logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pendrive Sony MicroVault 1GB. Jego pojemność to 0MB.

Myrek1 26 Mar 2006 20:46 1946 9
REKLAMA
  • #1 2460631
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam
    Mam problem z Pendrivem Sony MicroVault 1GB. Jak go dostałem to w ogóle nie był widziany w systemie (nierozpoznane urządzenieUSB). Po jego rozebraniu, poprawieniu lutów system wykrywa go poprawnie (choć nie zawsze) jako Sony itp. Z tym, że jego pojemność to 0 mb. We właściwościach jest też, że typ jest nieznany, system plików nieznany.
    Co może być z nim nie tak? Czy są jkieś programy do diagnozy pendraiva?
    Dodam, że po włożeniu go do portu nagrzewa się jeden chip (chyba ten sterujący) Czym może być to spowodowane?
  • REKLAMA
  • #2 2460651
    dudexx
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    a pendrive jest nowy?
  • REKLAMA
  • #4 2462002
    Myrek1
    Poziom 23  
    pendrive nie jest nowy, dostałem go w takim stanie. W tym sofcie nie znalazłem nic ciekawego, mam Win XP i sam powinien rozpoznać sprzęt (robi tak z innymi).
  • #5 2462080
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Jeśli tą pamięc dostałeś i nie jest sprawna, to prawdopodobnie pierwszy właściciej juz ja próbował uruchomić (beskutecznie). Jeżeli sie bardzo grzeje, to znaczy że coś jest nie tak (zwarcie?). Rozumiem że pamięć sie przydaje, ale taka zabawa może sie skończyć uwaleniem USB (albo jeszcze gorzej).
  • REKLAMA
  • #6 2462095
    Myrek1
    Poziom 23  
    Kurczę, mój wygląda tak jak USM, ale w USM nie ma takiej pojemności (u mnie napisane jest 1GB).
    Zwarcia szukałem ale wszystko wydaje isę ok :(
  • REKLAMA
  • #7 2462404
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Myrek1 napisał:
    u mnie napisane jest 1GB

Masz napisane 1GB czy 1G?
    Na Elektrodzie był wątek o PenDrive niby Sony którego pojemność była opisana jako 1G, i to było naprawdę 1Gb czyli 128MB. Proponuję poszukać tego wątku.
  • #9 2464434
    Myrek1
    Poziom 23  
    Na moim jest 1GB, wygląda tak:

Pendrive Sony MicroVault 1GB. Jego pojemność to 0MB.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pendrive'a Sony MicroVault o pojemności 1GB, który po podłączeniu do systemu jest wykrywany nieregularnie i pokazuje pojemność 0MB oraz nieznany system plików. Po rozebraniu i poprawieniu lutów urządzenie jest częściowo rozpoznawane, jednak jeden chip nagrzewa się podczas pracy, co może wskazywać na zwarcie lub uszkodzenie kontrolera pamięci. Użytkownik podejrzewa możliwość podróbki, gdyż na rynku pojawia się wiele fałszywych produktów. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie wyglądu pendrive'a względem oficjalnych zdjęć Sony oraz odszukanie wątków na forach, które opisują podobne problemy z oznaczeniem pojemności (1G zamiast 1GB) i faktyczną mniejszą pojemnością. Zalecane jest unikanie dalszych prób naprawy, które mogą uszkodzić port USB. Nie znaleziono dedykowanego oprogramowania diagnostycznego w oficjalnym pakiecie Sony dla tego modelu działającego pod Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA