logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Latitude C610 - problem z wyświetlaniem matrycy

Ateris 31 Mar 2006 10:49 1592 2
REKLAMA
  • #1 2477557
    Ateris
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem z wyświetlaczem w laptopie dell latitude c610..

Mianowicie uruchamia sie poprawnie, dziala przez jakies 15-30 minut poprawnie. W miedzyczasie w prawym dolnym rogu, zaczyna sie pojawiać czarna plamka i powieksza sie. Nie jest ona duza, powiedzmy ze w koncowej fazie zakrywa połowe napisu "start" paska w win xp. I nagle monitor sie wyłacza, tzn. wygasa na czarno. Komputer nadal pracuje i jak sie przyjżec, to widać, ale bardzo słabo to co powinno byc na monitorzxe.
    Po restarcie znów jest wszystko ok, ale znów za 15-30 minut sytuacja sie powtarza. Rozebrałem lapa i zauważyłem ze w tym prawym dolnym narożniku metalowa obudowa matrycy strasznie sie grzeje.

Dodam, ze po podłaczeniu do zewnętrznego monitora lub TV obraz na tych urządzeniach jest normalny- więc nie jest to wina grafy czy lapa- tak mi sie wydaje.

Czy jest potrzebna wymiana całej matrycy ?? Wydaje mi sie że nie. Ale może moglibyście mi pomóc?? Co to może być odpowiedzialne za takie zachowanie ?? Co jest przyczyną ?? Jaka Cześć musiałaby być wymieniona ??

Dziekuje za wyczerpującą odpowiedz i z góry dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2477893
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Przyczyną jest wypalona świetlówka oświetlająca matrycę, lub uszkodzony inverter (mała płytka dająca zasilanie na tą świetlówkę)
  • #3 2477966
    Jan Leśniak
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie inwertera. Zdejmij przednią część obudowy matrycy, włącz laptopa i sprawdz, czy na inweterze nie ma elementów, które się grzeją, najprawdopodobniej któryś z tranzystorów przy trafo, może być też uszkodzony kondensator na wyjsciu WN - 27p 3kV. Jeżeli grzeje się tranzystor, jest do wymiany
REKLAMA