logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta 3 – obraz za mgłą, widoczne linie powrotu, co sprawdzić po wymianie trafopowielacza?

Arwin 30 Mar 2006 22:05 1455 11
REKLAMA
  • #1 2476529
    Arwin
    Poziom 11  
    witam serdecznie mam problem z tv siesta 3 najpierw nie było wizji ale była fonia wymieniłem trafopowielacz bo stare miało przebicie na obudowę wysokie rusza ale brak obrazu wybieniłem tranzystory i elki na płycie kineskopu jest obraz ale za mgłą i widać na ekranie powroty które łacza sie ze sobą nie mam pojęcia co dalej robić serdecznie proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2476634
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    A regulacje scren i fokus?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2476660
    janrtv
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Witam na trafopowielaczu są dwa pokrętła górny to ostrość a dolny to siatka 2 musisz zmniejszyć napięcie S2 dolnym pokrętłem do momentu zaniku linii powrotu ,potem górnym ustawić ostrośc powinno być ok.
  • #4 2477243
    Arwin
    Poziom 11  
    to już robiłem ortrość się reguluje siatka ginie a wraz z nią obraz jak podkrencę tak , że siatkę widać to widać też i obraz ale bardzo nie wyrażnie i w powiększeniu jak by był zoom ,może to podstawka na kinolku albo rezystory lub jakiś kondzio a może ma ktoś jakiś pomysł
  • REKLAMA
  • #5 2477270
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    a napiecia na zasilaczu,podmien elektrolity w zasilaczu,i pisz dalej co jest
    napisz jaki to model odbiornika, moze tez byc uszkodzony TDA4950 w module korekcji,
  • #6 2513942
    Arwin
    Poziom 11  
    Wreszcie się zmobilizowałem i wymieniłem elki w zasilaczu i nic po włączeniu tv chwilowa tęcza dalej załącza się śnieżenie na ekranie i widać powroty, jak wcisnę menu lub właczę antene to widać obraz ale nie wyraźnie.
  • #7 2514099
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    1) Po wymianie trafopowielacza zawsze należy skontrolować i wyregulować napięcie żarzenia.
    2) Ile wynoszą napięcia G2, RGB, 12V?
    3) Sprawdź/wymień (profilaktycznie) elektrolity w zasilaniu wzm. wizji.
    4) Czy założyłeś właściwe trafo?

Pozdrawiam.
  • #8 2555184
    Arwin
    Poziom 11  
    Ponownie nadeszła mnie wena i usiadłem do tv wymieniłem scalaka w układzie korekcji TDA8145 trafopowielacz na który wymieniłem to AFS 249, napięcia RGB 149v żarzenie 150v ,proszęo podpowiedź jeśli ktoś coś na ten temat wie z góry dziękuję.
  • #10 2556770
    Arwin
    Poziom 11  
    Trafopowielacz tą masę ma połączoną z jakąś nogą i ja ją wlutowałem,wszystkie nogi są oblutowane.
  • REKLAMA
  • #11 2558376
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Sprawdź kolego Arwin nastawy balansu bieli i ograniczenia prądu kineskopu w trybie serwisowym. Mogły się pozmieniać (wyzerować) na skutek iskrzenia. :?::!::?:

A po drugie - zawsze lepiej jest podać pełną nazwę sprzętu, również jakie trafo chodziło oryginalnie:?:
  • #12 2889656
    Arwin
    Poziom 11  
    Niestety poddałem się trochę nie mam czasu za wszystkie porady serdecznie dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Siesta 3, który po wymianie trafopowielacza wykazuje obraz za mgłą oraz widoczne linie powrotu łączące się ze sobą. Po wymianie trafopowielacza i tranzystorów oraz elektrolitów na płycie kineskopu obraz jest obecny, lecz nieostry i zniekształcony. Zalecane jest wyregulowanie napięcia siatki (S2) i ostrości na trafopowielaczu, aby zredukować linie powrotu i poprawić ostrość obrazu. Sprawdzono również napięcia zasilania (G2, RGB, 12V) oraz wymieniono elektrolity w zasilaczu i układzie korekcji wizji. Wymieniono scalak TDA8145 w układzie korekcji oraz trafopowielacz na model AFS 249. Sugerowano także kontrolę masy zespołu potencjometrów oraz nastaw balansu bieli i ograniczenia prądu kineskopu w trybie serwisowym, które mogły ulec zmianie wskutek iskrzenia. Pomimo wykonanych czynności problem z jakością obrazu i widocznymi powrotami nie został całkowicie rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA