logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śmieszny problem z FDD taśma i czytnik jest nowa?

mareksmd 08 Lut 2008 22:45 1763 20
REKLAMA
  • #1 4785182
    mareksmd
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich.

Po instalacji XP(wcześniej win98) na komputerze widzi fdd ale jak chce wejsc po włażeniu dyskietki jest komunikat "włóż dyskietkę" czy cos jednoznacznego. ale czasami zaskoczy i jest ok ale na chwile,dodam ze jak nei działa to dioda sie nei swieci.Probowałem odinstalować i na nowo instalować ale po tym działa na chwile.Taśma i czytnik nówka, dodam ze mam 2 takie kompy po tej samej instalacji na roznym sprzęcie i jeden nie ruszany zach sie dokładnie tak samo.stery zainstalowane od płyty.w biosie bez zmian-czyli prawidłowo.

Mi sie pomysły skończyły......
  • REKLAMA
  • #3 4785272
    mareksmd
    Poziom 13  
    dzieki serdeczne kazda podpowiedz jest wazna.

Sprawdzałem, piny nie sa uszkodzone a tasma siedzi prawidłowo w gniazdach .
    Dziwi mnie to ze to rozny sprzet obudowy nawet nie otwierałem wczesniej tylko po instalacji zaczeło sie knocic....
  • #4 4785414
    sebas8503
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Rozumiem, że na 98 fdd działał?
    Dla pewności sprawdź w biosie jak jest ustawiony dysk A:

Jeszcze jedno: jaką masz taśmę? Z przeplotką?
  • #5 4787012
    mareksmd
    Poziom 13  
    ..taśmę teraz mam wyciągnietą z starego kompa wiec jest z przeplotką,na 100% działająca, na 98 wszystko działało, w biosie nawet juz wyłączyłem stacje, uruchomiłem kompa i znowu włączyłem...pomogło moze na 2 uruchomienia floppa :/
  • #6 4787061
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    A może sama stacja jest uszkodzona ? Sprawdź czy wystartujesz z niej komputer.
  • REKLAMA
  • #7 4787155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4787484
    mareksmd
    Poziom 13  
    Napęd jest nowy jak już wspomniałem..

A wer XP to Home bez żadnych kombinacji z systemem-jest wgrany z wcześniejszym formatem...

W poniedziałek wgram jeszcze raz ale wątpię żeby to przyniosło efekt.
    Sprzęt jest zakupiony w podobnym czasie tzn ok 3 lata temu.
  • REKLAMA
  • #9 4787546
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Dla 100% pewności podłącz u kolegi lub pożycz od niego taśmę z flopem i po problemie.
  • #10 4788267
    mareksmd
    Poziom 13  
    Kolego MK20 nie licząc tej maszyny mam pod ręką jeszcze 39 podobnych, i zanim napisałem ten post naprawdę też już to wypróbowałem;/

Jak do tej pory została opcja ponownej instalacji jak widzę... :(
  • #11 4789236
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    To czemu nie napisałeś że sprawdziłeś. Pozostaje więc ( jak jeszcze tego nie robiłeś bo nic nie piszesz)wielokrotnie zainicjować kompa ze stacji FDD np w DOS. Wykluczysz błędne działanie płyty i pozostanie ci sam system.Sprawdź baterie biosu płyty gł.
  • REKLAMA
  • #12 4790037
    mareksmd
    Poziom 13  
    Pisałem ze zmieniałem na nowy ale ok:)

Masz racje można jeszcze w ten sposób wykluczyć płytę, będę jutro to testował.Myślałem o zmianie biosu jeszcze co nie powinno mieć wpływu bo nie było nic zmieniane ale może też warto sprawdzić.Baterię też sprawdzę.

Dzięki serdeczne za sugestie.

Pozdrawiam.
  • #13 4805844
    mareksmd
    Poziom 13  
    Więc tak:

Po instalacji systemu od nowa wszystko działało jak trzeba wiec zamontowałem kompa i pierwsza próba i przestało..:/

Wymieniłem baterie na nową, kilkakrotnie próbowałem uruchmioać kompa z dyskietki i było ok az nagle przestało.Użyłem tej dyskietki ma innym kompie i tez przesało działać wiec wirus,ale nie wykrywa ani NOD32 ani ad-aware.Jutro scan spybootem jeszcze.

Dyskietka na win98 działała... jak pisałem.
    Nie znalazłem tez wirusa w opisach który by wyłączał floppa.
  • #14 4805874
    popo333
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A nie masz może odwrotnie wsadzonej taśmy ?
  • #15 4805910
    mareksmd
    Poziom 13  
    Nie bo po pierwsze dioda by sie paliła cały czas, a po drugie bez otwierania przestał działać.Taśmy sa dociśnięte ,wymienione i nowy flopp tak dla przypomnienia.

Wg teorii powinno działać a nie działa :(
  • #16 4806503
    Adarkar
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Mam takie banalne pytanie (wiem ze troche glupie) czy testy robiles przy uzyciu tej samej dyskietki czy probowales z roznymi dyskietkami i czy probowales sformatowac dyskietke a potem zapisac jakies dane. Bo moze to nie wina komputera a starej dyskietki.
  • #17 4806546
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Kiedyś miałem taki przypadek ze flop przestawał działać po zamontowaniu go w komputerze. Wystarczyło popuścić trochę wkręty mocujące i było OK.
  • #18 4806823
    mareksmd
    Poziom 13  
    Testy robie nawet bez dyskietki bo jak widze ze lampka sie nie zapalai podczas klikniecia w dyskietke to jzu nic z tego nie bedzie.A wczesniesze były na roznych.

Z dokręcaniem racja, kiedys tez to miałem, w tym przypadku juz to przetestowałe.

Ale jest nowinka!!

Jesli chce właśiwosci napędu czytnik zapala diode i pokazuja si własciwoc wiec hardware wykluczamy, w trayu tez juz prawie niczego nie ma-został dzwięk Novell i 2xsieciowka.

Dodano po 4 [godziny]:

To wirus Panowie....

Przenosi sie po sieci chyba bo mam go juz na nastepnych 2 kompach...
  • #19 4807636
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    albo na płycie z której instalujesz system - - bo popatrz - twierdzisz że następny komputer uruchamiasz z czegoś tam coś instalujesz i następny po raz kolejny Ci pada - to jaki wniosek ??? taki że to coś co instalujesz jest złe,
    - wiesz to jest tylko moje takie rozumowanie i moje zdanie z tego co tu czytam i pisze - zainstaluj z jakieś innej płyty czy czegoś bo wszystkie zaczną Ci tak padać - mogę się mylić :P pozdrawiam - Damino
  • #20 4807660
    mareksmd
    Poziom 13  
    DamianRTV zgdzadza sie tylko ze tych nastepnych kompów to nie instalowałem, nie robiłem przy nich nic, poprostu wezwanie ze nei czyta FDD wiec ide i widze ze takie cos to juz mam w sieci...

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji systemu Windows XP na komputerze z nowym napędem dyskietek (FDD) i nową taśmą pojawia się problem z odczytem dyskietek – system wyświetla komunikat „włóż dyskietkę”, a dioda napędu często się nie zapala. Problem występuje na różnych komputerach z podobną konfiguracją, mimo że na Windows 98 napęd działał poprawnie. Sprawdzono poprawność podłączenia taśmy (z przeplotką), ustawienia BIOS-u, wymieniono baterię podtrzymującą BIOS, testowano różne dyskietki oraz ich formatowanie, a także fizyczne mocowanie napędu. Próby reinstalacji systemu przynosiły chwilową poprawę. W końcu zdiagnozowano obecność wirusa rozprzestrzeniającego się po sieci, który powoduje problemy z działaniem napędu FDD na kilku komputerach. Sugerowano także sprawdzenie uruchamiania komputera z dyskietki w DOS, wymianę taśmy na inną, a także instalację systemu z innej płyty, aby wykluczyć uszkodzenie sprzętowe lub błędy systemowe. Ostatecznie problem okazał się związany z infekcją wirusową, która wpływa na funkcjonowanie napędu dyskietek w sieci komputerowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA