logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG FB795B – brak obrazu, mleczne świecenie kineskopu, regulacja UG2 bez efektu

danao 29 Mar 2006 18:41 1559 11
  • #1 2471943
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Witam.Problemik w w/w monitorku polega na tym, że nie ma treści wizji.Jest wysokie, jest pion, moge rgulowac siatką drugą.Jak podkrecam UG2 to kinol zczyna swiecić mi mlekowato po bokach, a środek od góry świeci w rozmytych kolorach czerwonym, zielonym i niebieskim...Nie wiem czego sie czepić.podmieniłem VPS 13G bo bardzo sie grzał, ale bez rezultatu.Napięcia na PK wszystkie jak podane na druku.Na poszczególnych katodach R =107V,B=102V i G=100V...Proszę o wszelkie posciki, za które z góry bardzo dziekuję.Pozdrawiam Danao.
  • #2 2472053
    zhut
    Poziom 15  
    Spr. ramke i napiecia ja zasilajace.
  • #3 2473804
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Masz czym zmierzyć napięcie anodowe na kineskopie - coś mi się wydaje że jest za niskie - może to trafo?
    Pozdrawiam.
  • #4 2474134
    asylum
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Sprawdź napięcia zasilania pionu. Brak jednego z napięć powoduje
    podobne objawy. Jeżeli napięcia na scalaku będą prawidłowe, podmień
    pion. Miałem takie uszkodzenie w Panasonicu, brakowało ujemnego
    napięcia zasilania. Wyglądało to na pierwszy rzut oka jak uszkodzona
    maska w kineskopie.
    Pozdrowienia.
  • #5 2481214
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Faktycznie uszkodzenie pionu daje takie objawy po podniesieniu G2 ( tęcza na ekranie bez treści obrazu), jednak we flatronach to właściwie wszystkiego można się spodziewać. Sprawdź ten pion i napisz o efektach.
  • #6 2550394
    bobinski
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam. Panowie też mam podobny problem. Opisałem go tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic144238.html
    zdjęcia są moje.

Temat porusza, podobny problem. Może też cos podpowiecie. Sprawdzałęm kinol na reaktywatorze- takim do neptunów i heliosów. Wszystko z nim jest ok.
  • #7 2558484
    zhut
    Poziom 15  
    Witam bobinski.
    Jezeli masz tresc po zwarciu K do masy to odchylania sa OK.
    Spr. G1 ,G2. A szczegolnie G3 ,G4.
  • #8 2609049
    danao
    Poziom 24  
    Pion podmieniłem, jednak bez rezultatu.Zrobie szczegółowe pomiary i jutro dam znać.Ale tutaj bedzie usterka zwiazana z pionem, gdyz nie słychać w ogóle charakterystcznego terkotu cewek.
  • #9 2612173
    danao
    Poziom 24  
    I wszystko jasne.Kinol do wywalenia.Czy mogł zostać uszkodzony w taki sposób, ze poprzednik kładł monitor na kinolu lampą do góry?Obecnie przy starcie zaiskry w lampie i odstawia sie...Dziekuje pozdraiam...
  • #10 2614019
    bobinski
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam. U mnie sprawdzałem reaktywatorem i pokazywał że kinol może być. Możesz zrobić dobre zdjęcie Twojego obrazu kinola jak świeci. Kinol raczej nie może się uszkodzić, jeśli jest kłdzony tak jak opisałeś. Może płyta się uszkodzić-pęknie.
    Załączniki:
    • LG FB795B – brak obrazu, mleczne świecenie kineskopu, regulacja UG2 bez efektu DSCF0003.JPG (121.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2614481
    danao
    Poziom 24  
    Po włączeniu monitora jak ma wejść wysokie strzeli w kineskopie i się już nie włączy.Zwarłem katode B do masy a pozostałe odłączyłem.Kinol tylko się rozjaśnił na mleczny kolor, po chwili strzeliło i dzieje się jak napisałem.Dlatego baniak do wymiany.A wcześniejszy objaw był podobny jak na zdjęciu.
  • #12 2617912
    lolek16
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jak chcesz mam kineskop jak co to emiala

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W monitorze LG FB795B występuje problem z brakiem obrazu, mimo obecności sygnału wysokiego napięcia i regulacji siatki drugiej (UG2). Po podkręceniu UG2 kineskop świeci mlecznie po bokach, a środek wyświetla rozmyte kolory RGB. Napięcia na katodach są prawidłowe, a wymiana układu VPS 13G nie przyniosła efektu. Wskazano na możliwe uszkodzenie układu odchylania pionowego (pionu), które może powodować podobne objawy, zwłaszcza brak charakterystycznego dźwięku cewek. Po wymianie pionu problem pozostał, co sugeruje uszkodzenie kineskopu (kinola). Objawy potwierdzono testem reaktywatora kineskopów, a przy starcie monitora pojawiają się iskry w lampie kineskopu, co wskazuje na konieczność wymiany kineskopu. Dyskusja zawierała sugestie sprawdzenia napięć anodowych, zasilania pionu oraz elementów G1, G2, G3, G4. Wymiana kineskopu uznano za ostateczne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA