logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić lustro systemu Windows? Programy i porady dla początkujących

djlexus 22 Maj 2003 13:54 5116 19
REKLAMA
  • #1 222941
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam

Niebęde się ty wiele rozpisywał. Powiem krótko i zwięźle. :)

Potrzebowałbym jakiś nie głupi programik,którym zrobiłbym sobie lustro systemu. Bo męczy mnie już każdorazowe wgrywanie windy od początku.
    Posiadam Nortona SustemWorksa i tam jest jakiś Goust, ale ja za diabła nie kumam o co w nim biega.

Byłbym wdzięczny za każdą pomoc
  • REKLAMA
  • #2 222966
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    któregoś razu zrobiłem tak:
    - zainstalowałem winde, potrzebny soft, ....
    - zgrałem zawartość partycji c na cd
    obecnie jak chce przeinstalować winde to odpalam system (linux - można na necie znalezc takie male dystrybucje) z dyskietki i:
    -kasuje wszystko z c (no- zostawiam jakieś swoje pliki)
    -kopiuje zawartość wcześniej przygotowanego cd
    GOTOWE
    całość trwa kilka minut
    jesli cos zmienisz w sprzecie to winda jeszcze chwile pomieli zeby sie dopasowac
  • REKLAMA
  • #3 222972
    djlexus
    Poziom 22  
    e, troche nie bardzo bi ja aktualnkie mam zajętego pomad 3GB na partycji C: więć całkiem niezła kupka płytek by mi wyszła :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 222986
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    djlexus napisał:
    e, troche nie bardzo bi ja aktualnkie mam zajętego pomad 3GB na partycji C: więć całkiem niezła kupka płytek by mi wyszła :)

a ile z tego to system?
  • REKLAMA
  • #5 223094
    djlexus
    Poziom 22  
    Aktualnie cały Windows zajmuje mi 708MB, ale ja dalej będę się upierał przy takim programiku bo ona oprucz systemu robi kopie wszystkich programów z Program Files, mo tak mi się zdaje.
    Poz tym po wgraniu takiego sucho-zgranego windowsa moze mi nie działaś wszystko. A tago bym nie chciał :)
  • #6 223133
    Entuzo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Skoro posiadasz Ghost'a mozesz sobie zrobic kopie calego dysku lub konkretnej partycji dysku.Powinienes miec wersje conajmniej 6.0 (dobrze sobie radzi z dyskami ponad 8 GB).

Po uruchomieniu programu wybierasz opcje "copy partition to image"
    albo "copy disk to image" a nastepnie wskazujesz miejsce gdzie utworzony plik ma sie znalezc.Jedyna niedogdnosć jest taka,ze nie mozesz wskazywac partycji,ktorej chcesz wykonac kopie jako miejsce zapisu tej kopii.W tym przypadku najlepiej miec dwie partycje na dysku albo podłaczyc drugi dysk. Ja np mam bootowalna plyte CD z kopia partycji z windowsem i w razie jakis klopotow z windą -robie restarcik gdzie startuje Ghost i odnawia zawartość dysku.

Nie chcialbym sie zbytnio rozpisywac jesli nie dasz rady pisz do mnie na email -chetnie pomogę.
  • #7 223151
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Polecam Drive Image firmy Power Quest.
    Ja osobiście już dawno przesiadłem się z Ghosta.
    Również ma 3 poziomy kompresji obrazu dysku/partycji.

-=A l a r m u s=-
  • #8 225179
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Ja używam stary Norton Ghost oj nie wiem z którego roku, zajmuje jeszcze 600kB, zawsze instaluje winde, programy itp tak żeby zajmowało około 1,1GB i wtedy ghost kompresuje to na ok 650MB i robie sobie płytke botowalną na którą zarzucam sam programik do ghosta i obraz tego co on mi zrobił, za każdym razem jak mi się windows posypie to tylko wkładam tą płytke, formatuje dysk i zrzucam obraz na dysk. Ja ktoś chce tego ghosta niech da znać wytłumacze mu jak ma postępować.
  • #9 225299
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.
    Użyj Ghosta 2003 (Dos).
    Ja nim robię obraz całej partycji i nie mam żadnych problemów.
    Wygodnie, prosto i szybko.
    Pozdrawiam.
    elbob
  • #11 225460
    djlexus
    Poziom 22  
    No fajnie. Mam Ghosta 2003, ale czy opłaca się robić lustro XP'kowi ??
  • #12 225539
    olcha0098
    Poziom 28  
    Hehe teraz to dałeś czadu. To ludzie się tu męczą żeby ci pomóc a ty się teraz pytasz czy ci się opłaca :)
  • #14 225847
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    djlexus napisał:
    No fajnie. Mam Ghosta 2003, ale czy opłaca się robić lustro XP'kowi ??

Chłopie, zdecyduj się na coś dopiero zadawaj pytania !
    Zachowujesz się jak dziewica, która chce a boi się.
    Najpierw pytasz jak i czym zrobić obraz dysku, potem gadasz jak żyd (a ile na tym mogę stracić) i pytasz czy się opłaca.
    Wybacz ale teraz to przegiąłeś.
  • #15 225854
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    :arrow: djlexus
    A mając win XP to dziwie sie ze już dawno se tego niezrobiłeś, w Narzędziach systemowych masz cos takiego jak Kopia Zapasowa
  • #16 225911
    djlexus
    Poziom 22  
    Wiem ze mam coś takiego w narzędziach ststemowych, ale mi głównie chodziło o 98 bo taki mam na drugim kompie do którego nie chciałbym wgrywać XP bo niektóry soft mi nie działa pod XP i z racji tego muszę mieć 98. ale 98 jakto 98 popracuje i sie zaczyna krzaczyć, no musze wgrywać eszystko od początu:(
  • #17 602929
    erel
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Trochę odświeżę ten temat.Chciałbym zrobić dokładną kopię dysku C.
    Ma Barracudę IV i mam wrażenie że coś się z nią dzieje więc profilaktycznie kupiłem już drugi - taki sam - dysk.
    Czy można, a jeśli tak to czym skopiować ten dysk.
    Chodzi mi o zrobienie DOKŁADNEJ kopii dysku, sektor po sektorze, ścieżka po ścieżce bym mógł tylko zmienić napęd a PC tego nie powinien zauważyć.
  • #18 602943
    olcha0098
    Poziom 28  
    Backup jakimś programem poprostu np. norton ghost
  • #19 602956
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Ghostem można robić obrazy dowolnych partycji ,XP na NTFS ,98 na FAT32 i linuxowych na ext2 ,i pewnie innych.Jemu nie robi różnicy system plików ,robi binarny obraz i go odtwarza.I co ma być do stracenia?Ma nawet check image file do sprawdzania pliku obrazu żeby się upewnić czy nie ma błędów.A odtwarzanie partycji trwa naprawdę kilka minut.Kompresja to fajna rzecz ,partycja 2GB mieści się na płycie jak się ustawi na high ,tyle że trochę dłużej trwa kopiowanie i odtwarzanie.
  • #20 602983
    djlexus
    Poziom 22  
    Witam,
    Temat jet juz doś stary i nieźle oklepany.
    Od momentu jego załozenie wiele GigaB upłunęło :) i wiele luster się juz znontowało.
    Optowałbym za zamknięciem tego tematu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia obrazu (lustra) systemu Windows w celu szybkiego przywracania systemu bez konieczności ponownej instalacji od zera. Użytkownicy polecają programy do tworzenia kopii partycji lub całych dysków, przede wszystkim Norton Ghost (różne wersje, w tym Ghost 2003 dla DOS), który umożliwia tworzenie binarnych obrazów dysków niezależnie od systemu plików (FAT32, NTFS, ext2). Ghost pozwala na kompresję obrazu i tworzenie bootowalnych płyt CD do szybkiego odtwarzania systemu. Alternatywnie wskazano Drive Image firmy Power Quest jako nowocześniejszą opcję. Poruszono także temat tworzenia kopii sektor po sektorze, co jest możliwe dzięki Ghostowi. Wspomniano o narzędziu Kopia Zapasowa w Windows XP, jednak autor potrzebował rozwiązania dla Windows 98, gdzie systemowe narzędzia są mniej wygodne. Dyskusja zawierała także praktyczne porady dotyczące organizacji partycji i nośników do przechowywania obrazów. Wskazano, że obrazy systemu zajmują od kilkuset MB do kilku GB, a kompresja pozwala zmniejszyć rozmiar plików kopii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA