logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór silników i przekładni do mobilnego manipulatora 2-2,3m, 10-15kg

eve6 26 Mar 2006 19:53 1529 6
REKLAMA
  • #1 2460395
    eve6
    Poziom 2  
    Witam mam do zaprojektowania manipulator mobilny skadajacy sie z 3 członów łącza dlugość ramienia to 2-2,3m manipulator ma byc mobliny i podnosic na tej dlugosci przedmioty o wadze 10-15kg. Mam problem, a mianowice jakich slinikow urzyc do tego oraz jakich przekladni, chodzi mi o jakies rysunki linki do producentow silnikow oraz przekladmi, Moze mial ktos juz do czynienia z takim topickiem. Pozdrawiam i z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2462493
    kaczy1n
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam.

Moim sdzniem najlepsze to tego celu będą silniki od wycieraczaek samochodowych.Posiadają duży momęt obrotowy i niskie obroty,będą świetnie działać.
  • REKLAMA
  • #3 2462558
    Streetlegal
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    silniki od wycieraczek nie wystarczą, ktoś na forum robił ramię na silnikiach od wycieraczek i maksymalny udźwig wynosił 1kg. http://www.edw.com.pl/cyberob/projekty/proj01/p33.jpg na tym zdjęciu jest pokazana dodatkowa przekładnia do silnika wycieraczek. Przez to manipulator będzie wolniejszy ale będzie miał większy moment
  • #4 2462755
    ilonan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Nie wiem na ile jesteś z robotyką i matematyką ale równanie Lagrangea 2go stopnia rozwiązuje problem doboru mocy silników. O ile pamiętam jest to na robotyka.pl poza tym prawie w każdej ksiazce z robotyki polecam Craig'a (tytułu nie pamietam) jest to dosć rzeczowo wytłumaczone. Jak nie z lagrangea to z metody wektorowej newtona - troche przystępniejsza, bardziej ogólnikowa, ale jak dasz do mocy +20% powinno byc ok.

Pozdrawiam,

ilonan
  • REKLAMA
  • #5 2464792
    eve6
    Poziom 2  
    a to nie jest tak ze potrzebny moment do uniesienia cieżaru o masie 10kg na ramieniu 2m wynosi 200Nm ?? i wlasnie skad wzasic taki naped myslem nad przekladani planetaran oraz silnikiem krokowym. Co wy nato?? http://silniki.pl/ <== tam znalazlem silnik o momencie 30Nm oraz przedkalsnie planetarne o duzych przelozeniach.
  • REKLAMA
  • #6 2466683
    ilonan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W największym uproszczeniu możesz tak założyć, ale wtedy nie uwzglęniasz coriolisa, mom. bezwładności członów, oporów przekładni, i innych sił wynikających z zależności mechanicznych. Poztym lagrange ma to do siebie że dobierze ci moc silnika do zadanej przez ciebie prędkości/przyspieszenia chwytaka i przenoszonego ciężaru. Dla prostej/standardowej konstrukcji manipulatora możesz znaleźć juz wyprowadzone równanie lagrange`a na necie. Tylko powstawiać, pododawać i pomnożyc i wyjdzie. Napewno w takim równaniu pojawią się rózniczki ale nie bój nic bo to tylko różniczka po przemieszczeniu względem x,y lub z oznaczana przez dx/dt (dla przemieszczenia x) czyli inaczej mówiąc prędkość liniowa/obrotowa najczęściej w m/s wzdłuz kierunku x. Druga rózniczka po x, y lub z to przyśpieszenie. Jak znajdziesz "gotowca" to wiedza matematyczno-fizyczna z liceum powinna ci wystarczyć do obliczeń.

Pozdrawiam,

ilonan
  • #7 2475853
    eve6
    Poziom 2  
    Witam mam jescze takei pytanie. Jakiego uzyć silnika pradu stalego i jakiej przekłądni zeby uzyskac moment wyjsciowy rowny 200N. mysle o uzyciu czegos takiego http://www.silniki.com/dunkermotoren/index.php?cnt=przekladnie&pg=120. Czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest "Stały moment obciążający" oraz czy jak mam silnik o momencie 1N i zastosuje przekladnie slimakowa jak na dolaczonym linku np o przełożeniu 1:200 to uzyskam moment na wyjsciu 200N to tylko przyklad. Dziekuje z góry za cierpliwosc :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru silników i przekładni do mobilnego manipulatora o długości ramienia 2-2,3 m i udźwigu 10-15 kg. Propozycje obejmują użycie silników od wycieraczek samochodowych ze względu na ich duży moment obrotowy i niskie obroty, jednak ich udźwig bez dodatkowej przekładni jest niewystarczający (około 1 kg). Zalecane jest zastosowanie przekładni planetarnych lub ślimakowych o dużych przełożeniach, które zwiększą moment wyjściowy, choć kosztem prędkości ruchu manipulatora. Wskazano na konieczność uwzględnienia w obliczeniach momentów bezwładności członów, sił Coriolisa oraz oporów mechanicznych. Do precyzyjnego doboru mocy silników rekomendowane jest wykorzystanie równań Lagrange’a drugiego stopnia lub metody wektorowej Newtona, które pozwalają uwzględnić prędkości i przyspieszenia ruchu. Przykładowo, dla podniesienia 10 kg na ramieniu 2 m potrzebny jest moment około 200 Nm. Wskazano na serwisy z silnikami i przekładniami, takie jak silniki.pl oraz dunkermotoren, gdzie można znaleźć silniki DC i przekładnie planetarne o odpowiednich parametrach. Wyjaśniono również pojęcie „stałego momentu obciążającego” oraz zasadę działania przekładni ślimakowej, która przy dużym przełożeniu (np. 1:200) pozwala uzyskać znaczne zwiększenie momentu na wyjściu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA