logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor SONY KV29XL71 brak reakcji na sygnał pilota

kamaz12 28 Mar 2006 13:40 1635 3
REKLAMA
  • #1 2466865
    kamaz12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Mój półroczny SONY KV29XL71 przestał reagować na sygnał z pilota.
    Naciskanie dowolnego klawisza nic nie powodowało w TV. Pozostawał
    w stand-by, zapalona czerwona, jedyna dioda.
    Po wyłączeniu zasilania WYŁ i załączeniu ponownym wszystko wróciło do normy.
    Telewizor pracuje poprawnie.

Dzielę się taką oto ciekawostką, jeśli ktoś spotkał się z takim zjawiskiem
    proszę o informację.

Pozdrawiam Kazimierz
  • REKLAMA
  • #2 2467146
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    W takiej sytuacjii warto skorzystać z jakiegoś innego uniwersalnego pilata i sprawdzić, czyja to jest wina, pilota, czy odbiornika podczerwieni w TV. Jeśli z innym pilotem wszystko gra, to znaczy że pilot jest zepsuty. Najczęściej w tych pilotach z bazaru za 18 złotych psuje się (powstają zimne luty)to miejsce, gdzie się wkłada baterię (łamią się sprężynki i nie ma styku), oraz element wysyłający podczerwień , który ma kształt podobny do diody LED i jest przymocowana bezpośrednio do płytki. Jak coś innego się zepsuje, to można pilota wyrzucić na śmietnik, no chyba, że do pudełka dodali zapasowy układ scalony :)
    Ja osobiście nie lubię układów cyfrowych. Wydaję mi się, że one niepotrzebnie myślą za użytkownika.
  • REKLAMA
  • #3 2467253
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeżeli po wyłączeniu TV i jego ponownym włączeniu wszystko wróciło do normy, to usterka leży niewątpliwie po stronie odbiornika.
    Należałoby sprawdzić czy TV (w czasie wystąpienia usterki) reaguje na przyciski klawiatury lokalnej. Jeżeli brak reakcji, to może być np. problem z napięciem zasilającym 5V lub samym procesorem wraz z jego aplikacją (kwarc, sygnał resetu). Jeżeli natomiast klawiatura działa ok. to problem może dotyczyć samego odbiornika IR lub elektrolitów w jego zasilaniu.

Pozdrawiam.
  • #4 2901632
    kamaz12
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Temat zakończony. Pomogło jak napisałem wyłączenie telewizora z sieci i ponowne włączenie go.
    Przepraszam za zwłokę, to moje niedopatrzenie.

Kazimierz
REKLAMA