logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RE-21FB50RX. Uszkodzony tranzystor linii TT2140. Co to i gdzie mogę kupić?

skrzep 28 Mar 2006 18:59 4911 7
REKLAMA
  • #1 2468062
    skrzep
    Poziom 12  
    TV jak w temacie,uszkodzony tranzystor linii TT2140 (co to i gdzie kupic??).Podstawiam inny ale tylko cos kwicy i bardzo sie grzeje tranzystor.Podejrzewam trafo (6174V-6006E ,
    lub : BSC23-N0107. Tez nie wiem co to i kto ma.)Tranzystor jest troche dziwny,wiec to moze w tym problem,podstawialem tez darligtona BU808dfi i tez bez zmian.Prosze o jakies namiary lub schemat.Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2468118
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Jest to chassis MC019A.
    Tranzystor i trafo kupisz w http://sklep.aswo.pl .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2468174
    ziom255
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Za TT2140 można użyć T2170 ale gdzie oba kupić nie wiem (może w jakimś serwisie LG). zacznij od wymiany 6174V-6006E (95%) że jest uszkodzone a później eksperymentuj z tranzystorami. Radiator powinien być lekko ciepły po 2-3 minutach pracy - jeśli będzie gorący to nieodpowiedni tranzystor.
  • #5 2469933
    skrzep
    Poziom 12  
    wszystkim serdecznie dziekuje za pomoc.Jak kupie to bede informowal o efektach.
    Moj e-mail: gkrz(_at_)op.pl. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4750679
    smatuszek
    Poziom 2  
    Witam!

Bardzo przepraszam, że tak wcinam się w wątek, ale widzę że ktoś ma styczność z tym telewizorem. Otóż również posiadam ten odbiornik i chciałbym podłączyć do niego laptop z wyjściem s-video. Zastanawiam się tylko jaki kabel kupić, ponieważ nie wiem czy w wejściu euro w tv jest konwerter. Wie ktoś może, instrukcję dawno wyrzuciłem.
  • REKLAMA
  • #8 4751201
    smatuszek
    Poziom 2  
    Dzięki na informację. W takim razie kabel SVHS/1XRCA z konwerterem musi zadziałać.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze LG RE-21FB50RX uszkodzony jest tranzystor linii TT2140, który jest nietypowy i powoduje problemy z przegrzewaniem się przy podstawianiu zamienników, takich jak BU808dfi czy darligton. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana transformatora oznaczonego jako 6174V-6006E, który najprawdopodobniej jest uszkodzony. Za tranzystor TT2140 można użyć zamiennika T2170, jednak dostępność tych elementów jest ograniczona i najlepiej szukać ich w serwisach LG lub specjalistycznych sklepach elektronicznych, np. sklep.aswo.pl. Chassis telewizora to MC019A. Radiator tranzystora powinien być lekko ciepły po kilku minutach pracy; nadmierne nagrzewanie wskazuje na nieodpowiedni tranzystor. Dodatkowo udostępniono możliwość przesłania schematu urządzenia na prośbę zainteresowanych. W dyskusji pojawiła się także informacja, że model ten nie posiada wejścia s-video, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie laptopa przez s-video bez konwertera sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA