logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cinquecento 700 - Mokre świece i nadmiar oleju w silniku, co robić?

duchu007 26 Mar 2006 19:28 9614 6
REKLAMA
  • #1 2460288
    duchu007
    Poziom 2  
    Witam!!
    Mój problem, a właściwie problemy są następujące, otóż kiedy za każdym razem po jednym dniu przerwy w odpalaniu:) przekręcam kluczyk w stacyjce ładnie pięknie słysze rozrusznik ,ale nie odpala mi :( , odkręcam ja ci świece ,patrze mokre lekko i również lekko śmierdzą benzynką no i czrne elektrody. Szoruje szczotą ,wycieram , wkręcam i palą jak marzenie ,aż do następnego dnia :(
    Drugi problem to poziom oleju w silniku ,a dokładniej jego duży nadmiar :/ , poziom jest jakies 4,5cm -5cm nad zanzczeniem MAX
    na bagnecie.
    Problemy te pewno są ze sobą jakoś powiązane, a nawet napewno.
    Błagam pomóżcie mi !!! ręce mi już opadają ,czekam na pomoc[/b]

Dodano po 1 [minuty]:

dodam że świece nowe (NGK) a oleju niechcący na pewno nie przelałem :(
  • REKLAMA
  • #2 2460312
    kazek111
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    a nie ubywa ci plynu zchłodnicy
  • REKLAMA
  • #3 2460370
    POMIDOR
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Jeśli sam nie nalałeś za dużo oleju do silnika, to stawiam na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą.
  • #4 2460432
    maryca
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Ja bym zaczal od czyszczenia i regulacji gaznika , za duzo daje paliwa i efekt nie przepala (zalewa swiece) i scieka do oleju.
  • REKLAMA
  • #5 2460512
    BaRyxXx
    Poziom 12  
    Zobacz jaki masz olej jak jest biały osad to na 100% uszczelka pod głowicą
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #7 2466517
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Membrana pompy paliwa , puszcza paliwko przerabiałem temat .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Fiata Cinquecento 700, który po jednodniowej przerwie w odpalaniu nie startuje mimo działania rozrusznika. Świece zapłonowe są mokre, lekko pachną benzyną i mają czarne elektrody. Po wyczyszczeniu świec i ponownym montażu silnik odpala bez problemu do kolejnego dnia. Dodatkowo zauważono nadmiar oleju w silniku, poziom oleju jest około 4,5-5 cm powyżej oznaczenia MAX na bagnecie, mimo że olej nie był celowo przelewany. Możliwe przyczyny to uszkodzona uszczelka pod głowicą, co może powodować przedostawanie się płynu chłodniczego do oleju (co można rozpoznać po białym osadzie na oleju), lub niewłaściwa regulacja gaźnika, która powoduje zalewanie świec nadmierną ilością paliwa i jego przedostawanie się do oleju. Inna sugestia to nieszczelna membrana pompy paliwa, która może powodować nadmierne podawanie paliwa. Zalecane jest sprawdzenie stanu uszczelki pod głowicą, czyszczenie i regulacja gaźnika oraz kontrola poziomu i jakości oleju pod kątem obecności płynu chłodniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA