logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dysk WD2500JB 250GB pokazuje tylko 130GB w Windows XP?

Bobik.tk 29 Mar 2006 02:19 913 5
REKLAMA
  • #1 2469788
    Bobik.tk
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.

Jak już pisałem w temacie mam problem z dyskiem. Kilka dni temu kupiłem nowego twardziela WD2500JB. Podłączyłem, bios ładnie go wykrył,a że miał być to mój jedyny dysk na tym kompie wiec trzeba było zainstalowac Winowsa (XP). Wszystko było o.k. do momentu podziału na partycje i wyboru miejsca instalacji windowsa. Niestety tu czekała na mnie niemiła niespodzianka. Windows zamiast 250GB wolnego miejsca pokazał jedynie około 130GB...

I teraz pytanie: Czy jest to poblem popsutego dysku i iśc go zareklamować, czy też wina leży gdzieś indziej? A jeśli tak to gdzie (bios,płyta?) i co mam z tym zrobić?

Poprzednio pracowałem też na WD 80GB i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów. Płyat główna to MSI K7N2 Delta-ILSR, Procesor Athlon 2500+.

Prosze o pomoc...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2469797
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, problemem jest windows XP bez Service Pack'a, Potrzebny minimum SP1.
  • REKLAMA
  • #3 2470908
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    ... a jak nie wina braku Service Packa to albo ustawienia BIOSu (trzeba poszukać coś o limicie hdd) albo po prostu stary BIOS z ograniczeniem do 136GB (tak jak kiedyś były problemy z dyskami powyżej 32GB). Jak do płyty jest dostępny nowszy, który obsługuje duże dyski, to może warto zrobić upgrade, poza tym na stronie producenta powinno pisać jakie dyski obsługuje standardowo nowa płyta oraz od której wersji BIOSu jest zniesiony limit, wtedy się dowiesz czy twój BIOS obsługuje tej wielkości dyski.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • REKLAMA
  • #4 2471054
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Kolego tomsyty, czytaj uważnie posty, w biosie dysk jest widoczny prawidłowo.
  • REKLAMA
REKLAMA