logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD2500AAJB - Windows widzi tylko 127GB zamiast 250GB, jak to naprawić?

Toushirou 21 Lut 2008 15:30 1413 5
REKLAMA
  • #1 4830089
    Toushirou
    Poziom 2  
    Witam.
    Mój problem polega na tym, że kupiłem sobie dziś dysk WD2500AAJB.
    Bios widzi go jako 250GB, a Windows odczytuje 127GB...
    Czy ktoświe co z tym zrobić żeby odczytywał normalnie?
  • REKLAMA
  • #2 4830095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4830117
    maku_
    Poziom 12  
    Siemka. jesli masz winxp z sp2 niepowinno byc klopotow, jesli robiles jedna partycje przy instalacji windowsa to radze zrobic 2 prtycje przy instalacji systemu przy tak duzym dysku . wczoraj u siebie mialem ten sam problem na 300giga, zrobilem jedna podstawowa partycje i widzialo mi tylko polowe z tego calego . wszystko bylo wykrywalne. zrob jeszcze raz format i przed instalacja podziel dysk na 2 partycje, 1 podstawowa na niej bedzie system a na druga podzielisz sobie w systemie za pomoca jakiego kolwiek programu do parycji. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4830725
    kamilk21
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam.
    Troszkę bez sensu robić format tylko po to żeby partycję stworzyć. Ściągnij i zainstaluj taki program jak Partition Magic 8 albo jakąś inną wersję i spod windowsa można ustawić nowe partycje. :)
  • REKLAMA
  • #5 4830961
    LordJ.
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sam jak kupiłem seagate 250GB ostrzegali mnie w sklepie bym wgrał od nich mały pliczek aktualizujący rejest do obsługi dysków powyżej 127GB. Ale nie wziąłem go.
    Na początku zwykły Xp miał problemy i nawet straciłem część danych. Dopiero jak największą partycję zmniejszyłem ze 140GB na ok 120GB, wgrałem service Pack2 dla Xp i włączyłem obsługę dysków programikiem NitrusXp to działa mi bez problemów. Płytę główna mam w miarę nową Nforce2 Ultra Abita NF7 a zmniejszyć i zwiększyć partycje można w Xpeku bardzo łatwo.
  • #6 4832176
    Toushirou
    Poziom 2  
    Wszystko działa, zainstalowałem Partition Magic 8, było łatwiej niż myślałem:) Teraz już pokazuje całość:) Wielkie dzięki wszystkim za pomoc:)
REKLAMA