze poszukac schematu bo nie wiem gdzie "sedzi" ten scalak tylko nie wiem czy starczy mi punktów na "pobranie" schematu ale jeszcze raz dzieki za zainteresowanie a wynikach poszukiwan napisze jak cos ustale
    txt działa
    schematy sa ale mam troche za malo punktow
  • #6 2459569
    elektronikus
    Poziom 13  
    schemat juz znalazłem w innym "żródle", własnie "zasysam" układ zaraz podstawie , ale jak to ma się do diagnozy kol "pawcio"?
    ale jestes szybki a ja własnie z tamtąd "ciągne"
    PVPU wymieniony ale niestety bez zmian czyli na ekranie ERROR:13
  • #7 2461060
    pawcio
    Poziom 26  
    Scalak SAA1300 znajduje się w głowicy.
  • REKLAMA
  • #9 2461207
    pawcio
    Poziom 26  
    Obawiam sie że kolega elektronicus musi sprecyzować swój post.
    Kod błędu wskazuje na uszkodzenie głowicy, a tu działa TXT.I teraz nasuwa się pytanie z jakiego źródła działa TXT,czy z tunera , czy po AV.
    Pozdrawiam.
  • #10 2461386
    elektronikus
    Poziom 13  
    kol "pawcio" chciał bym sprecyzował post ale chyba sie troche pomylił bo SAA1300 nie znajduje sie w głowicy tyko na płycie głównej ,dane serwisowe mówią że ERROR 13 to uszkodzony SAA1300 narazie nie mam tego scalaka to nie mam jak sprawdzic i nie bardzo wiem co mam sprecyzowac?
    TXT działa i jest czytelny -oczywiscie TV tylko dziala w trybie AV pisałem o tym na samym początku
    tv naprawiłem ,uszkodzony był rezystor zabezpieczający na zasilaniu SAA1300 ,po wymianie tego rezystora info o błędzie znikło natomiast pojawiły się dziwne pionowe pasy po wymianie DTI2223 obraz normalny tylko kinol słaby ale to już inna sprawa ,dzieki za pomoc
    elektronikus

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PHILIPS 28DC2075 D16 pojawia się błąd ERROR 13 oraz migające diody (czerwona, zielona i RGB), a urządzenie nie odbiera programów z tunera, natomiast obraz jest widoczny po podaniu sygnału przez eurozłącze. Kod błędu ERROR 13 wskazuje na uszkodzenie układu scalonego SAA1300 (IC7235), który znajduje się na płycie głównej, a nie w głowicy. Po wymianie rezystora zabezpieczającego zasilanie SAA1300 błąd zniknął, jednak pojawiły się pionowe pasy na obrazie. Telewizor działa w trybie AV, a funkcja teletext (TXT) jest czytelna. Wymiana elementów takich jak DTI2223 poprawiła jakość obrazu, choć kinol pozostał słaby. Schematy serwisowe dostępne są na stronach typu eserviceinfo.com, co ułatwia diagnozę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA