logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 29DX45 E - Dioda żółta, błąd 26, opóźnione włączanie obrazu

marcinelektronik 03 Gru 2005 23:17 2121 4
REKLAMA
  • #1 2051242
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Witam.
    TV THOMSON chassi ICC20 model 29DX45 E.
    Kiedy załączam tv z sieci dioda czerwona zapala się od razu i pierwsza część przetwornicy działa, jeżeli załączam TV dalej pilotem to zamiast zapalić dioda się na zielono świeci się na żółto i jest ciemny ekran pomimo że żażenie kineskopu świeci.
    Po około 30 sekundach zaczyna dioda pulsować z żółtej na zieloną i po 15 sekundach wskoczy obraz.
    Wymieniłem wszysttkie elektrolity i na nic, w trybie serwisowym mam błąd 26 oznacz on że kineskop nie osiąga właściwych parametrów w założonym czasie.
    Niewiem może to nie wina bani.
    Proszę o wskazówki jeśli ktoś miał podobny problem.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 2051276
    wylegała
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.Niestety wszystko wskazuje na kineskop ja sprawdziłby rezystor w żarzeniu kineskopu i mierząc napięcie żarzenia zmniejszłbym ich wartość. Jak ruszy szybciej to kineskop.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2052100
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Nie stawiam na kineskopo, czasem przy dłuższym próbkowaniu tv sie potrafi wyłączyć, czas załączenia odbiornika ze stanu standby na normalną pracę skraca sie do 12 sekund kiedy odbiornik troche pogra wystarczy 20minut.
    Gdyby to była bania to za każdym razem czas załączenia byłby ten sam.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Dodano po 3 [godziny]:

Witam.
    Wymieniłem tranzystorki 2 sztuki i TV normalnie reaguje, w trybie serwisowym nie ma już błęduw.
    Jeśli to to to zdradzę nie chce wprowadzać w błąd.
    Zastanawiam się nad tą częścią forum która jest dostępna tylko dla fachowców, dlaczego nie każdy może.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #4 2059551
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Można ten problem ominąć wymieniając oprogramowanie telewizora na takie, które nie posiada tego problemu. Generalnie jednak jest to związane w kineskopem, lae uważam, że nie jest to związane z uszkodzeniem kineskopu tylko z normalnym częściowym zużyciem. Ktoś projektując oprogramowanie nie wziął tego pod uwagę. Mam takowe oprogramowanie.
  • #5 2063281
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Do teraz TV załącza się dobrze, nie ma błędów, jednak za wsad byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
REKLAMA