logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingston DataTraveler 512MB - brak wykrywania na Windows 98 po instalacji sterowników

M12 31 Mar 2006 10:58 6173 11
REKLAMA
  • #1 2477593
    M12
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam kupiłem pendrivera Kingston DataTraveler 512MB i mam problem z zainstalowaniem sterowników na Win98 , ściągnąłem sterowniki ze strony producenta ale komp nie wykrywa wogóle urządzenia . Instalacja sterownika przebiega normalnie ale później po restarcie kompa on nie widzi pen'a . Sprawdzałem na innym kompie z XP i tam wszystko gra. Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 2477618
    Hik
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Sterowniki płyty głównej dla USB oczywiście zainstalowane poprawnie i w menadżerze urządzeń nie ma żadnych pytajników?
  • REKLAMA
  • #3 2477661
    M12
    Poziom 12  
    Właśnie ,że jest pytajnik przy "nieznane urządzemnie" ale próbując zaktualizować sterownik on nie widzi pliku który pobrałem ze strony Kingston (plik DTI.exe lub KUSBDT1.exe).Co robić?
  • REKLAMA
  • #4 2477666
    Hik
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    bo to nie o ten plik chodzi, chodzi o sterownik USB do płyty, może zdradź tajemnice i napisz jaką płytę posiadasz.
  • #5 2477767
    M12
    Poziom 12  
    Mam PIII 450 z płytą Biostar Group M6TBC 1.x (BIOS: Award Software International, Inc. 4.51 PG 02/06/99). To wszystko co o niej wiem.
  • #6 2477799
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Być może masz Windows 98, a nie Windows 98 SE. Ten system nie zapewnia żadnego wsparcia dla technologii USB. M.in. nie będziesz mógł korzystać z wirtualnego koncentratora USB. Zacznij od zainstalowania sterowników do płyty głównej (jak wspominał Hik). Jeżeli masz Win98 SE to do tego zainstaluj sobie nieoficjalnego service packa dla tego systemu. Np. stąd:
    http://exuberant.ms11.net/98sesp.html

Tak swoją drogą to najnowsze wersje DataTravelerów nei wspierają niczego poniżej Win2000/XP.
    Którego masz pena?:
    http://www.kingston.com/support/faqs/datatraveler/default.asp

Jeżeli tego na dole, to czy korzystasz z tych sterowników?:
    http://www.kingston.com/support/downloads/usbdatatrav/KUSB_WIN98_1-2.exe

@Edit
    dla tych, którzy chcialiby pomóc tutaj jest manual od tej płyty:
    ftp://ftp.biostar-usa.com/manuals/M6TBC/M6TBCmanual.pdf

Możesz spróbować zainstalować narzędzie do instalowania sterownikó Intela dla USB i AGP. W końcu płyta jeździ na ich chipsecie, ale nie wiem czy uda Ci sięzainstalować sterownik Intela. Na stronie Biostara nei znalazłem sterownikó do płyty głównej...
    http://downloadfinder.intel.com/scripts-df-external/T8Clearance.aspx?url=/8178/a08/infinst_autol.exe&agr=N&ProductID=816&DwnldID=8178&lang=eng
  • REKLAMA
  • #7 2477879
    M12
    Poziom 12  
    Dzięki za rady zaraz będę próbował a mój pen to drugi od góry DTI/XX.
  • #9 2478238
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    tylko kolego co do twojego początkowego posta, szukanie sterów w pliku EXE nie jest wykonywane, trzeba to najpierw wypakować, a potem jeśli nie zadziała pobaw sie z sterownikiem "Urządzenia magazynującego" on będzie przy USB jak podłączysz pendrive, a może i nawet bez podłączania
  • #10 2478246
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Halif - myślę że rozwiązanie które podałeś (SP do Win98 SE) jest najlepsze - zwłaszcza że potem wszystkie peny juz bedą chodzić. W poniedziałek męczyłem identycznego travelera na 98 (USB na PCI) i żadne stery nie pomogły. SP sprawę rozwiązał.
  • #11 2478369
    M12
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki wszystkim już śmiga wszystko jak ta lala , zainstalowałem SP do 98SE i potem stery do usb i pena i gra.
    Jeszcze raz dzięki.
    Zamykam wątek.
  • #12 4459065
    wojtekfedunik
    Poziom 10  
    A posiada ktoś sterowniki bo nie stronie producenta nie ma ich już nie chodzą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku wykrywania pendrive'a Kingston DataTraveler 512MB na systemie Windows 98 po instalacji sterowników pobranych ze strony producenta. Komputer wskazywał "nieznane urządzenie" z pytajnikiem w menadżerze urządzeń, a instalacja sterowników Kingston (DTI.exe, KUSBDT1.exe) nie była możliwa bezpośrednio. Rozwiązaniem okazało się, że Windows 98 (w wersji podstawowej) nie obsługuje USB poprawnie, co wymagało instalacji sterowników USB do płyty głównej Biostar Group M6TBC (chipset Intela) oraz zastosowania Windows 98 SE wraz z nieoficjalnym Service Packiem (np. z http://exuberant.ms11.net/98sesp.html). Po zainstalowaniu SP i odpowiednich sterowników USB oraz sterowników Kingston (np. KUSB_WIN98_1-2.exe lub F12DTI.exe) pendrive został poprawnie wykryty i działał bez problemów. Wskazano również konieczność wypakowania plików sterowników z archiwów EXE przed instalacją oraz możliwość użycia narzędzi Intela do instalacji sterowników USB i AGP. Podsumowując, kluczowe było uaktualnienie systemu do Windows 98 SE z Service Packiem oraz instalacja właściwych sterowników USB do płyty głównej i pendrive'a Kingston DataTraveler.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA