logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać kanały Viva i TVN Turbo na starym TV OTF z lat '90?

hobbit_666 28 Mar 2006 15:24 1134 6
REKLAMA
  • #1 2467204
    hobbit_666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam tv z poczatku lat '90. Niestety niektorych kanalow nie umiem odebrac, gdyz moj tv na tej czesctotliwosci juz nie lapie, interesuje mnie schamat jakiejs przystawki jak najprostrzej dzieki ktorej moglbym odebrac takie kanaly jak Viva czy Tvn Turbo. Bede wdzieszny za odp.

Moj tv to OTF.

Jezeli taki temat juz byl to sorka (prosze o podanie linku, bo nie wiem co wpisac w wyszukiwarce zeby znalezc interesujacy mnie schemat).
  • REKLAMA
  • #2 2467235
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Zmieniasz głowice na hyperband.
  • REKLAMA
  • #3 2467834
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1052
    Łatwiejszym sposobem jest użycie magnetowidu (może być z uszkodzoną mechaniką). Jeśli tylko ma sprawną głowicę i programator to można zaprogramować wszystkie interesujące programy i odbierać w TV na kanale współpracy przez kabel w.cz. Takie uszkodzone wideo można kupić nieraz za "grosze". Budowa konwertera jest na tyle trudna, że przekracza możliwości przeciętnego, początkującego elektronika.
  • REKLAMA
  • #4 2468139
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    ja bym jednak wymienil glowice koszt rzedu ok 40 PLN a n ie masz dodatkowego mebla:)
  • #5 2469881
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    wymien glowice maly koszt a cieszy ja wymienialem w sony juz chyba ze trzy glowice i zawsze goscie byli zadowoleni u siebie w sonym to samo mam model sonego kv-1984mt po wymianie glowicy hula jak nowy
  • REKLAMA
  • #7 2585704
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    jesli najprostrze to faktycznie podlaczyc magnetowid z pelnym pasmem i wszsytko

Podsumowanie tematu

✨ W celu odbioru kanałów takich jak Viva i TVN Turbo na telewizorze OTF z lat 90., który nie obsługuje wyższych częstotliwości, proponowane są dwie główne metody. Pierwsza to wymiana głowicy na model hyperband, co jest stosunkowo tanim rozwiązaniem (około 40 PLN) i pozwala na odbiór szerszego zakresu pasma częstotliwości. Druga, prostsza metoda, to wykorzystanie magnetowidu z pełnym pasmem odbioru i sprawną głowicą oraz programatorem. Magnetowid podłącza się do telewizora kablem w.cz., co umożliwia odbiór kanałów na kanale współpracy telewizora. Budowa własnego konwertera jest skomplikowana i niezalecana dla początkujących elektroników. Przykładem telewizora, w którym wymieniano głowicę z powodzeniem, jest Sony KV-1984MT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA