Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie projektora poprzez port rs232

29 Mar 2006 09:36 5491 7
  • Poziom 10  
    Witam

    Ostatnio walczę z problemem sterowania projektora mulimedialnego poprzez port rs232 (COM)

    W projektorze jest wejście D-sub 9pinów
    jeszcze nie udało mi się kupić kabla COM --- Dsub 9pin ale mam nadzieję że gdzieś uda mi się go namierzyć i dostać

    Teraz zastanawiam się jak ugryźć sprawę sterowania.

    Niestety w programowaniu I/O nie jestem zbyt dobry (i to może nawet zbyt dużo powiedziane) i z tąd moja prośba

    Posiadam specyfikację z serwisu projektora jaki i co wysłać na wejście rzutnika aby wywołać odpowiednie działanie, tylko nie mam pojęcia jak to przełożyć na język programowany

    specyfikację tą znajdziecie pod adresem
    http://www.jacwing.home.pl/artur/benq_rs232_command.doc

    Za wszelką pomoc będe ogromnie wdzięczny :)
    Artur
  • Poziom 25  
    Sprawa jest dosc prosta.

    W dokumentacji masz napisane jakie dane nalezy wysylac, masz nawet pokazane struktury danych w C.

    Wszystko jest ladnie zaprezentowane.
    Kup dobra ksiazke i dzialaj, taka aplikacja to chwila. I osobiscie sadze ze warto sie tego nauczyc.
  • Poziom 10  
    ja lubie się uczyć na przykładach :p

    jeżeli to chwila to może kliknij mi jak by to było dla włączania rzutnika.

    kiedyś coś tam płodziłem w C ale niestety to było już sporo czasu temu :/

    RS232.Praktyczne programowanie już mam więc będę kombinował

    Niemniej jakby ktoś miał chwilę czas u napisał taki prościutki programik w C do np. włączania rzutnika to będe go shwalił po wszytkich odpusatach ;P

    z pozdrowieniami
    Artur

    Edit:

    Czy ktoś może mi poradzić gdzie kupić kabelek
    com (9 pin - żeński) ---- s-video (8pin - męski)

    nie mogę w żadnym sklepie na to natrafić

    Lub może mapępołączeń dla takiego kabla, to jakoś sklecę taki kabelek

    z góry dzięki

    Edit:

    według najnowszej rozmowy z serwisem Benq (bo taki projektor posiadam)
    wejście w projektorze jest typu mini rs
    niestety nie mogę znaleźć informacji o taki złączu

    czy ktoś może mi w tym temacie cos rozjaśnić ??
  • Poziom 42  
    artur_100 napisał:
    Czy ktoś może mi poradzić gdzie kupić kabelek
    com (9 pin - żeński) ---- s-video (8pin - męski)
    nie mogę w żadnym sklepie na to natrafić
    Zapomnij, to nie jest standardowy kabel, a producent pod pretekstem tego że dba o jakość używania swojego sprzętu nie schematu raczej nie udostępni. Moim zdaniem powieneś rozebrać rzutnik i dopasować kabel wg jego wewnętrznych połączeń.
    artur_100 napisał:
    według najnowszej rozmowy z serwisem Benq (bo taki projektor posiadam)
    wejście w projektorze jest typu mini rs
    niestety nie mogę znaleźć informacji o taki złączu
    czy ktoś może mi w tym temacie cos rozjaśnić ??
    Jak zobaczysz na rzutniku będziesz wiedział, pod taką nazwą może być wiele złącz, począwszy od złącza DB9 pomniejszenego, skończywszy na jakimś zupełnie niespotykanym złączu.
  • Poziom 10  
    Cytat:
    Jak zobaczysz na rzutniku będziesz wiedział ...


    ale ja widze jak wygląda to złącze

    jest okrągłe i wielkości s-video
    tylko że w środku ma 8 pinów

    jutro zrobię fotkę i pokażę

    niestety rozebranie rzunika nie wchodzi w grę bo jest on na gwarancji

    jakby ktoś zlitowł się nademną i napisał by mi jak by miał wyglądać programik do sterowania, albo przynajmniej dał jakiegoś linka to podobnego rozwiązania to będe ogromnie wdzięczny

    Z pozdrowieniami
    Artur
  • Poziom 10  
    Kabelek udało mi się dorobić

    teraz tylko napisać programik....

    tutaj się poważny problem (w związku z moim brakiem wiedzy w tym temacie)

    Czy mógłby ktoś mi pomóc ??

    Proszę ślicznie ...
  • Poziom 17  
    artur_100 napisał:
    Kabelek udało mi się dorobić

    Odkopię temat, ale mógłbyś się może podzielić informacjami jak go dorobiłeś? Jakiś schemacik albo źródło?
  • Poziom 17  
    Witaj ja pisałem w bascomie i działa do dziś kod do wysyłania i odbierania wygląda tak:


    If Ischarwaiting(#2) <> 0 Then

    Do


    A = Inkey(#2)

    If A > 0 Then
    Led_rs = 1

    Select Case F_rs1

    Case 0

    If A = 2 Then
    F_rs1 = 1
    _rsstr1 = ""
    End If

    Case 1

    Select Case A
    Case 3

    F_rs1 = 0
    Print #2 , Chr(2) ; "To odebralem na 2: " ; _rsstr1 ; Chr(3)
    Locate 1 , 1
    Lcd _rsstr1


    'Select Case _rsstr1 tylko jak jest potrzebne

    'case "1" tylko jak jest potrzebne


    Print #2 , Chr(2) ; "podaj kod funkcji" ; Chr(3)

    'End Select tylko jak jest potrzebne


    Case 32 To 126
    Z = Chr(a)
    _rsstr1 = _rsstr1 + Z


    End Select

    End Select


    End If

    If Ischarwaiting(#2) = 0 Then

    Led_rs = 0

    Exit Do
    End If

    Loop

    End If