logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SP0802N - Dysk wykrywany, ale brak partycji i zamrażanie systemu

PAWLOO1989 01 Kwi 2006 13:49 1548 9
REKLAMA
  • #1 2481892
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam
    Mam problem z dyskiem. Dysk po podłaczeniu pod taśme... w czasie wykrywaniu dysków zamraza się ten proces i nic nie idzie dalej.. Po podłaczeniu pod IDE USB Pod Windosem dysk jest wykrywany w menadżerze urządzen lecz partycje sie nie pokazują ani w zarządzaniu dyskami nie widać go..
    Osoba od której dostałem go mówiła ze pisało po wykrywaniu urządzeń Dysk Fail.
    Co to jest?
    Uszkodzona elektronika? Do wywalenia?
  • REKLAMA
  • #2 2481924
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    A podłączyłeś prąd ?? ;)
    A poważnie to sprawdz czy ten dysk w ogóle kręci i czy nie stuka. Jak wykrywa pod USB to możliwe, że elektronika jest sprawna, albo chip od silniczka padł. Jaki to dysk ??
  • REKLAMA
  • #3 2481938
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Samsung SP0802N 80GB zasilanie podłaczyłem i sie kręci.. nie stuka.
  • REKLAMA
  • #4 2481956
    Marx666
    Poziom 14  
    A taśmy masz dobre ? Jak tak to możliwe, że elektronka coś siadła. Ja mam samsunga SV0802N 80GB, też uszkodzony, wykrowa go w biosie ale z użytkowaniem jest problem bo coś sie pierniczy i strasznie dlugo kopjuje dane, albo poprostu zacina system.
    Proponuje jeszcze sprawdzic na innym kompie.
  • #5 2481994
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Taśma dobra działa na niej dyski i naped bo sprawdzałem na dwóch na master i slave i to samo..

Sprawdze jeszzcze u kogoś moze.. Ale nie sadze zeby dalo.. rade..

Dodano po 38 [sekundy]:

Ale mam takiego samego typu samsunga u siebie ale ma inne łaczenie z głowica.. a niby ten sam typ..
  • #6 2482027
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    po pierwsze nie kupuj tego gów.............

ja miałem jusz z tym styczność mam liche biurko i zeby dostac sie do kompa musze wysuwac kompa ruszac nim itp

miałem sysk samsynka 3 razy dawali mi nowy po szturchnięciu kompa dysk padał

dopłaciłem i kupiłem sigejta(nie pamiętam jak to sie pusze)ostatnio upuściłem w kieszeni na trawke i działa hehe

a co do twojego problemu to proponuje magnesik i porysząc nad dyskiem ja naprawięłm jusz tak kilkanaście dysków

Moderowany przez jankolo:

Niech kolega nie przesadza z niechlujstwem w pisaniu

• #7 2482055
    Marx666
    Poziom 14  
    Wydaję mi się, że z elektroniką mogą być problemy ale nie dam sobie za to głowy uciąc.
  • REKLAMA
  • #8 2482079
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    magnesem po obudowie mam pojecheździć?
  • #9 2482093
    Marx666
    Poziom 14  
    Szczerze wątpie w skuteczność tej metody, podejrzewam, że prędzej rozwalisz sobie w ten sposób dysk niż naprawisz, ale może to ja się nie znam...
  • #10 2482604
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    michcio997 napisał:
    po szturchnięciu komputera dysk padał

Oznacza to po prostu, że kolega zmontował komputer z takim samym niechlujstwem z jakim pisze posty.
    michcio997 napisał:
    proponuje magnesik i porysząc nad dyskiem ja naprawięłm (w tym miejscu powinno być słowo "już") tak kilkanaście dysków

Proszę na forum nie opowiadać bajek dla niemowlaków.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Samsung SP0802N 80GB, który jest wykrywany przez system podłączony przez USB lub taśmę IDE, jednak partycje nie są widoczne, a proces wykrywania dysków zamraża system. Dysk ma zasilanie i mechanicznie działa (silnik się kręci, brak stuków). Sprawdzenie taśmy IDE wykazało jej poprawne działanie, co sugeruje możliwą usterkę elektroniki dysku. W dyskusji pojawiły się sugestie, że uszkodzenie elektroniki lub chipa silnika może powodować problemy z dostępem do danych. Zalecane jest przetestowanie dysku na innym komputerze. Jeden z uczestników dyskusji odradza zakup dysków Samsunga ze względu na ich awaryjność i proponuje markę Seagate jako bardziej niezawodną. Próby naprawy metodą „magnesu” zostały ocenione jako ryzykowne i potencjalnie szkodliwe dla dysku. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia elektroniki dysku, co może uniemożliwiać dostęp do partycji i powodować zamrażanie systemu podczas wykrywania urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA