logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić radio Alinko 9V z gniazda zapalniczki 13V w samochodzie?

machiness 28 Mar 2006 18:19 1843 5
REKLAMA
  • #1 2467898
    machiness
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam mam radio Alinko ręczne i chciałbym je zabrać do samochodu. Mam zasilanie przez zapalniczkę tylko jest jeden problem. Mogę je zasilić tylko napięciem 9V a w samochodzie mam ok 13 volt. Jak to zrobić najprościej. Nie chcę podłączyć pod 13V bo radio jest bardzo czułe na wyższe napięcia i już mi kiedyś padło od takiego napięcia. Czekam na pomoc i proszę w miarę prosto odpowiedzieć bo nie jestem wprawnym elektronikiem.
    Pozdrawiam Wszystkich.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2468215
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Proponuję radio podłączyć przez stabilizator scalony typu 7809. Wejście i wyjście dobrze jest zablokować do masy kondensatorami ceramicznymi 47- 100 µF. Układ prosty i pewny.
    Załączniki:
    • Jak zasilić radio Alinko 9V z gniazda zapalniczki 13V w samochodzie? stab.jpg (5.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2468238
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    I równolegle do elektrolitów kon. 10÷100 nF(ważne).
  • REKLAMA
  • #5 2468267
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    7809 może nie wyrobić prądowo przy 5W TX z alinco. Lepiej 78S09 on ma 2A prądu wyjściowego.
  • #6 2468441
    SQ5IRH
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Przyda się jeszcze na wejściu lub na wyjściu układu bezpiecznik (myślę że 3A nie powinien być za mały). Można jeszcze (jak już będzie bezpiecznik) przylutować na wyjściu diodę zenera 9,1 V o dużym prądzie (powyżej 3 A). Wtedy jeśli z powodu jakiejś awarii napięcie przekroczy 9,1 V (chociaż bardzo mało prawdopodobne w przypadku tego układu ponieważ najczęściej gdy uszkodzony nie daje na wyjściu napięcia) przez diodę popłynie duży prąd i spali bezpiecznik.
    Oczywiście stabilizator scalony musi być na niewielkim radiatorze ponieważ bez niego napewno się przegrzeje i uszkodzi szczególnie przy nadawaniu.

Co do wydajności prądowej ja łączyłem układy typu 78xx równolegle i z dobrymi efektami bez jakichkolwiek wzbudzeń (oczywiście nie można przesadzić z iliścią :wink: ). Maksymalny prąd jednego układu to 1,5 A. Przy połączeniu dwóch sztuk powinny dać około 2,6 A bez obawy o uszkodzenie.
REKLAMA