logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie silniki krokowe do robota 2 kg, prędkość 10-20 cm/s?

pandaci 14 Sty 2006 20:23 2837 16
  • #1 2180907
    pandaci
    Poziom 14  
    Hej

Mam problem z doborem odpowiednich silników krokowych do mojego robota. Cała konstrukcja ma ważyć około 2 kg. (Tak mysle).
    Chciałbym abyście poradzili mi jakich silników użyć, ewentualnie pokazali wzory na obliczenie jaki uciąg ma dany silnik. Dodam że prędkość ma wahać się w granicach 10 - 20 cm/s. Czyli wolno.
    Nie wiem także do końca czy napędzać go 2 silnikami czy jednym.
    Myślałem nad jednym z tej serii: http://www.mikroma.com/katalog/I-9809-1A-PL.jpg
  • #2 2181019
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    silniki które są na mikromie są raczej za małe ich moment jest niewielki tym bardziej że masa Twojego robota wymosi 2kg
    zerknij na stronę http://www.wobit.com.pl i www.silniki.pl
    polecam allegro w celu zakupu silników , ceny bardziej przystępne
  • #3 2181471
    pandaci
    Poziom 14  
    Dzięki bardzo. A który byś polecił do tego. Bo jest ich duzżo ale nie bardzo wiem który wybrać.
  • Pomocny post
    #4 2181510
    bogdan_p
    Poziom 39  
    podałeś masę robota ale nic na temat układu jezdego i czy zastosujesz jeszcze dodatkowe przełożenie czy napęd bezpośredni
  • #5 2181567
    pandaci
    Poziom 14  
    Chciałbym zastosować bez przelożenia. wtedy na silniku krokowym zależnie od programu (sterowanie silnikiem za pomocą mikrokontrolera) bym regulował predkość.
  • Pomocny post
    #6 2181869
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Przy kołach <=5cm silnik o momencie rozruchowym rzędu 0,05Nm (50mNm) powinien wystarczyć. Tamten ma 20mNm i to może być mało.

Tamte silniki mają ok. 400kroków/sekunde i 1,8stopnia obrotu/krok, czyli 200kroków/obrót co daje maksymalną prędkość 2obr/sekunde.

Przy kole 5cm obwód to d*pi=5*3.14=ok. 15cm, więc maksymalna prędkość to by było coś ponad 30cm
  • #7 2182039
    pandaci
    Poziom 14  
    No dzieki. Bardzo za tą podpowiedź. Jeszcze mam pytanko odnośnie tego czy lepiej zrobić na 1 silniku czy na 2??
  • #8 2182053
    MirekCz
    Poziom 35  
    a jak chcesz tym sterować?

Jeżeli na zasadzie lewe/prawe koło (żeby mieć odpowiedni kierunek) to 2 silniki, poza tym nawet jakby miał być jeden silnik, to utrudnia to konstrukcje mechaniczną.. a 2 to tylko robisz na osi silnika koło i cacy.

Obliczenia są dla 2 silników.
  • #9 2182962
    pandaci
    Poziom 14  
    Sterowanie za pomocą trzeciego kółka którym sterować będzie też silnik krokowy. A jaki wybrać z tej oferty Wobitu. Jaki byście polecali!! Jeszcze pytanie odnośnie sterownika. Czy ma ktoś schemat w miarę dobrego sterownika.
  • Pomocny post
    #10 2183027
    bogdan_p
    Poziom 39  
    co do zakupu silników to polecam allegro , no chyba że masz dużo kasy
    co do sterowników to najpierw musisz znać typ unipolarny czy bipolarny
    oczywiście zdajesz sobie sprawę że całość kontroli musi przejąć uC , możesz skorzysta z gotowych rozwiązań sterowników i podawać tylko sygnały sterujące lub całość sterownia zrealizować na uC
    kilka przykładów sterowników masz tu :
    http://pminmo.com/
  • #11 2183176
    pandaci
    Poziom 14  
    O uC to wiem tego raczej się nie obawiam. A co do kasy na silniki to prawdopodobnie bedą refundowane :) Więc to nie jest taki problem. A co do tego linka to dzięki bardzo. Przyda się napewno.
  • #13 2186449
    ilonan
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Widze że temat prawie wyczerpany. Na początku pytałes także o wzory gdybys nadal chciał się czegoś dowiedzieć to jest takie równanie wg. którego liczy się takie rzeczy w robotyce nazywa się to równanie Lagrangea 2 stopnia i uwzględnia wszystkie potencjalne siły a na wyjściu masz momenty silników. Jest tez druga metoda Newtona - troche łatwiejsza.
  • #14 2187755
    pandaci
    Poziom 14  
    No jestem zainteresowany tymi wzorami. Bo zmieniła się koncepcja i kółka zmieniłem na większe czyli 75 mm nie wiem jak to wpłynie na konstrukcje. Wzorki zawsze sie przydadzą.
  • #15 2232934
    Michal-01
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Postanowiłem się dołączy do tego tematu bo mam podobny problem - jaki zastosować silnik. Trochę szukałem na necie ale nic konkretnego nie znalazłem. Podwozie mojego robota ma być na gąsienicach - z pasków zębatych (każda napędzana osobnym silnikiem) a cały robot ma ważyć do 5kg i poruszać się z prędkością max. 20cm/s. Zasilanie 12V. W tej chwili jest on w fazie projektowania i doboru elementów.

Pytanie 1 - jakie silniki zastosować - krokowe czy może lepiej zwykłe wysokoobrotowe + przekładnia ślimakowa. Na krokowych było by łatwiej o synchronizację obrotów (nie wiem jak na zwychłych silniczkach).

Pytanie 2 - jaką w przybliżeniu moc powinienem zastosować i jaki moment powinny mieć silniki. Dla napędu na kołach potrafię to wyliczyć (to było już gdzieś na forum) ale jak uwzględnić gąsienice?
  • #16 2232974
    MirekCz
    Poziom 35  
    1.prądu stałego są lepsze pod względem wydajności, szybkości, rozmiarów. Najlepiej zastosować serwa - małe i mające dobre parametry.

2.Liczysz tak samo, tylko uwzględnij większe opory.. np. przyjmij 2x taki moment jak przy kołach i napewno będzie śmigać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru silników krokowych do robota o masie około 2 kg, poruszającego się z prędkością 10-20 cm/s. Zalecane są silniki o momencie rozruchowym około 0,05 Nm przy kołach do 5 cm średnicy, gdyż silniki z oferty Mikromy (moment około 20 mNm) mogą być niewystarczające. Przy bezpośrednim napędzie bez przekładni, prędkość obrotowa silnika i średnica kół determinują prędkość liniową robota. Wskazane jest stosowanie dwóch silników krokowych do napędu lewego i prawego koła dla lepszej kontroli kierunku i prostoty konstrukcji mechanicznej. Sterowanie realizowane jest za pomocą mikrokontrolera, który może regulować prędkość silników. W dyskusji pojawiły się propozycje źródeł silników i sterowników, m.in. strony wobit.com.pl, silniki.pl, allegro oraz przykładowe schematy sterowników krokowych. Poruszono także temat wzorów do obliczeń momentów i sił, wskazując na równania Lagrange’a i Newtona jako metody analizy dynamiki robota. W dalszej części dyskusji pojawił się temat doboru silników do robota gąsienicowego o masie do 5 kg, gdzie sugerowano silniki prądu stałego lub serwomechanizmy z przekładniami ślimakowymi, uwzględniając większe opory ruchu. Podkreślono, że moc i moment silników należy odpowiednio zwiększyć, np. dwukrotnie w stosunku do napędu kołowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA