logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[WLAN] Jak podłączyć internet z radiówki do laptopa z kartą D-Link DWL-520+?

stokilo 01 Kwi 2006 11:27 1184 11
  • #1 2481408
    stokilo
    Poziom 11  
    Witam
    Jestem mało zaawansowany w tym zagadnieniu dlatego proszę o kilka rad praktycznych . Mam podpiętą radiówke , kartę dlink dwl 520+ i całkiem duza antenkę na kominie. Muszę jednak zmienić konfigurację i podłączyć internet do laptopa. Idealnym rozwiązaniem dla mnie byłoby podłączenie go w dowolnym miejscu w domu ale to najprawdopodobniej odpada , sygnał jaki taki tylko mam przez kabel. Zatem jak tanio ale solidnie załatwić ten probelm zakłądajac iz kilka razy dziennie bede przepinał sprzęt i nie chcę bawić się w
    odkręcanie osłonki ani też tego zniszczyć. Widziałem sprzęt usb ale niewiem czy to działa tak jak mysle , wystarczy podpiąc do usb i włożyć kabelk czy to zły trop ? Prosiłbym o odpowiedz teoretyczna jak się do tego zabrać (najlepeij jak najtaniej ) i z góry dziękuję za wskazówki .
  • #2 2481438
    kadzia
    Poziom 11  
    ja tak miałem - antenkę z dacu podpiełem do Acces Pointa i z niego skrętkom do Laptopa albo jak chcesz bezprzewodowo po całym mieszkaniu to połącz AP z ruterem.
  • #3 2481478
    stokilo
    Poziom 11  
    A dlaczego do AP a nie bezpośrednio do karty sieciowej ? Wolałbym to załatwić jak najtaniej ale mozliwe ze cos przegapiłem , wydawało mi sie iz wysstarczy karta sieciowa na laptopie i ostatnio zauwazylem usb i w zasadzie usb bylo by dla mnie najlepszym rozwiazaniem ale nie mam pojecia jak to dziala (wystarczy wpiac ? wymagana sieciowka , wystepuja problemy z trasferem lub konfiguracja ? )
  • #4 2481488
    kadzia
    Poziom 11  
    ale z anteny z daczu masz kabel np H-155 i nie możesz tego podpiąć do karty sieciowej tylko do radiowej.
  • #5 2481516
    stokilo
    Poziom 11  
    No własnie radiowej , przepraszam widze ze szczegoly sa wazne .Ale przy radiowej to polaczenie zadziala jak rozumiem z usb czy nie bardzo?
  • #7 2481547
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Najlepszym rozwiązaniem, a takie stosuję w swojej sieci jest karta na usb z dokręcaną antenką. Przy innych kartach do laptopa wielokrotne przepinanie kabla do anteny spowoduje zniszczenie pigtajla i gniazda w karcie. Kartę na usb można podłączyć w czasie pracy komputera. Twój admin musi ją dopuścić do ruchu w sieci. Polecam http://allegro.pl/item93474643_repotec_wu1705_odkrecana_antena_5dbi_express_fv.html , lub planeta http://allegro.pl/item95591641_planet_wl_u356a_54_mbps_wysylka_tylko_7zl.html. Obie są podobne w działaniu i mają dobrą czułość. Bezprzewodowo też da się w całym domu, ale koszt ponad 400 zł.
  • #8 2481616
    stokilo
    Poziom 11  
    W opisie podanym przez zuhjk
    http://allegro.pl/item93474643_repotec_wu1705_odkrecana_antena_5dbi_express_fv.html
    " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >
    http://allegro.pl/item93474643_repotec_wu1705_odkrecana_antena_5dbi_express_fv.html

Cytat:

Użytkownik w razie potrzeby ma możliwość podłączenia zewnętrznej anteny o większym zysku uzyskując większy zasięg transmisji

O ile mi wiadomo przy podlaczeniu internetu istniał duzy problem z zlapaniem sygnalu , antena jest umieszczona wysoko , raczej zalezaloby mi na podpieciu starej anteny co wedlug opsiu jest mozliwe , ale jak jest w praktyce ?
    Cytat:

Przy innych kartach do laptopa wielokrotne przepinanie kabla do anteny spowoduje zniszczenie pigtajla i gniazda w karcie

I tego wlasnie sie obawiam najbardziej , dlatego szukalem czegos w zamian. Po poszukiwaniach znalazłem np.
    http://allegro.pl/item94863935_d_link_dwl_122_bezprzewodowa_karta_usb_11_mb_s.html
    " target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >
    http://allegro.pl/item94863935_d_link_dwl_122_bezprzewodowa_karta_usb_11_mb_s.html

I czytam nie pisze nic czy moge podpiac kabelek do usb i usb do laptopa.
    Jak działą ten sprzęt ?
  • #9 2486800
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Jestem praktykiem, do podanych kart podpinasz starą antenę zewnętrzną. Na tej karcie co ją wynalazłeś nic nie uzyskasz. Jakbyś umiał lutować ścieżki i smd( cieńkie ścieżki) można samemu przerobić kartę usb która nie ma anteny, ale to trudna sztuka i nie każda da się przerobić.
    W praktyce to działa dobrze.
  • #10 2486924
    stokilo
    Poziom 11  
    Dzieki za zainteresowanie zuhjk.Jeszcze jedno pytanie , czy ma znaczenie fakt ze urzadzenie jest np jak podane firmy planet , w mojej sieci pracuje sie na dlinkach?
  • #11 2487451
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    To nie jest istotne, wazne zeby pracowały w jednakowym standardzie (a,b,g)
  • #12 2487641
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Ważne aby były niegorszego standardu. Z reguły karty negocjują tryb transmisji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada internet z radiówki podłączony do anteny zewnętrznej na dachu oraz kartę sieciową D-Link DWL-520+ w laptopie i chce zmienić konfigurację, aby móc korzystać z internetu w dowolnym miejscu w domu. Problemem jest konieczność częstego przepinania sprzętu bez uszkodzenia złączy. W dyskusji wyjaśniono, że kabel antenowy (np. H-155) z radiówki nie może być podłączony bezpośrednio do standardowej karty sieciowej, lecz do karty radiowej lub Access Pointa (AP). Rozwiązaniem jest użycie karty sieciowej na USB z dokręcaną anteną, co umożliwia łatwe podłączanie i odłączanie bez ryzyka uszkodzenia gniazd. Przykładowe modele kart USB z anteną to Repotec WU-1705 oraz Planet WL-U356A, które mają dobrą czułość i pozwalają na podłączenie zewnętrznej anteny. Karty USB działają dobrze z anteną zewnętrzną, a ich konfiguracja jest prostsza i bardziej praktyczna przy częstym przepinaniu. W sieci nie ma problemu z kompatybilnością między markami, pod warunkiem, że urządzenia pracują w tym samym standardzie (802.11a/b/g). Karty USB są polecane jako tanie i solidne rozwiązanie do podłączenia internetu z radiówki do laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA