logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić programy na starym TV przy zmianie zakresu częstotliwości?

riteil 23 Cze 2006 22:12 1542 7
REKLAMA
  • #1 2758046
    riteil
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam mały problem. Mam stary TV i nie mogę dostroić wszystkich programów. A mianowicie dwa programy są na takiej częstotliwości, że u mnie w TV akurat zmienia się zakres. I objawia się to tym, że program jest bardzo słabo widoczny po czym zmienia sie zakres w TV i już tego programu nie da sie zlokalizować. Niestety TV nie moge zmienić bo nie mam kasy. Może zna ktoś rozwiązanie takiego problemu. W kablówce częstotliwości nie zmienią...
    Dzieki i pozdrawiam
    riteil
  • REKLAMA
  • #2 2758134
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    kupić stary magnetowid z dobrym tunerem telewizyjnym i oglądać przez magnetowid
  • REKLAMA
  • #3 2758137
    mietek.r
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    to będzie trudne Twoja głowica nie obsługuje pasma kablowego - wymiana głowicy z pasmem kablowym da efekt o ile będzie możliwe sterowanie tymi zakresami - rozwiązanie tego problemu będzie mniej lub bardziej kosztowne w zależności od typu odbiornika ze względu że nie piszesz jaki to telewizor nie bardzo mogę ustosunkować się do Twojego postu. musisz podać markę i typ telewizora.
  • REKLAMA
  • #4 2758265
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    jak wspomniales nie masz kasy czyli kup gdzies magnetowid ,moze byc uszkodzony sam odtwarzacz najwzazniejsze zeby byl sprawny tuner i ogladaj porgramy przez magnetowid.Wtedy cena nie bedzie wygorowana
  • REKLAMA
  • #5 2758347
    riteil
    Poziom 2  
    No i właśnie tu jest problem bo to jest TV z magnetowidem. Ale dzięki :-)

Dodano po 1 [minuty]:

A własnie TV jest firmy OTAKE :-)
  • #7 2758812
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    to w takim razie wymien glowice ,nie powinno byc problemy ,a koszt takiej glowicy ok40PLN,chyba duzo sie nie pomylilem.
  • #8 2759914
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    A spróbuj jeszcze podnieść napięcie varicapowe o jakieś 0,7-2V;
    Najprościej przez włączenie w szereg z UL1550 lub odpowiednikiem diody lub diod , przy 2szt w szereg podniesiesz napięcie ok. 1,4V. Można również dobrać ten stabilizator 33V na taki, który daje trochę wyższe napięcie od tego, który jest. Może to wystarczy do odbioru tej stacji położonej na skraju zakresów. To kwestia prób. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dostrojenia programów telewizyjnych na starym telewizorze OTAKE, który zmienia zakres częstotliwości, przez co niektóre kanały są słabo odbierane lub znikają. Telewizor posiada wbudowany magnetowid, co wyklucza prostą wymianę urządzenia. Proponowane rozwiązania obejmują zakup starego magnetowidu z dobrym tunerem do oglądania programów przez niego, wymianę głowicy telewizyjnej na taką obsługującą pasmo kablowe (koszt około 40 PLN), a także regulację napięcia varicapowego w tunerze poprzez dodanie diod w szeregu lub zmianę stabilizatora napięcia, co może poprawić odbiór kanałów na granicy zakresu częstotliwości. Konieczne jest podanie dokładnego modelu telewizora dla precyzyjniejszej diagnozy.
REKLAMA