logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć splitter antenowy do dwóch telewizorów?

kaszubek14 01 Kwi 2006 10:59 2237 17
REKLAMA
  • #1 2481331
    kaszubek14
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam w domu dwa telewizory i podłączyłem je do takiego trójnika spiltera i do zwykłej anteny... Połączone do tego trójnika są trzy kable antenowe zakonczone wytkami F... Na drugich końcach sa wtyczki antenowe z zasilaczami... Ale mam problem bo antena jest dobrze ustawiona tylko cos chyba jest z tym trójniczkiem tzn spliterem... Miałem kilka razy ladne programy ale jak tylko troszeczke poruszyłem ten spliter to wszystko uciekało. Podłaczyłem nawet do tego splitera taki mały kabelek aby doprowadzić mase i nic... Moze mi ktos pomóc jak mam poprawnie to zrobić....
  • REKLAMA
  • #2 2481733
    Kemor
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam:
    Proszę spróbować o ile nie idzie w kablu zasilanie do wzmacniaczy antenowych skręcić na prosto tz.masy razem i 'gorące" też razem co się będzie działo
  • REKLAMA
  • #3 2482302
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    Z tego co piszesz to masz antene ze wzmacniaczem zasilana z mieszkania po kablu koncentrycznym.Takie zasilanie mozesz dołaczyc przed spleeterem (rozgałężnikiem) natomiast za to nic nie daje a mozesz tylko uszkodzic zasilacz a Ty podłaczyłes az dwa!!.Jeżeli chcesz podzielic sygnał TV to zrób taki układ jak do jednego TV i dopiero z tej wtyczki co zakańcza kabel -(do niej dochodzi tez kabelek z zasilacza)Dzielisz sygnał na tym spleterku na dwa tv i jest ok. Domyślam sie ze wzmacniacz Ci nie pracuje i dlatego masz zły odbiór a zasilanie poprzez takowy spleeterek nie przechodzi, ba nawet jest zwierane do masy!
  • #4 2482428
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Posłuchaj kolegi "humek" i najlepiej narysuj jeszcze jak masz wykonaną Twoją instalację.

Pzdr
  • #5 2483912
    Kemor
    Poziom 16  
    Witam ponownie:
    Proszę zrobić tak:
    1.Odpiąć drugi telewizor
    2. Uruchomic dobry odbiór na pierwszym - podstawa dobrego odbioru
    3. Kiedy dobry obraz będzie na pierwszym
    4.Podpiąć drugi telewizor przy samej wtyczce równolegle i oddzielić składową stałą przez C np.10n tzn. masy razem, a przewód który przenosi całkowity sygnał wizyjny prze z 10 n
    Sam osobiście tak mam u siebie w domu bez żadnych rozdzielaczy tzn. drugi na prosto podpięty pod pierwszy do pierwszego i bardzo dobrze wszystko odbiera chodziaż nadajniki są dość daleko proszę wypiąć wszelkie zwrotnice
    Z pozdrowieniami
  • #6 2483945
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Kemor napisał:
    Witam ponownie:
    Proszę zrobić tak:...................................daleko proszę wypiąć wszelkie zwrotnice
    Z pozdrowieniami

Witam

Kolego, bez zgryźliwości - ale nie ma tam zwrotnic... do tego nikt nie podłącza pod jedną antenę dwóch zasilaczy - nie ma to sensu ... wróć... - trafiałem na instalację wykonaną przez "fachowców" , którzy wciskali klientom, że dwa zasilacze wpływają na lepszy odbiór... :) ale ja staram się być uczciwy.
    Pzdr
  • #7 2484385
    kaszubek14
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak jak mi powiedzieliście do tego splitera rozdzielacza antenowego podłączyłem dwa kable antenowe od dwóch telewizorów. Na jednym końcu kabla antenowego mam koncówke z zasilaczem antenowym. Natomiast na koncu drugiego kabla zostawiłem sama wtyczke, bo zasilacz odlutowałem... Ale problem nadal pozostał bo programy mi snieża... Zdarzyło mi sie kilka razy ze miałem dobry odbiór programów ale było to spowodowane tym ze zacząłem ruszac rozdzielaczem (ale odbiór był krótkotrwały). Nie wiem dlaczego ale raz mnie kopnie mały prąd, a raz nie dlaczego???? Cos jest nie tak????
  • #8 2484610
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam
    Zasyłam schemacik
    Załączniki:
    • Jak poprawnie podłączyć splitter antenowy do dwóch telewizorów? schemat.JPG (57.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2484802
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Po kolei.Uruchom najpierw jeden TV.
    Sprawdź czy działa, dopiero później podłącz trójnik.
  • #10 2485033
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    Ja w poprzednim poscie wyraznie napisałem ze nalezy pozostawic wtyczke na końcu kabla tego przychodzacego z anteny -z dachu i podłaczyc do niej zasilacz (wtyczka oryginalna ma zrobiony "fabryczny układ" do zasilania pradem stałym z zasilacza wzmacniacza który jest przy antenie na dachu.) Masz podłaczyc tak jak było na samym poczatku i TV odbierał bez śnieżenia!,Jak juz to osiagniesz to musisz do tej wtyczki dołaczyc ten spleeter i podzielic na nim sygnał na dea TV.Wtedy do jednego wyjscia spletera podpinasz jeden TV a do drugiego wyjscia drugi TV i to wszystko.Istnieje tez podejrzenie zes kolego uszkodził zasilacz zwierajac jego wyjscie do masy poprzez nieprzemyslane podłaczenie go do spletera (rozgałeznika) .Jesli masz Voltomierz to zmierz napiecie na tym wyjsciu gdzie jest we wtyczce zacisk do podłaczenia kabla koncentrycznego który idzie do anteny tam powinno byc napiecie stałe ok 12-24V zaleznie od typu wzmacniacza i jego producenta.jesli nie ma to znaczy zes poprzez zwarcie uwalił zasilacz.
  • #11 2485259
    Kemor
    Poziom 16  
    Witam:
    Ja nie pisałem o dwóch zasilaczach połączonych rónolegle jak to żle zrozumiał kolega kasprzyk oczywiście jak ktoś tak zrobi to popali 78L12
    Proszę uruchomić jedną instalację antenową z jednym zasilaczem i z jedną wkładką antenową i jak odbiór będzie dobry to wtyczki, a są takie do kupienia na dwa telewizory: podpiąć drugi telewizor i zaobserwować obraz jak będzie dobrze to podpiąć trzeci sam tak mam podpięte i obraz jest dobry na wszystkich telewizorach.
  • #12 2485280
    kaszubek14
    Poziom 14  
    Więc tak podłączyłem do antent tylko jeden telewizor który ma na końcu wtyczke i zasilacz... I programy ładnie wszystki chodzą... Odbór jest wręcz doskonały... Jednak potem pomiedzy antene a telewizor podłączyłem ten splitter (wszystko w załączniku) i programy zaczeły snieżyć..... Jaka moze byc tego przyczyna????
    Załączniki:
    • Jak poprawnie podłączyć splitter antenowy do dwóch telewizorów? mój schemat.JPG (16.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 2485400
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    W tym układzie nie ma to prawa działać. Spliter zwiera zasilanie do wzmacniacza. Prawdopodobnie w zasilaczu już masz uszkodzony stabilizator 78L12 albo i transformator.
    Jeśli musisz mieć akurat taki układ to musisz sobie kupić spliter który przepuszcza prąd stały z jednego z wyjść na wejście. Są takie, sprzedawca będzie wiedział o co chodzi. I poza tym jest to na spliterze wyraźnie opisane i narysowane.
    Jeśli możesz przenieść zasilacz gdzie indziej to włącz wtyczkę z zasilaczem w kabel antena - spliter. Przejściówkę z IEC (czyli wtyczki anetnowej) na F można kupić.
    To że przerywa przy poruszaniu splitera to może byc kwestia złego połączenia masy we wtyku F i(lub) złego ekranowania kabla. Wtyk musi pasować do średnicy kabla (są różne średnice wtyków), musi się łatwo na niego nakręcić. I sam kabel musi być dobrej jakości (dużo drucików w oplocie plus folia aluminiowa). Badziewiasty kabel (kilka cienkich drucików i folia plastikowa metalizowana) albo za ciasny wtyk = brak połączenia masy. Marny kabel przy silnym sygnale = zmiany odbioru przy poruszaniu kabla.
    A lekkie "kopanie" może być skutkiem tego że TV bez podłączonej anteny, szczególnie włączony, ma na masie w stosunku do ziemi około 110 V pr. zmiennego (przez kondensatory przeciwzakłóceniowe). Wydajność prądowa jest minimalna, ale przy jednoczesnym dotknięciu tej masy i uziemionej anteny można to poczuć.

A tak na koniec to siatka jest dobra do łapania motyli a nie sygnału TV. Ale to już całkiem inny temat.
  • #14 2485720
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeżeli działa poprawnie na jednym TV to dobrze, masz sprawny zasilacz i wzmcniacz w antence.
    Czy masz możliwość sprawdzenia miernikiem samego trójnika?

Wydaje mi się, że ten trójnik nie powinien zwierać zasilania do masy ja przynajmniej się z tym nie spotkałem.
    Sprawdź czy podczas montażu wtyczek do trójnika nie robisz zwarć często się zdarza, tym bardziej że jak pisałeś obraz raz był a raz go nie było.
  • #15 2485819
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    DonRomano napisał:

Wydaje mi się, że ten trójnik nie powinien zwierać zasilania do masy ja przynajmniej się z tym nie spotkałem...........

Witam

Jeżeli nawet nie zwiera, to na pewno nie przepuszcza napięcia - kolega cyrrus wyjaśnił.
    Po drugie ten rozgałęźnik można zaliczyć do "taniego badziewia" - kosztuje kilka groszy i tyle jest wart - oczywiście, są osoby które napiszą, że u nich działa idealnie - jednak jego wykonanie, parametry techniczne i elektryczne są "kiepskie". Wymień na Telmora, Trateca czy Multiline lub jeżeli nie chcesz lub nie możesz zastosować się do mojego schematu - to zakup rozgałęźnik, który przepuszcza zasilanie na wzmacniacz.

Pzdr
  • #16 2485899
    DonRomano
    Poziom 34  
    Tak, to tanie badziewie 100% racji, jednak czasem działa.
    Taki trójnik w środku nie ma prawie nic, jedynie dwa druciki na ferrycie.W związku z tym nie zwiera tylko przepuszcza zasilanie na wszystkie gniazda, co za tym idzie musi działać.
    Należy sprawdzić poprawność połączeń, w/g mnie to jest przyczyna że po podłączeniu trójnika tylko do jednego TV, ten nie działa.
    Przy podłączeniu drugiego TV do trójnika może zajść potrzeba odseparowania TV chodźby szeregowym kondensatorem.
    Zależnie od typu TV.
  • #17 2489949
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    witam, moze coś wtrącę , może sie okzać że sygnał jest na tyle słaby że po podłączeniu pasywnego rozgałęźnika sygnał jest za słaby , aby tego unikną warto zastosować coś takiego :
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=94243424
    albo poprostu dobry rozgałęźnik , który przepuszcza napięcie na jednym z wyjść tu wersja RDZ-211
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=95077266

I to powinno rozwiązac wszelkie problemy :)
  • #18 2495068
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Z tym zwieraniem to jest tak: niektore trójniki zwierają, niektóre nie. A te które nie zwierają to mają przejście omowe między wyjściami. Dziś już mało TV z galwanicznym separowaniem wejścia antenowego od masy, zatem większość zwiera (omowo, nie dla w.cz.) wejście anteny z masą. Czyli jak by nie robił i tak w narysowanym ukladzie będzie zwarcie zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia dwóch telewizorów do jednej anteny za pomocą splittera (trójnika) i prawidłowego zasilania wzmacniacza antenowego. Użytkownik stosuje splitter, do którego podłączone są trzy kable antenowe zakończone wtykami F, zasilane z dwóch zasilaczy antenowych, co jest błędem i może uszkodzić zasilacze. Zasilanie wzmacniacza powinno być podłączone przed splitterem, a splitter musi umożliwiać przepływ napięcia stałego do wzmacniacza. Standardowe tanie splittery często zwierają zasilanie do masy lub nie przepuszczają napięcia, co powoduje zakłócenia i śnieżenie obrazu. Zaleca się użycie splittera z funkcją przepuszczania napięcia stałego (np. z opisem i schematem na obudowie) lub zastosowanie rozgałęźnika z filtrem separującym składową stałą (np. kondensatorem 10nF). Ważne jest także stosowanie wysokiej jakości kabli koncentrycznych z odpowiednimi wtykami F dopasowanymi do średnicy kabla oraz unikanie zwarć masy podczas montażu. W przypadku problemów z odbiorem po podłączeniu splittera, należy najpierw sprawdzić działanie instalacji z jednym telewizorem i jednym zasilaczem, a następnie dopiero podłączyć drugi telewizor przez splitter. Wskazane jest również zmierzenie napięcia na wyjściu zasilacza i sprawdzenie poprawności połączeń. W niektórych przypadkach można rozważyć zastosowanie aktywnego rozgałęźnika lub wzmacniacza sygnału, jeśli sygnał jest zbyt słaby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA