logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FDD dioda ciągle(cały czas!) świeci i nie widzi dyskietek

DeeJayBzyQ 29 Mar 2006 20:01 5036 5
REKLAMA
  • #1 2472246
    DeeJayBzyQ
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    W FDD ciągle świeci dioda, stacja nie pracuje (nie burczy:)) , napięcie jest. Po włożeniu dyskietki talerzyk kręci, ale głowica nie chodzi. Kupiłem nową stację i to samo. Taśma FDD jest podłączona czerwonym brzegiem w stronę zasilania, może być taśma walnięta, ale chce mieć pewność czy to właśnie jej problem. Taśmę mam taką: wejście do płyty, 20cm dalej to samo gniazdo, 10cm też gniazdo, ale ze scrossowanymi kablami (18 normalne, 7przekręconych, 8 normalne, 1 czerwony). Winda 98SE wykrywa mi to jako 'dysk wymienny A:\'. Pomóżcie:D
    Załączniki:
    • FDD dioda ciągle(cały czas!) świeci i nie widzi dyskietek Pict1936.jpg (104.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2472305
    muir86
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    probowales podlaczyc tasme od fdd odwrotnie ? a na to mi wyglada ! jak podlaczysz odwrotnie tasme to pali sie dioda nonstoper i rzecz jasna nie czyta dysketek. odwroc tasme przy dyskietce
  • REKLAMA
  • #3 2472307
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    czy ty odwrotnie jej nie podłączyłeś? miałem podobne objawy. nie było u mnie gniazda tylko piny wystawały i źle podłączyłem. na razie nic nie zmieniaj poczekaj na inne opinie.
  • REKLAMA
  • #4 2472320
    mdx
    Poziom 12  
    Włóż na odwrót taśmę, tzn. czerwonym do drugiej strony. W FDD nie zawsze masa jest do strony zasilania. Kilka razy się z tym spotkałem.
    Za to w 95% przypadków punkt masy (czerwony) jest jakoś oznaczony na w stacji (strzałeczka na płycie, kropka, jedynka itp...) .
    Wypróbuj także obie wtyczki (jeśli stacja jest zezworkowana jako B, to może być to), tzn. podłącz najpierw prostą a później skrosowaną do stacji.

Aha tylko nie zmieniaj nic w BIOSie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2472355
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Zajrzyj tu.
    Masz podane tam rozwiązanie Twojego problemu.

Pozdrawiam!

Ps. Jeszcze jedno - podłącz stację na końcu kabla (za krosem).
  • #6 2472356
    DeeJayBzyQ
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Zmieniałem ułożenie taśmy i zmieniałem wtyczki, tylko jak zmieniałem położenie czerwonego boku to stacja wcale nie chodzi.

Dodano po 3 [minuty]:

dobra! chodzi ;] coś musiałem poruszać taśmą i chyba na płycie nie łączyło ;] a! i jeszcze jedno! Każdy wie że FDD to nie CD, ale jak do CD podłączycie zailanie to dioda mryga, natomiast jak FDD podlączycie to przekonacie się o sprawności dopiero po włozeniu dyskietki ;)
    DZIĘKI ZA POMOC ! ! !

Można zamknąć ;]
REKLAMA