logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 29DX410S - opóźnione włączanie, migające diody LED

wodawoda 30 Mar 2006 09:35 1871 6
REKLAMA
  • #1 2473955
    wodawoda
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witam wszystkich ponownie, jak usunąć usterkę opóźnionego załączania się w/w odbiornika(czasami nawet trwa to 1 min.)
    Wygląda to tak, włączam pilotem odbiornik, LED przełącza się z koloru czerwonego na pomarańczowy, po chwili miga naprzemian pomarańczowy i zielony, a dopiero po jakimś czasie zapala się na kolor zielony i pokazuje się obraz.
    Czy aby nie ma nikogo, kto mógłby mi pomóc(poza serwisem oczywiście:))?
    Pozdrawiam wszystkich, Bogdan
  • REKLAMA
  • #2 2474016
    Gregor55
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Wymień kondensatory elektrolityczne w przetwornicy. Nie pamiętam układu ale skup sie na tych małych pojemnościach od 1uF do 47uF.
  • REKLAMA
  • #3 2478395
    wodawoda
    Poziom 13  
    dzięki, a moze by tak coś konkretniej, mile widziane jakby ktoś mi przesłal na PW schemat, o ile ktos takowym dysponuje
  • #4 2479920
    wulkansc
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    ustaw napięcie siatki 2 sprawdż napięcie żarzenia
  • REKLAMA
  • #5 2502152
    wodawoda
    Poziom 13  
    czy ma ktoś jescze jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #6 2504878
    MirkoRTV
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    Witam.
    Wymień elki w przetwornicy pojemności od 1uF do 47uF tak jak sugerował
    GREGOR55. Powinno pomóc.
    Pozdrawiam.
  • #7 5508993
    wodawoda
    Poziom 13  
    Witam wszystkich po długiej przerwie, nie było kiedy zrobić koło telewizora, aż tu nagle przestał się włączać.
    Postanowiłem w końcu wykonać czynność przytoczoną przez jednego z forumowiczów- cytuję "gość z serwisu Thomsona stwierdził uszkodzoną pamięć i wycenił naprawę na 200PLN? ......
    I częściowo miał racje,tylko nie chodzi o EEPROM (NVM) a o Software.
    Przyczyna pojawiania się Error 26 jest kineskop (ale nie utrata emisji!!)
    Zmiana Software wprowadza wydłużenie okresu pomiaru emisji kineskopu do wartości zadanej.
    Prosta metoda na sprawdzenie i nie kiedy na zlikwidowanie tego zjawiska bez konieczności wymiany drogiego IC jest zastąpienie zworkami trzech rezystorów na płytce kineskopu RB021,RB061 i RB041 (3x 1.2K)" koniec cytatu.

Po wykonaniu powyższych czynności telewizor wystartował i uruchamia się tak jak na początku, ma więc pytanie, co radzicie zostawić zworki, czy kupić nowy Eprom(chodzi mi o to czy przez te zworki nic mi się nie podzieje ze sprzętem.
    Dziękuje za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Problem opóźnionego włączania telewizora Thomson 29DX410S objawia się miganiem diod LED (czerwony, pomarańczowy, zielony) i długim czasem pojawienia się obrazu. Zalecane jest wymienienie kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy o pojemnościach od 1µF do 47µF, co może rozwiązać problem. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie napięcia siatki 2 oraz napięcia żarzenia. W późniejszej dyskusji pojawiła się informacja o błędzie Error 26 związanym z kineskopem, gdzie przyczyną nie jest utrata emisji, lecz oprogramowanie (software). Proponowaną metodą jest zastąpienie trzech rezystorów (RB021, RB061, RB041, każdy 1.2kΩ) na płytce kineskopu zworkami, co wydłuża okres pomiaru emisji i umożliwia uruchomienie telewizora bez wymiany kosztownego układu EEPROM. Pojawiła się też kwestia, czy pozostawić zworki, czy wymienić EPROM, z pytaniem o bezpieczeństwo takiego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA