logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Panasonic KX-TDA100, by DDI dzwoniło na numer wewnętrzny?

robi4 31 Mar 2006 21:40 2468 13
REKLAMA
  • #1 2479845
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Centrala telefoniczna Panasonic
    Model - KX-TDA100
    ver 2.0
    wej - moduł PRI30
    wyj -moduł DLC16 szt1
    ___ -moduł SLC16 szt3

Mam taki problem.Jak ustawic by przychodzaca rozmowa z DDI (np.123456789) dzwoniła na wewnetrzym okreslonym numerze(np.164)?
    Walcze z tym drugi dzień i nie mam juz pomysłu.Nawet serwis Panasonic Polska nie może pomóc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2480058
    Marynat
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Nawet serwis Panasonic Polska nie może pomóc.

Bzdury!
    A co to za 'serwis Panasonic Polska'?

A jakieś szkolenie kolega zaliczył?

Zresztą wszystko opisane jest w dołączonej do centrali dokumentacji instalacyjnej i wielokrotnie na forum. A ponadto, ja kupuje tam gdzie mam wsparcie
  • #3 2480107
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 97
    Do tego służy tabela DDI/DID Table.Bardzo prosta sprawa.
    A który to serwis PP ( nie ma takiego ) nie potrafi Ci pomóc?
    Panasonic odsyła do najbliższego serwisu, który ma "instalatorów serwisowych", a ci ludzie raczej wiedzą jak to robić.
    Jak masz z tym problem to na stronie PP są tacy, którzy potrafią pomóc.
    RP
  • REKLAMA
  • #4 2480811
    robi4
    Poziom 17  
    Ale mi sie dostało!!
    Ale który to SERWIS to nie napisze, wspomne tylko ze był pewien Pan ,który przyjechał do Katowic na moje zlecenie i sobie nie poradził ze wszystkimi problemami (m.innymi z tymi DDI-ajami) i skasował 750zł.
    Jeżeli chodzi o tabele "DDI/DID TABLE" to owszem wpisujemy zakres numerowy przyznanych DDI, nadajemy nazwe , itd.Ale jak je powiązać z konkretnym numerem wewnetrzym by tylko do niego dzwonił.

Pozdrawiam
  • #5 2481146
    Marynat
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Skąd Wy bierzecie takich 'pewnych Panów' ?
    Czy ktoś sprawdził jego umiejętności (referencje, cetryfikat z egzaminu, cokolwiek) ?
    Kto mu zapłacił za niewykonaną usługę ?!

Za 750 zł to ze Szczecina bym przyjechał i robił co trzeba na miejscu w 2 godz.
  • #6 2481198
    robi4
    Poziom 17  
    Konkretnie - czy ktos mi pomoże , czy tylko bedziecie wypisywać swoje mysli nie dotyczące tematu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2481491
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    W tej samej tabeli wpisujesz numery wewnętrznych lub grup na, których mają dzwonić DDI.
    Jak dalej masz problem to odezwij się na prv.
    RP
  • REKLAMA
  • #8 2483652
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Aby zadziałały DDI trzeba w zakładce programu nr 10 (CO & Incoming Call) podpunkt 2 (DIL Table & Port Setting) zakładka CLI for DIL
    kolumna Incoming Type ustawić na DDI/DID dla karty PRI30 i włączyć (enable) dla pracy dzień/noc .
    Dalej zakładka 3 (DDI/DID table) wpisujemy numery DDI a w kolumnie dzień /noc wpisujemy numer wewnętrzny na którym ma dzwonić.
    Aby zaoszczędzić sobie czasu proszę wpisać jeden numer DDI i sprawdzić czy działa ponieważ numer DDI może mieć format np. dla numeru 1234567 w Warszawie kierunek 022 :
    221234567 z kierunkiem
    1234567 bez kierunku sam numer
    4567 cztery ostatnie cyfry numeru
    proszę sprawdzić który działa prawidłowo
  • #9 2484413
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Generalnie wszystko się zgadza poza tym,że zakładka CLI for DIL
    nie ma nic wspólnego z kierowaniem po numerach DDI. Używamy jej w sytuacji gdy chcemy aby dzwoniący numer miejski został rozpoznany i skierowany zgodnie z ustawieniami w systemowej książce telefonicznej ( jeśli jest tam wpisany ) wg CLI Destination.
    Karta PRI po zainstalowaniu sama "ustawia" skierowanie jako DDI/DID więc nic nie trzeba ustawiać.
    RP
  • #10 2484484
    robi4
    Poziom 17  
    Dzięki, ale będę to ustawiał dopiero w poniedziałek.
    Nadmienię tylko że TPSA poinformowała mnie że DDI jest przesyłany w formacie 9 znaków.

Pozdrawiam.
  • #11 2484576
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    to co niby twierdza nigdy sie nie pokrywa z rzaczywistoscia ja mialem 2 ostatnie cyfry dla DDI.....
  • #12 2487589
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Od 5 grudnia 2005 TP SA ma psi obowiązek wysyłać DDI w wersji 9 cyfr. Tak tez to musisz wpisać i musi to działać.
  • #13 2490359
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    TP ten psi obowiązek to ma podobno od maja 2002 ale niestety " co kraj to obyczaj " i na każdej centrali jest inaczej i w większości przypadków można się dogadać z obsługą centrali miejskiej w trakcie uruchamiania łącza PRA.
    RP
  • #14 2491313
    robi4
    Poziom 17  
    Dzieki serdeczne.DDI działają (mają 9 znaków) i dzwonią tam gdzie maja dzwonić.

Wielkie dzieki.

Pozdrawiam

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji centrali telefonicznej Panasonic KX-TDA100 (wersja 2.0) z modułami PRI30, DLC16 i SLC16, aby przychodzące rozmowy z numerów DDI (np. 123456789) były kierowane na określony numer wewnętrzny (np. 164). Kluczowym elementem konfiguracji jest tabela DDI/DID, w której wpisuje się numery DDI oraz przypisuje do nich numery wewnętrzne lub grupy, na które mają dzwonić połączenia. Konieczne jest także ustawienie w programie centrali w sekcji CO & Incoming Call, podpunkcie DIL Table & Port Setting, kolumnie Incoming Type na DDI/DID dla karty PRI30 oraz włączenie tej funkcji dla trybów dzień/noc. Format numerów DDI przesyłanych przez operatora (TPSA/TP SA) powinien mieć 9 cyfr, co jest wymogiem od grudnia 2005, choć w praktyce może się różnić w zależności od centrali miejskiej. Wskazano, że karta PRI po instalacji automatycznie ustawia skierowanie jako DDI/DID, więc niektóre ustawienia mogą być zbędne. Po prawidłowym wpisaniu numerów DDI i przypisaniu ich do numerów wewnętrznych system działa poprawnie. Dokumentacja instalacyjna centrali oraz wsparcie serwisowe z certyfikowanymi instalatorami są zalecane do prawidłowej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA