Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lodówka Polar CZ 306 słabo mrozi

Agent23908 21 Maj 2003 11:51 12519 13
  • #1 21 Maj 2003 11:51
    Agent23908
    Poziom 2  

    Witam wszystkich
    Zanim wydam kilka setek na serwis chcałem zasięgnąć informacji na temat lodówki polara jednoagregatowej. Wszystko ładnie chodziło do czasu pierwszego rozmrożenia (ponad 4 lata od daty zakupu) teraz mam problem z utrzymaniem temperatury w zamrażarce. Agregat pracuje i schładza do jakichś -11 stopni, po czym się wyłancza i ponowne załączenie następuje gdy temperatura wewnątrz zamrażarki wzrośnie do -2, a nawet do 0, pokrętło programatora ustawione na max.
    Co o tym sądzicie? co wymienić i jaki koszt, czy lepiej wezwać od razu specjaliste niech się bawi, nie bardzo wiem jak to ugryść

    Pozdrawiam Krzysztof

    1 13
  • #2 21 Maj 2003 12:01
    dasko
    Poziom 20  

    Moim zdaniem zanim wezwiesz serwis wymień termostat bo to on odpowiada za włączanie agregatu, koszt termostatu to ok 20-30zl (w porównaniu do serwisu to lajcik), myśle ze to wyłącznie jego wina skoro, jeżeli agregat pracuje i schładza do -11st. to znaczy że działa prawidłowo.

    0
  • #3 21 Maj 2003 12:10
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Zrób tak jak pisze desko.
    Objawy,które podałeś świadczą o tym.

    0
  • #4 21 Maj 2003 12:20
    Agent23908
    Poziom 2  

    dzięki za informacje, jeszcze jedno pytanie laika, gdzie to jest zamocowane i jak się do tego dostać?, czy po wymianie trzeba coś ustawiać?

    Pozdrawiam Krzysztof

    0
  • #5 21 Maj 2003 12:50
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Regulować nic nie trzeba tylko zamontować w miejsce uszkodzonego.
    Regulator jet w miejscu gdzie znajduje się gałka do regulacji temperatury i tam musisz się dostać i wymontować oraz odkręcić od parownika (zamrażalnika)
    koniec czujki tego termostatu.

    0
  • #6 21 Maj 2003 21:28
    com_boy
    Poziom 12  

    :) wydaje mi sie ze sprawa jest prosta
    nalezydobrze domykac drzwiczki od zamrazalnika i lodowki lub ustawic regulator chlodzenia na wieksza wartosc
    przyczyna moze tez byc mala ilosc freonu w ukladzie chlodzacym
    albo uszkodzony kompresor
    czesc i pozdrawiam

    0
  • #7 22 Maj 2003 12:28
    Agent23908
    Poziom 2  

    Dzisiaj tak jak radziliscie wymienilem termostat, zmontowalem lodowke, podlaczylem do sieci i ........... z moich obserwacji wynika ze nic sie nie zmienilo!!! Lodowka nie reaguje na regulacje termostatem, po wlaczeniu chodzila bardzo dlugo, zmrozila wylaczyla sie i teraz temperatura opada a ona milczy. Pomocy co to moze byc?

    Pozdrawiam Krzysztof

    0
  • #8 22 Maj 2003 13:10
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Wykonaj pomiary temperatury w komorze zamrażalnika i komorze chłodziarki.Napisz po jakim czsie się wyłącza i jaką temperaturę uzyskuje.
    Jaki ma czas postoju i przy jakiej temperaturze się włącza.

    0
  • #9 22 Maj 2003 21:48
    B-52
    Poziom 12  

    Agent - zostaw lodówkę w "spokoju" na przynajmniej 8 godzin. niech pracuje. dopiero potem srawdź temperaturę

    0
  • #10 25 Maj 2003 17:51
    catal
    Poziom 2  

    Witam.

    Agent 23908 napisał.. Wszystko ładnie chodziło do czasu pierwszego rozmrożenia(ponad 4 lata od daty zakupu) teraz mam problem z utrzymaniem temperatury w zamrażarce. Agregat pracuje i schładza do jakichś -11 stopni, po czym się wyłancza i ponowne załączenie następuje gdy temperatura wewnątrz zamrażarki wzrośnie do -2, a nawet do 0, pokrętło programatora ustawione na max.

    Moze odpowiedzialny jest za to s.automatycznego rozmrażania?

    0
  • #11 03 Cze 2003 05:52
    pitersi
    Poziom 11  

    Przy opisanych przez ciebie objawach można sądzić iz nasz kłopoty z ubytkiem płynu lub zatkanym filtrem .
    Spróbuj nagrzać suszarka do suszenia włosów filtr i rurki w zamarżarce
    następnie włącz lodówkę i postępuj tak kilka razy
    Jeśli to nie pomoże to pozostaje wymiana filtru i ponowne napełnianie czynnikien chłodącym

    0
  • #12 03 Sty 2009 15:34
    t0mi
    Poziom 9  

    Witam
    Panowie podepne sie pod temat mam ta sama lodówke.
    U mnie w zamrazalniku jest okej wszystko zmrożone natomiast chłodziarka nie mrozi wcale temp w srodku 12 stopni;/
    I mam dziwne wrazenie ze ta lodowka nie chodzi hmm
    Dzieki za pomoc pozdrawiam

    0
  • #13 04 Sty 2009 14:42
    jmk
    Poziom 28  

    Klasyczna dziuraka w układzie i chyba w zamrażalniku- chyba w niej są lockringi i tam jest nieszczelność przez którą zwiał czynnik po rozmrożeniu.

    0
  • #14 02 Sie 2009 21:40
    kpodolak
    Poziom 15  

    Odkopuję temat bo i mnie dopadł problem z tą lodówką. Mianowicie, zamrażalnik jest okej, natomiast w chłodziarce, jakiej wartości bym nie ustawił (od 0 do 7), temperatura w środku jest 10 stopni C. Czy to termostat?

    3